Exclusief voor abonnees

België wereldkampioen jeugd wegjagen: "We staren ons blind op de gouden generatie van de Rode Duivels"

photo_news
België is wereldkampioen in het exporteren van minderjarige voetballers. Nefast voor de ontwikkeling van onze talenten én een slechte zaak voor onze clubs. De net opgerichte Commissie voor Jeugdtransfers moet ondertussen voorkomen dat de Belgische clubs talenten van elkaar afsnoepen, maar de vraag is of die maatregel niet nog meer talent naar het buitenland zal duwen.

38 Belgische voetballende jongens, elk jonger dan 18 jaar, verhuisden in 2016 naar het buitenland. Ons land is daarmee torenhoog aanvoerder in de hitlijst van de jeugdexport. Ter vergelijking: nummer twee Zweden verloor er amper 23. Nederland, het walhalla van het jonge talent, blijft steken op 13. Een immens verschil. De cijfers voor het jaar 2017 zijn nog niet beschikbaar, maar er zijn weinig redenen om aan te nemen dat België zijn weinig benijdbare koppositie uit handen zal moeten geven.

Enerzijds is het een teken van erkenning van de kwaliteit van de opleidingen binnen ons land. Maar de cijfers zijn vooral problematisch. In eerste instantie voor de jonge spelers zelf: wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat een ‘prematuur’ vertrek naar het buitenland – vóórdat een jonge speler zich op het hoogste niveau heeft bewezen – nadelig is voor de ontwikkeling van een talent. De reden dat het toch zo vaak gebeurt, is simpel: steeds meer clubs behandelen jeugdtalenten als goedkope beleggingen. De instapkost is relatief laag, de mogelijke winst torenhoog. En als het 'product' te weinig rendement oplevert, kan je het zonder te gekke kosten probleemloos dumpen. De jonge spelers zelf – en vooral hun entourage – zwichten op hun beurt vaak voor de geldsommen die geen enkele Belgische club kan of wil bieden.

"Al kan je het die jonge gasten en familie vaak niet eens kwalijk nemen dat ze erop ingaan", zegt Jo Van Biesbroeck, operationeel manager van Anderlecht. "Als je het driedubbele kan verdienen bij een op papier grotere club, is het ergens begrijpelijk dat ze toehappen. Maar voor een voetbalclub is het frustrerend. Er zit niets anders op dan stevig te investeren in jonge talenten."

Je hebt 19% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
 • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Meert Dominique

  Niet de politiek maar de voetbalsupporter, Jan met de pet is hiervoor verantwoordelijk. ZIJN ploeg is heilig en mag alles. En , Filip Le Con, er werden 3 diables in het elftal van het jaar van de PL geselecteerd. Maar ja, zeker ook een over het paard getilde competitie.

 • Nando Garcia Fernandez

  Wij transporteren dan ook veel meer buitelandse nepvoetballers naar Belgie ,daarom gaat het talent lopen en gelijk hebben ze

 • james vroman

  wat de operationeel manager van Anderlecht niet zegt is dat 90 procent van hun jeugd gestolen is bij andere clubs..

 • Charel de Klucht

  Mijn kind schoon kind moet miljonair worden.

 • Filip De Cononckx

  Is het niet een "beetje" overdreven die over het paard getilde en te vet betaalde 'diables rouges' een gouden generatie te noemen, behalve dan als het over hun eigen inkomsten zou gaan.