Rouches vlot naar halve finales na arbitrale misser in Oostende

Standard (met wat hulp) met 2-3 voorbij Oostende

BELGA
Niet KV Oostende, wél Standard mag naar de halve finales van de beker. Mede doordat hen een penalty onthouden werd, is het seizoen voor de kustjongens nu al klaar. Chapeau voor Sa Pinto en co: zij strijden na Nieuwjaar mee op twee fronten.

Twee weken na het exploot in het Astridpark stond Standard alweer voor een nieuwe loodzware bekeropdracht. Opnieuw zonder de geschorste coach Sa Pinto, een souvenir van zijn onemanshow tijdens de achtste finale in Anderlecht. De troepen van de Portugees stonden lijnrecht tegenover een hongerig KV Oostende, voor wie de beker dit seizoen niet alleen de kortste maar ook de enige weg naar Europa is. Dat Standard ook al zeven duels niet meer kon winnen van de kustploeg, maakte van de thuisploeg de torenhoge favoriet. Van de sneeuw was er in Oostende gek genoeg niets meer te zien. Zeker niet op het grasgroene speelveld, dat door middel van een groot zeil in gereedheid was gebracht voor de interessante kraker in de kwartfinales van de Croky Cup.

Toen zag het er nog goed uit voor KV Oostende: Richairo Zivkovic opent.
Photo News Toen zag het er nog goed uit voor KV Oostende: Richairo Zivkovic opent.

De Rouches begonnen voor het eerst dit seizoen in een 4-4-2-systeem. Voorin zorgden Sá en Emond - zijn eerste basisplaats was eveneens een primeur - in het openingskwartier voor felle dreiging, maar gelegenheidskeeper Vanhamel was bij de les. Tussenin passeerde Zivkovic de andere bekerdoelman Gillet, maar nu was het Fai die op de lijn redding bracht. De spanning was vanaf te eerste minuut voelbaar tot in de aanpalende Versluys Dôme, daar waar zusterclub BC Oostende op hetzelfde moment een Champions League-match afwerkte. Voorbij het kwartier nam KVO geleidelijk aan over en dat resulteerde in een eerste goal. De steekbal van Siani was op maat, Zivkovic werkte anders dan de voorbije weken beheerst af. 1-0 voor Oostende, Standard op weg naar een nieuwe nederlaag tegen het zwarte beest. 

Mike Vanhamel plukt de bal uit de lucht.
Photo News Mike Vanhamel plukt de bal uit de lucht.

Net voorbij het halfuur kon de match al gespeeld zijn, maar assistent Visser besliste daar anders over. Onder de ogen van de verkleumde vijfde man op de doellijn onderschepte Pocognoli de voorzet van Capon met de hand, maar Visser en dus ook scheidsrechter Smet bewogen niet. Het boegeroep was nog niet verstomd toen Sá de bal aan de overzijde kurkdroog binnen kopte buiten het bereik van Vanhamel. Een gevleide ruststand voor de Luikenaars, KVO droop gefrustreerd af.

KVO-voorzitter Marc Coucke is een aandachtig supporter in de Versluys Arena.
BELGA KVO-voorzitter Marc Coucke is een aandachtig supporter in de Versluys Arena.

Pas afgetrapt volgde een nieuwe opdoffer voor de benadeelde thuisploeg. Marin ging zijn kans vanop 20 meter en kende net als in Beveren succes. De middenvelder nam de bal vol op de slof en zag hoe zijn schot ver buiten het bereik van Vanhamel afzwaaien richting de verste bovenhoek. Een dreun voor Oostende, die de handsbal van Pocognoli opnieuw voorbij zag flitsen. Tegenprikken zat er voor KVO lange tijd niet in. Een beresterke Luyindama liep alle gaten dicht, Musona zat diep in zijn broekzak en zelfs de pijlsnelle Zivkovic haalde hij makkelijk in. Standard ging verstandig en volwassen om met de voorsprong - het is dit seizoen al anders geweest. 

Zivkovic heeft Mpoku in de rug.
Photo News Zivkovic heeft Mpoku in de rug.

Dat Oostende als twaalfde in het klassement in de beker zijn laatste troefkaart uitspeelde, was helemaal niet te zien. Canesin en Gano werden in de strijd geworpen, maar van een slotoffensief was er geen sprake. Acht minuten voor tijd nam Emond - na slap verdedigen bij een zichtbaar vermoeid Oostende - alle twijfels weg. Gano scoorde in de extra tijd nog tegen, maar meer dan een opsteker voor de vaak gepasseerde spits was de aansluitingstreffer niet.

Orlando Sa weer doeltreffend.
Photo News Orlando Sa weer doeltreffend.

Standard mag naar de halve finales van de beker en strijdt zo na Nieuwjaar nog op twee fronten volop mee. Voor Oostende lijkt het seizoen nu al voorbij. Tenzij de kustploeg een ongeziene remonte inzet, wacht hen na de jaarwisseling vijf lange maanden.
40 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • geert ghillemijn

  het reglement heeft altijd gelijk en het was geen penalty dus niet meer zagen erover

 • frank hemmeryckx

  Ik begrijp het niet meer dat er nog altijd zoveel mensen gaan supporteren en veel betalen om hun ploeg aan te moedigen terwijl daar een goed betaalde referee 80% bepaalt hoe de einduitslag zal zijn. Je kunt er eens naast zitten als referee maar de laatste weken is het niets anders meer. ????????????

 • rené biesemans

  als dit geen stafschop is ja man,wat is er toch aan de hand met onze arbitters

 • didier de coster

  die refs in belgie zijn echt niet goed ; smet was redelijk in begin van zijn carriere en dan komen duistere machten en opeens is hij slecht , beste sportvrienden , ik ga al 43 jaar nr aagent kijken elke week en nu , misschien vroeger ooit, één vuile corrupte boel; ooie vraag trouwens aan alle fans ; waarom geen enkele ref van belgie die europees mag fluiten , einde verhaal zeker

 • guy withofs

  voor RTL geen penalty, voor BRTN penalty, Bassegio en Legear aan de ene kant , Sonck(meneerke weet alles) en Fererra aan de andere kant, toch mensen die iets kennen van voetbal denk ik maar ja Klein landje en kleine arme mentaliteit . Als Lombaerts of een andere verdediger van de kustjongens zo die bal op zijn arm krijgt en er word niet gefloten hoor je vandaag al die jankers niet. Guy van Fexhe

Live Voetbal

Jouw inzet
Mogelijke uitbetaling 0,00