Het is zover: Club en Anderlecht betwisten straks droomfinale op Heizel

Youri Tielemans kreeg vanavond opnieuw een basisplaats van Besnik Hasi en bedankte feestelijk met een puike prestatie en een doelpunt.
BELGA Youri Tielemans kreeg vanavond opnieuw een basisplaats van Besnik Hasi en bedankte feestelijk met een puike prestatie en een doelpunt.
22 maart om 18 uur op de Heizel. U komt toch ook? Indien niet dan hebt u ongelijk want op die bewuste zondag in het begin van de lente trakteren de voetbalgoden u op een bekerfinale met een affiche die je je nauwelijks mooier kunt voorstellen. De eeuwige aartsrivalen en gedoodverfde titelconcurrenten Anderlecht en Club Brugge vechten in Brussel een robbertje uit met als doel het winnen van de felbegeerde beker. Hoe is dat zo gekomen? Wel, nadat blauw-zwart gisteren stadsgenoot Cercle voor de tweede keer aftroefde in de halve finale van de Cofidis Cup, legde Anderlecht vanavond de Buffalo's ook nog eens duchtig over de knie. Steven Defour, Aleksandar Mitrovic en Youri Tielemans namen de doelpunten voor hun rekening in een aangename partij (3-0). Voor Hein Vanhaezebrouck en zijn mannen is een medaille voor moed en inzet weggelegd, maar voor het overige moet het toch flink balen zijn.

"Er is altijd hoop anders waren we hier niet" en "ik geef ons nog 7% kans". De realist in Hein Vanhaezebrouck haalde het overduidelijk van de optimist en dat begrepen we ook wel voor aanvang van de terugwedstrijd in de halve finale van de beker tussen Anderlecht en AA Gent. De 0-2 van vorige week in de Ghelamco Arena was een rooskleurige uitgangspositie voor de uittredende landskampioen. Dat de Buffalo's niet veel kans meer maakten, was op het veld wel niet te zien. Al van bij de aftrap kozen Dejaegere, Milicevic, Depoitre voor de vlucht vooruit, weliswaar zonder dat het veel noemenswaardig doelgevaar opleverde.

Eén flits, één blunder
De thuisploeg - met Youri Tielemans weer in de basis - bekeek het wat vanuit de luie zetel, maar na tien minuten mocht het wel juichen na een rake trap laag in het hoekje van Steven Defour. De 26-jarige aanjager en metronoom op het middenveld kreeg wel erg veel ruimte en Matz Sels zag lijdzaam toe hoe de bal tegen de netten flitste. Vier minuten later was het - tot overmaat van ramp voor de bezoekers - alweer raak. Geklungel in defensie van de blauw-witten met Rafinha in een hoofdrol en killer Aleksandar Mitrovic nam het cadeautje dankbaar in ontvangst.

Leuk spelbeeld
Boeken dicht, vizier gericht op de Heizel en vooral genieten van de sfeer in het Astridpark voor de rest van de avond. We vreesden dat de match verder een non-event zou vormen maar AA Gent bleef - en dat verdient respect - voluit voetballen en knutselen terwijl Anderlecht op zijn beurt probeerde om scherp te counteren. Een fraaie pegel van Ibrahima Conte en een afgekeurde goal voor - heel nipt - buitenspel van Youri Tielemans noteerden we nog als meest opmerkelijke momenten. Een fraai kijkstuk was het wel, met twee enthousiaste teams.

BELGA
BELGA
BELGA
PHOTO_NEWS
BELGA
BELGA
PHOTO_NEWS
BELGA

Tielemans met flair
Na rust geen topschutters Depoitre en Mitrovic meer en tot overmaat van ramp voor AA Gent viel Brecht Dejaegere al meteen uit. Mogelijk een scheurtje van de ligamenten, maar we weten weldra meer.  De sterkhouder van Hein Vanhaezebrouck ging in ieder geval met tranen in de ogen van het veld. De thuisploeg maalde er niet om en na tien minuten kwam Matz Sels iets te driest uit zijn doel gestormd om Ibrahima Conte omver te maaien. Penalty en geel voor het sluitstuk van de Oost-Vlamingen. Youri Tielemans zette zich - zoals we intussen gewend zijn - met veel zelfvertrouwen achter het leer en stuurde Sels met flair en gemak het bos in: 3-0.  Diezelfde Tielemans - wat een klasbak toch als hij bij de les is - viseerde nog de buitenkant van de paal en invaller Cyriac deed ook nog een poging om zijn graantje mee te pikken.

Heerlijke bekerfinale
De moedige mannen van Hein Vanhaezebrouck moesten het dan weer hebben van schuchtere pogingen die Silvio Proto nauwelijks konden verontrusten. Je gunde hen die eerredder wel, maar Milicevic, Poletanovic en Hajradinovic misten overtuiging en dus bleef het na een wat overbodig slotkwartier bij 3-0. Over de hele lijn een 5-0 aan de broek voor de mannen van de Ghelamco Arena en dat is toch behoorlijk zuur. De neutrale voetbaltoeschouwer en de fans van Club en Anderlecht zullen het allemaal niet zo erg vinden, zij verlekkeren zich nu al op een bekerfinale die zich aandient als een klassieke thriller. Na 21 jaar eindelijk nog eens de grote tenoren tegenover elkaar op de Heizel, als opwarmertje voor de play-offs zal het kunnen tellen.

BELGA
BELGA
BELGA
PHOTO_NEWS
BELGA
BELGA
BELGA
BELGA
BELGA
PHOTO_NEWS
BELGA
BELGA

Club en Anderlecht stonden eerder al twee keer tegenover mekaar in de bekerfinale. In 1977 nam Club met 4-3 de maat van de Brusselaars, in 1994 klopte Anderlecht de West-Vlamingen met 2-0. Club Brugge kan op 22 maart al zijn elfde Beker van België winnen, Anderlecht zit aan negen eindzeges. De laatste eindwinst van Club dateert van 2007, een jaar later won RSCA de beker voor het laatst.

Druk programma
Beide topclubs blijven ook op drie fronten actief en krijgen de komende weken nog een pak interessante wedstrijden voor de kiezen. Tussen komend weekend en zondag 15 maart volgen nog vijf speeldagen van de reguliere competitie en over exact een week moeten zowel Club Brugge als Anderlecht aan de bak in de zestiende finales van de Europa League. Mits kwalificatie spelen de twee Belgische toppers voor aanvang van de bekerfinale en de play-offs dus nog negen wedstrijden.