FT België: Limbombe bij Duivels: "Moet Michel Preud'homme bedanken" - Johan Timmermans voorzitter Pro League - Antwerp kart in Spanje

Photo News
Hoelang ligt de middenvelder van jouw favoriete ploeg in de lappenmand? Een speler die een schorsing moet uitzitten voor een belangrijke wedstrijd? Al het grote en minder grote nieuws over de Belgische voetbalclubs lees je in onze dagelijkse rubriek Football Talk België.

Dries Wouters haakt af voor Belgische beloften

Dries Wouters haakt af voor de oefeninterland van de Belgische beloften (U21) in Nederland (donderdag 22/03) en de EK-kwalificatiewedstrijd in Leuven tegen Hongarije (maandag 26/03). De 21-jarige verdediger van Racing Genk, die ook op het middenveld uit de voeten kan, is ziek. Dat maakte bondscoach Johan Walem vanavond via Twitter bekend.

Photo News

Martinez beslist deze week over Vermaelen en Courtois

De Rode Duivels zijn vandaag in Tubeke aan hun voorbereiding begonnen op de oefeninterland van dinsdag 27 maart in het Koning Boudewijnstadion in Brussel tegen Saoedi-Arabië. Bij de Belgen staat nog een vraagteken achter de namen van Thomas Vermaelen en Thibaut Courtois, die afgelopen weekend bij respectievelijk Barcelona en Chelsea op het wedstrijdblad ontbraken. "We nemen later deze week een beslissing over hen", vertelde bondscoach Roberto Martinez. 

Vermaelen speelde niet bij Barça met een pijnlijke enkel, terwijl Courtois aan de kant stond met de hamstrings. "Thomas blijft nog enkele dagen in Spanje", verduidelijkte Martinez. "We zullen zien hoe zijn blessure evolueert. Donderdag beslissen we of hij de groep vervoegt. Bij Courtois hakken we vrijdag de knoop door." Ook Jordan Lukaku, Divock Origi en Thorgan Hazard kwamen het afgelopen weekend niet ongeschonden door, maar de bondscoach maakt zich weinig zorgen over hun kwaaltjes.

BELGA

Martinez herhaalde voorts dat, in de eerste fase van de interlandbreak, de focus op de mentale en fysieke recuperatie van zijn spelers zal liggen. "We moeten deze tijd van het jaar heel voorzichtig zijn", aldus de Spanjaard. "Na zeven jaar in Engeland weet ik dat de mentale vermoeidheid nu toeslaat. Hier moeten we rekening mee houden. Eén oefeninterland is nu dus voldoende. We hebben vlak voor het WK nog drie vriendschappelijke wedstrijden om zaken bij te schaven. Waar we nu zeker ook op moeten letten is dat sommige spelers in een andere fase van het seizoen zitten. In Amerika is bijvoorbeeld de voorbereiding bezig, in China is de competitie net begonnen en in België starten de play-offs."

Afgelopen november sparden de Belgen tegen Mexico (3-3) en Japan (1-0). De verdediging, waar sterkhouders als Vincent Kompany en Toby Alderweireld evenwel ontbraken, slikte toen de nodige kritiek. Martinez wil tegen Saoedi-Arabië aan automatismen werken. "Die partij zal ons helpen om ervaring op te doen. We moeten elkaar op het veld nog beter leren kennen. Maar ik heb vertrouwen in mijn groep."

Photo News

Martinez wil vanaf het begin van de laatste rechte lijn richting WK in Rusland met een definitieve kern van 23 spelers werken. Dat zei hij ook op het persmoment. 

Tegen 14 mei moet Martinez een voorlopige spelerslijst van maximaal 35 namen doorgeven aan de FIFA. "Ik zal er 33 voorselecteren, zodat elke post driedubbel bezet is", sprak de bondscoach. Op 4 juni moet de definitieve lijst met 23 spelers binnen zijn. De Duivels verzamelen op 28 mei. "Ik wil de voorbereiding niet met een te grote groep starten. Het is niet positief met spelers te beginnen die uiteindelijk niet mee mogen."

Voor het geval er blessures optreden, zullen er wel reserven klaar staan. "Als er op voorhand al spelers onzeker zijn, wordt de lijst iets langer dan 23. Maar we proberen direct naar 23 te streven, met daarnaast vier spelers, één per positie, op stand-by."

Ontspanning voor spelers Antwerp

Antwerp, op stage in het Spaanse Pinatar ter voorbereiding op play-off 2, heeft een dag na de oefenwedstrijd tegen Newcastle (1-1) de spelers wat laten ontspannen met een wedstrijdje karting.

Limbombe: "Voordeel dat Brugge en Duivels in gelijkaardig systeem spelen"

De enige nieuwkomer in de selectie van bondscoach Roberto Martinez voor de oefeninterland op 27 maart tegen Saoedi-Arabië, is Anthony Limbombe. De 23-jarige middenvelder van Club Brugge ziet grote gelijkenissen tussen het Brugse spelsysteem en dat van de Rode Duivels. "Ik ben heel blij met mijn eerste selectie. Mijn voordeel is dat Brugge in een 3-5-2 speelt, gelijkaardig aan het systeem van de Duivels. Daarvoor moet ik Ivan Leko bedanken", zei Limbombe op zijn eerste trainingsdag bij de nationale ploeg. "Ik had geen stress. Hier zijn is al een ervaring op zich."

Of Limbombe, in afwezigheid van Nacer Chadli, zijn kans krijgt op de linkerflank, durft hij niet te zeggen. "Dat weet ik niet. Ik moet me eerst en vooral tonen tijdens deze trainingsweek. Het niveau ligt hier heel hoog. Ik zal moeten knokken voor mijn plaatsje, maar ik ga alles geven."

Na een debuut op piepjonge leeftijd bij Racing Genk, moest Limbombe in 2014 vertrekken en zijn heil in het Nederlandse Nijmegen zoeken. Hij kwam er maandag nog eens op terug. "Ik was zestien toen ik startte bij Genk. Misschien was ik er fysiek nog niet klaar voor. Maar dat is verleden tijd. Ik moet Michel Preud'homme bedanken, die mij naar Brugge haalde en vertrouwen schonk."

Ondertussen kan Limbombe niet zomaar mee in de Jupiler Pro League, maar is hij er een smaakmaker. Met Rode Duivels als Eden Hazard en Kevin De Bruyne spelen is weer een nieuwe stap. "Voor een jonge speler is dat een droom. Het is mooi om hier te mogen zijn en om te kunnen trainen met zulke spelers", eindigde de Mechelaar.

BELGA

Pro League gaat vrouwenvoetbal financieel steunen, Proximus sponsort e-sportcompetitie

De Pro League maakt 300.000 euro van de tv-rechten vrij ten voordele van het vrouwenvoetbal, zo besliste de algemene vergadering van de Pro League. 

De Pro League zal jaarlijks een bedrag vrijmaken voor de clubs die een vrouwenteam hebben ingeschreven bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB). Zo gaat er jaarlijks 50.000 euro naar de 5 clubs die een ploeg hebben ingeschreven in de Super League. 20.000 euro wordt uitgetrokken voor de ploeg in de eerste nationale afdeling en 10.000 euro voor de twee ploegen in de tweede nationale afdeling.

"We hebben gevraagd aan de KBVB om een budget vrij te maken voor de Super League vrouwenvoetbal. De Pro League beloofde een gelijkaardig bedrag. De KBVB wilde 100.000 euro geven, een bedrag dat rechtstreeks afkomstig is van een subsidie van de FIFA. Dat is niet veel, de Pro League vindt het te weinig en heeft daarom beslist in de eigen buidel te tasten en zijn beloftes meer dan na te komen", aldus CEO Pierre François. Voorlopig trekt de Pro League 300.000 euro uit. "Maar dat kan nog verhogen, we sporen onze clubs aan om een vrouwenploeg in te schrijven in de tweede divisie."

Pierre François bevestigde ook dat Proximus de naamsponsor wordt van de e-sportcompetitie die de Pro League vanaf volgend seizoen wil organiseren op FIFA19. Meer details worden daarover in de loop van de week bekendgemaakt.

Heleen Jaques.
BELGAIMAGE Heleen Jaques.

BOIC-topman Eddy De Smedt wordt voorzitter Commissie Jeugd

Zoals verwacht wordt Eddy De Smedt, topsportdirecteur bij het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC), de nieuwe voorzitter van de Commissie Jeugd van de Pro League. Zijn voorzitterschap werd maandag bekrachtigd door de algemene vergadering van de Pro League.

De Smedt zal de driekoppige Commissie Jeugd voorzitten. Namens de Pro League zal CEO Pierre François erin zetelen, Chris Van Puyvelde vertegenwoordigt de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB).

De Pro League bereikte in december 2017 een gentelemen's agreement, waardoor profclubs elkaars min 17-jarigen niet langer kunnen wegplukken. Bedoeling is om minderjarigen te beschermen voor de invloed van makelaars, zodat ze in de eigen leefomgeving kunnen opgroeien. De Pro League denkt dat clubs zo minder zullen focussen op andere talenten en meer zullen investeren in de eigen opleidingscentra.

Eddy De Smedt (archiefbeeld).
BELGA Eddy De Smedt (archiefbeeld).

Timmermans interim-voorzitter, Croonen en Orlans nieuwe bestuursleden Pro League

Johan Timmermans (KV Mechelen) is vandaag door de raad van bestuur aangewezen als de interim-voorzitter van de Pro League tot op 5 juni een definitieve opvolger van Roger Vanden Stock verkozen wordt.

Timmermans ging in op de vraag van het management van de Pro League. Niemand had bezwaar tegen de aanstelling van de voorzitter van KV Mechelen. Hij zat vandaag/maandag al de bijeenkomsten van de raad van bestuur en de algemene vergadering voor. Op de volgende algemene vergadering wordt een definitieve voorzitter verkozen. De komende twee vergaderingen van de raad van bestuur (23 april en 14 mei) zullen onder het voorzitterschap van Timmermans gebeuren.

Behalve de positie van Vanden Stock moesten ook twee bestuurspostjes ingevuld worden. Patrick Janssens, ontslagen bij KRC Genk, en Luc Devroe, die Oostende verliet, mochten niet langer zetelen in de raad van bestuur. Hun opvolgers worden voorzitters Peter Croonen (Genk) en Patrick Orlans (Oostende).

Photo News

Pro League werkt samen met LaLiga tegen piraterij

Om de waarde van de tv-rechten van het Belgische voetbal te beschermen, gaat de Pro League de strijd aan met piraterij en illegale streaming van haar wedstrijden op het internet. Daarvoor zal gebruik gemaakt worden van een informaticasysteem van LaLiga, Marauder genoemd. Het systeem wordt dit seizoen al ingezet voor alle wedstrijden van de play-offs.

Het programma bestaat uit een algoritme dat zelf op zoek gaat naar illegale streamings op websites en sociale media. Zodra de beelden opgespoord zijn, probeert Marauder de streams te blokkeren. De Pro League is de eerste andere profliga die daarvoor bij de Spaanse collega's aanklopt. In de Primera Division wordt al vier jaar met Marauder gewerkt.

Piraterij werd in de onderhandelingen omtrent het huidige tv-contract regelmatig genoemd als een probleem voor de rechtenhouders. "We merkten dat de technologie enorm evolueert. Juridisch is het ook niet simpel om er tegen op te treden. Websites veranderen gewoon van domeinnaam en gaan voort. Er was nood aan een technologische oplossing nodig om de problematiek aan te pakken", legt Leander Monbaliu van de Pro League uit.

Negen scheidsrechters dingen naar semiprofstatuut

Negen scheidsrechters hebben zich kandidaat gesteld om volgend seizoen onder het semiprofessioneel statuut aan de slag te gaan bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB). Dat werd maandag bevestigd door scheidsrechtersbaas Johan Verbist.

Sinds 1 juli 2017 is het Belgische profvoetbal acht semiprofessionele scheidsrechters rijk. Sébastien Delferière, Bart Vertenten, Alexandre Boucaut, Jonathan Lardot, Erik Lambrechts, Lawrence Visser, Nathan Verboomen en Bram Van Driessche tekenden bij de KBVB een contract voor minstens twee seizoenen. Volgend seizoen komen daar twee nieuwe semiprofs bij. Op vraag van Johan Verbist trok de Pro League daarvoor een budget van 75.000 euro uit.

Alexandre Boucaut
BELGA Alexandre Boucaut

Rode Duivels tonen hoe je moet reanimeren

Hoe red je een leven? Onze Rode Duivels demonstreren in een filmpje van naaldje tot draadje welke stappen je precies moet doorlopen wanneer iemand naast je neervalt en reanimatie nodig is. Van "Simon, ben je wakker?" tot "Nu weet ik niet of je echt aan het slapen bent of niet." Want EHBO is belangrijk. 

Silas Gnaka verlengt tot 2020 bij Eupen

De Ivoriaanse verdediger Silas Gnaka (19) heeft zijn handtekening gezet onder een nieuw contract bij KAS Eupen. Hij verlengde met twee jaar bij de Panda's tot 30 juni 2020.

Gnaka is een product uit de Senegalese Aspire Academy en kwam in januari 2017 naar de Kehrweg. Vorig seizoen zette hij zijn eerste stappen in het profvoetbal tijdens play-off 2.

Dit seizoen kreeg de Ivoriaan na de winterstop regelmatig speelkansen. "Zijn prestaties waren overtuigend", meldt Eupen. "Wij zijn blij dat we de samenwerking met deze talentvolle Ivoriaanse verdediger kunnen verlengen."

De Ivoriaan mag zich ook kersvers belofteninternational noemen. Hij werd opgeroepen voor duels tegen het Franse Beauvais en Togo.

Silas Gnaka.
BELGA Silas Gnaka.

Lierse-spelers staken

De financiële malaise bij Lierse heeft een nieuw ‘hoogtepunt’ bereikt. De spelers van de A-kern, die al heel het seizoen worden geconfronteerd met laattijdige betalingen en op dit moment nog wachten op hun loon van februari – gingen vanochtend in staking. Het feit dat de door het bestuur aangekondigde overname afgelopen weekend nog steeds niet rond raakte, schoot bij de spelers in het verkeerde keelgat. Een overname lijkt op dit moment nog de enige oplossing voor de financiële problemen van de club. Om een signaal te geven besloot de spelersgroep om niet te trainen. Enkelen trokken nog wel op eigen houtje naar de fitness om hun conditie wat te onderhouden. In de kleedkamer zal nu dagelijks worden bekeken of de staking al dan niet wordt verder gezet. Het bestuur beweert dat de overname nog niet is afgesprongen, maar dat er een paar “onverwachte problemen” zijn opgedoken. Een groep rond ex-Waregemspeler David Nakhid lijkt de voornaamste kandidaat om huidig eigenaar Maged Samy uit te kopen.

Samy Maged.
BELGA Samy Maged.

Vuilste bekerfinale ooit

Racing Genk (7) en Standard (5) slaagden er in de finale in samen 12 gele kaarten en 1 rode kaart te verzamelen. Een triest nieuw record in de geschiedenis van de Beker van België. Het vorige record dateerde uit 2016 en de finale tussen Standard en Club Brugge. Toen werd 7 keer geel getrokken en 1 keer rood, in 90 minuten weliswaar. Nog opvallend: zaterdagavond vielen alle kaarten in de tweede helft en de verlengingen. Lardot kon in de eerste helft zijn kaarten op zak houden.

Het was trouwens nog maar de tweede keer dat er na 90 minuten 0-0 op het scorebord stond in de bekerfinale. In 1984 was dat het geval in AA Gent - Standard. De Buffalo's scoorden nog twee keer in de verlengingen.

BELGA

Tim Matthys nog één jaar voetballer

Nog één jaar gaat hij door, daarna wordt Tim Matthys (34) in principe toegevoegd aan de sportieve cel van KV Mechelen. Dat zei de flankaanvaller gisteren op Sporza Radio. "Het is de bedoeling om nog een jaar te spelen, de titel te pakken in 1B en om dan een plaats in de sportieve cel te krijgen. Er zijn al enkele gesprekken geweest met het bestuur."Hij hoopt met andere woorden om zijn carrière bij Malinwa in stijl af te sluiten.

"Het zou wrang zijn om afscheid te nemen op deze manier, met een degradatie. Zo had ik het me niet ingebeeld." Die gesprekken tussen het bestuur en Matthys worden in principe later deze week hervat. Maar zowel de club als de speler zijn geneigd om de samenwerking ook na volgend seizoen verder te zetten. Al zal dat dan in een andere rol zijn.

Voorlopig nemen Stefaan Vanroy en Dennis Hendrickx de taken van sportief directeur Rik Vande Velde - hij wordt hoofdscout - over. In welke functie Matthys aan boord blijft, is nog niet duidelijk, maar het is niet ondenkbaar dat hij op termijn meer sportieve verantwoordelijkheid krijgt.

BELGA

Overal Bengaals vuur, Pro League kan nog niet optreden

Terwijl de politie vorige week nog een oproep deed om de dingen thuis te laten, bleef de bekerfinale allerminst gespaard van Bengaals vuur. Nog voor de match werd er in de stations en rond het stadion al massaal veel vuurwerk afgestoken. Bij de aftrap hulde nagenoeg heel het vak aan Standardzijde zich in rook en ook bij de Genkse fans waren er tientallen met de vuurstaven binnengeraakt. Sfeervol, maar tegelijk ook zeer gevaarlijk. Bengaals vuur haalt tot 1.500 graden Celsius en het risico op ernstige brandwonden is dan ook groot. De Pro League kan vooralsnog niet optreden. "Het reglement zegt dat wij een boete mogen eisen van 25.000 euro als de match (tijdelijk) gestaakt moet worden", zegt CEO François. "Het is afwachten of er in het verslag melding van gemaakt wordt. Pas dan kan het bondsparket in actie schieten."

Photo News16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Frans Peeters

  Ik stel voor dat KV Mechelen niet degradeerd en dat Wilrijk Beerschot ook promoveerd dan is dat gezeur van de baan en veel verschil maakt het niet uit dat er 2 ploegen meer zijn in 1 A.

 • Georges Vande Velde

  Hallo voetbalbond en licentie commesie ? Hoelang duren deze situaties nu al. Is ieder seizoen een terugkerend probleem. Dringend een waterdicht reglement zonder achterpoortjes en zonder uitzonderingen.

 • Fons Billen

  zulke wedstrijden , degradatiematchen enz moeten geleid worden door 150 % neutrale en buitenlandse scheidsrechters . wat standaard Luik en de arbitrage laten zien heeft is een blamage voor gans het Belgische voetbal !

 • Nick Roebben

  Een luikse scheids, in een stad en stadion waar frans de voertaal is, geleid door een bond met een waalse voorzitter, is er dan echt nog iemand verbaasd dat de waalse ploeg wint??? Als je dan nog het soort "voetbal" ziet dat Standard en Charleroi spelen, en je voegt daar de gigantische toegevoegde waarde Moeskroen nog aan toe, kan je toch niet anders concluderen dat het waalse voetbal NIETS bijbrengt aan deze anders zo mooie Sport...!

 • Janssens Paul

  Hier wordt nu precies gedaan dat dit de eerste keer is dat Standard zijn matchen op deze manier afhaspelt? Initimideren, ontregelen, tijd winnen, kwetsuren veinzen, ritme breken... maar zo speelt Standard al jaren (vooral) tegen RSCA. Maar voor de meesten is dit spel dan wel geoorloofd, sterker nog, Anderlecht wordt dan gewoonlijk meesmuilend bekritiseerd omdat ze hierop geen antwoord vinden?