Behoort Play-Off III definitief tot het verleden?

PHOTO_NEWS
Het volledige voorstel dat door de Nationale Voetballiga, de belangenvereniging voor tweedeklassers, gedaan werd aan de Pro League, de belangenvereniging voor eersteklassers, werd maandag bevestigd aan persagentschap Belga. Het concrete plan omvat een competitie met slechts zestien tweedeklassers, en een nieuw promotie/degradatiesysteem waarbij Play-off III in zijn huidige vorm verdwijnt. Ook in verband met de licentievoorwaarden zijn er veranderingen op til.

Het voorstel van de Voetballiga werd zo'n twee weken geleden overgemaakt aan de Pro League, die het toen al besprak in zijn raad van bestuur. Daar werd echter beslist om het door te sluizen naar de algemene vergadering van komende maand januari. Die zal zich buigen over de concrete plannen, en er zich al dan niet positief over uitspreken. Indien dat het geval is, staat niets een competitiehervorming vanaf het seizoen 2015-2016 nog in de weg. De deadline voor een definitief akkoord ligt pas in maart.

In hun voorstel willen de tweedeklassers gerust rekening houden met de eisen van de Pro League, die bijvoorbeeld absoluut wil dat er strengere licentievoorwaarden komen voor tweedeklassers. Zo zouden enkel de clubs die in februari al volledig in regel zijn met hun infrastructuur, mogen deelnemen aan de eindronde voor promotie, of rechtstreeks kunnen promoveren als kampioen. "Zo wil de Pro League toestanden vermijden waarbij clubs na de competitie, gedurende de zomer, nog allerlei werken aan hun stadion moeten uitvoeren om hun licentie voor eerste alsnog te halen", zegt Guy Craybex, voorzitter van de Nationale Voetballiga. "Denk maar aan FCV Dender, waar ze een aantal jaren geleden de stadionlichten aan hijskranen boven het veld hingen."

In het concrete plan is er ook nog slechts plaats voor zestien ploegen in tweede klasse. "Om zo de uniformiteit met eerste klasse te waarborgen", aldus Craybex. Van die zestien ploegen promoveert er eentje rechtstreeks: de kampioen.

Play-off III wordt afgeschaft, en vervangen door een nieuwe promotie/degradatie-eindronde met zes ploegen: de nummers vijftien en zestien van eerste klasse (die voorheen Play-off III speelden), de drie periodekampioenen van tweede klasse en de vicekampioen van tweede klasse. Van de vier tweedeklassers wordt verwacht dat ze hun licentie al in februari behalen, zoniet worden ze vervangen door de volgende club in rang. In de eindronde spelen de zes clubs twee keer tegen mekaar, over tien speeldagen, in hetzelfde systeem als de huidige Play-off I in eerste klasse. Enkel de winnaar promoveert op het einde van de rit mee met de kampioen naar eerste, of blijft in eerste klasse.

"Volgens ons is dit een goed voorstel", zegt Craybex. "We houden rekening met alle partijen, en hebben er dus ook een goed oog in dat de Pro League hier positief op zal reageren. Wat de licentievoorwaarden betreft doen we zeker al een mooie toegeving, want heel wat clubs in tweede klasse willen die voorwaarden minder streng zien, terwijl dat in dit voorstel toch niet het geval is. Van de Pro League verwachten we dan weer dat ze water bij de wijn doen met betrekking tot hun ideeën over de promotie en degradatie. De eersteklassers willen blijkbaar liever slechts één stijger/daler, in plaats van de gebruikelijke twee, maar dat zien wij absoluut niet zitten."