Beerschot vraagt toepassing bondsreglement: “Als KVM niet kan degraderen, moet het een jaar inactief blijven”

Ondervoorzitter Walter Damen liet het eenzijdig verzoekschrift inspannen.
BELGA Ondervoorzitter Walter Damen liet het eenzijdig verzoekschrift inspannen.
De samenstelling van de reeks in eerste klasse A mag nog niet definitief vastliggen. Zo heeft de voorzitter van de Brusselse rechtbank beslist na een eenzijdig verzoekschrift dat Beerschot heeft ingespannen. Intussen voert de Antwerpse club een reglementspunt op dat onheilspellend klinkt voor KV Mechelen.

“De competitie in 1A en 1B mag nog niet starten, vooraleer het Belgische Arbitragehof voor de Sport (BAS) een definitieve uitspraak heeft gedaan over KV Mechelen”, zo verkondigde de Antwerpse club het vonnis. Beerschot had de procedure wegens hoogdringendheid op eenzijdig verzoekschrift aangespannen, de rechter sprak zich nog dezelfde dag (gisteren, red.) uit. Beerschot stuurde al een deurwaarder op pad om de beschikking bij de voetbalbond te laten betekenen.

De uitspraak maakt de onzekerheid over de competitiestart opnieuw groter. Eerder had het BAS al tussentijds beslist dat KV Mechelen reglementair niet kan degraderen omdat de vordering te laat was ingediend. Over de grond van de zaak of KV Mechelen schuldig is aan de matchvervalsing, moet de beslissing nog altijd volgen. Het BAS heeft in principe tot in augustus tijd om zich uit te spreken, al is de verwachting dat het definitieve oordeel sneller volgt, mogelijk al volgende week. De competitiestart in 1A is voorzien voor het weekend van 26 tot 28 juli. Ook wegens de Europese competities heeft België baat bij een spoedige beslissing van het BAS.

KVM jaar inactief?

Beerschot wil intussen dat artikel B.2008.213 uit het bondsreglement wordt toegepast. “Het BAS oordeelde dat het reglement letterlijk moet toegepast worden veeleer dan volgens de geest, of volgens de ethiek van de sport. Beerschot vraagt dan ook dat deze visie consistent wordt doorgetrokken en gaat ervan uit dat het BAS de toepassing van de reglementen van de KBVB zal eisen”, zeggen de advocaten van Beerschot.

Wat staat er dan wel in dat bewuste artikel B.2008.213? “De degradatie moet (bij competitievervalsing, red.) in elk geval effectief plaatsvinden. Indien dit niet mogelijk is, moet, in plaats van de degradatie, beslist worden dat deze club gedurende een seizoen inactief moet blijven met haar eerste ploeg(en) ofwel moet deelnemen aan een kampioenschap van reserven op provinciaal vlak”, luidt het in het bondsreglement.

“Op dat moment is er voor Beerschot geen verschil: of er volgt degradatie, of inactiviteit van KV Mechelen”, klinkt het bij Beerschot. “In beide gevallen neemt Beerschot de vrijgekomen plaats van KV Mechelen in 1A in. Zodoende dient KV Mechelen zeer duidelijk volgens artikel B.2008.213, indien competitievervalsing wordt weerhouden en effectieve degradatie niet meer mogelijk is, een jaar inactief te blijven en wordt de plaats die vrijkomt in 1A ingenomen door Beerschot.”

Beerschot maakt op zijn website gewag van het bewuste reglementspunt.
rv Beerschot maakt op zijn website gewag van het bewuste reglementspunt.

Pro League bestudeert maatregelen om goede organisatie te verzekeren

De Pro League gaf vandaag aan de te nemen maatregelen die de goede organisatie van haar competitie verzekeren, te zullen bestuderen. “De Pro League nam kennis van de beschikking van het kortgeding, uitgesproken ten gevolge van het eenzijdig verzoekschrift ingediend door Beerschot. De Raad van Bestuur en het management van de Pro League bestuderen de te nemen maatregelen die de goede organisatie van haar competities verzekeren. In de loop van de komende week volgt verdere communicatie. Tot dan zal de Pro League zich van elke commentaar op het dossier onthouden.”
112 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean Huysmans

  Wat door al deze reagerende "Beerschotters" (ook Damen) over het hoofd wordt gezien is dat het fameuze artikel 2008..... e.v. opgenomen werd in het reglement vanaf het seizoen 2018/2019. Dus, voor alle duidelijkheid, niet van toepassing op mogelijke, geen bewezen, feiten tijdens het seizoen 2017/2018 of vroeger. Even alles lezen in het reglement ook de titels.

 • Peeters Freddy

  Juist Leo Van Rillaer, en nu zijn hun pijlen op Rupel Boom gericht omdat daar een heel goede accomodatie en parking hebben iets wat ze in Wilrijk niet hebben.

 • René Van Halen

  In het bondsreglement staat zwart op wit dat bij bewezen matchfixing de betrokken club moet degraderen naar de reeks lager dan de reeks waarin ze uitkwam. Als ze ondertussen al in een lagere reeks spelen, dienen ze te degraderen naar een nog lagere reeks. Ik snap niet dat het BAS tot een ander besluit kan komen. Zij lezen zaken in het bondsreglement die er niet in staan.

 • Fonz Ooms

  Beerschot is alle geloofwaardigheid en sympathie aan het verliezen. In dezelfde reglementen staat ook dat alleen de kampioen naar 1A kan gaan en dat is en was zeker Beerschot niet, de titel van slechte verliezer verdienen ze vanaf nu zeker. .

 • Ivan Emmerechts

  Wilaiwan Chaiyapuek bij de les blijven ,de vermeende matchfixing vond plaats in een andere seizoen en in 1A en niet in 1B.Graag gedaan ;-)