Beerschot valt licentie van KV Mechelen aan

Ontgoocheling bij de Beerschot-fans na het mislopen van de titel en promotie naar 1A.
Photo News Ontgoocheling bij de Beerschot-fans na het mislopen van de titel en promotie naar 1A.
Beerschot gaat vanmiddag (om 11u45) voor de Licentiecommissie van de KBVB pleiten dat KV Mechelen bij zijn aanvraag gelogen heeft om zijn huidige proflicentie te bekomen. 

De Licentiecommissie ontvangt de vertegenwoordigers van Beerschot op de bondszetel, na een klacht tegen de toekenning van de proflicentie aan KV Mechelen. Dat bevestigde bondswoordvoerder Pierre Cornez. De klacht van Beerschot dateert al van juli, maar pas drie maanden later wordt ze behandeld. De Ratten waren verbouwereerd dat KV Mechelen door het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) wel schuldig werd bevonden aan matchfixing, maar daar niet met de degradatie voor werd bestraft. Dat betekende ook dat Beerschot in 1B moest blijven. De veroordeling voor KV Mechelen kwam er in het kader van ‘Operatie Zero’. Dat onderzoek draait onder meer rond competitievervalsing bij de wedstrijd tussen Malinwa en Waasland-Beveren van 11 maart 2018.

Licentie intrekken

Advocaat Thomas Gillis liet meteen na de uitspraak weten de zaak niet te laten rusten. De Beerschotadvocaat vond het immers niet alleen schandalig dat daden van matchfixing geen degradatie opleverden, hij kon er ook niet bij dat zo’n veroordeling volgens het bondsreglement geen grond vormt om een proflicentie in te trekken. Daarom stuurde Gillis een boze brief naar de Licentiecommissie. Die klacht slaat op de licentie voor het seizoen 2019-2020 en wordt vandaag dus behandeld.

Beerschot-advocaat Thomas Gillis.
Photo News Beerschot-advocaat Thomas Gillis.

Gillis zal onder meer pleiten dat KV Mechelen de formulieren voor de licentieaanvraag niet waarheidsgetrouw heeft ingevuld. De advocaat kon die documenten niet inkijken, maar beweert dat de veroordeling tot matchfixing een voldoende bewijs van doortraptheid is. Onjuiste verklaringen aan de Licentiecommissie vormen wel een grond om een licentie in te trekken. Beerschot geeft zichzelf weinig slaagkans, omdat de competitie in 1A al tien speeldagen ver is. Gillis had gehoopt nog voor de competitiestart gehoord te worden door de Licentiecommissie.

Behalve met een procedure via de voetbalbond schermt Beerschot nog met een burgerrechtelijke procedure en een annulatieverzoek om de uitspraak van het BAS aan te vechten.

KV Mechelen-eigenaar Dieter Penninckx na het behalen van de titel in 1B.
BELGA KV Mechelen-eigenaar Dieter Penninckx na het behalen van de titel in 1B.28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc LInden

  goeie afspraken maken goeie vrienden. nergens is sluitende wetgeving. Wie maakt eigenlijk al dit soort miskleunen van wetten en reglementen?

 • Robert Blancquaert

  Groot gelijk! Tot de laatste snik vechten tegen al het gesjoemel in 1A!

 • Bart Huysmans

  Is dat die ploeg die riep dat KVM zich moest neerleggen bij de uitspraak, wat die ook was?

 • Bruno Suykens

  Is toch geen nieuws meer, de klacht dateert al van juli. Maar wordt met de gekende snelheid pas nu behandeld. So what? Typisch KBVB.

 • Marc Uytdewilgen

  Ben echt neutraal, ben voor geen enkele club..wat Beerschot nu probeert is niet zo mooi...ze hebben hun plaats niet verspeeld maar proberen te promoveren naar 1A op een totaal onsportieve wijze..zal als een boomerang hun zelf beschadigen. Zo toffe club onwaardig...