Beerschot-speler Tim Nicot drie dagen in kunstmatige coma na hartstilstand

Stabiel maar kritiek. Zo omschrijft Beerschot-Wilrijk op de clubwebsite de toestand van Tim Nicot, de speler die gisteren een hartstilstand kreeg tijdens de finale van een voetbaltoernooi in Hemiksem. De 23-jarige linksachter is niet meer bij bewustzijn geweest en wordt nu drie dagen in een kunstmatige coma gehouden. Zijn vrienden die alles zagen gebeuren, reageren zwaar aangedaan. Morgenavond tussen 18 en 22 uur staat er een bezinningsmoment gepland in het Olympisch Stadion.

De verdediger werd ter plaatse gereanimeerd door een speler, die de hulp kreeg van een aanwezige verpleegster. Daarna namen de hulpdiensten de zaak over en werd de jonge voetballer overgebracht naar het UZA voor een spoedoperatie. Daar vecht hij momenteel nog altijd voor zijn leven. "KFCO Beerschot Wilrijk reageert onthutst en vol ongeloof op de gebeurtenissen. Onze spelersgroep, die voor dit weekend een uitje in Breda had gepland, heeft deze korte trip onmiddellijk geschrapt, en kwam gisteren reeds in Antwerpen bijeen in een poging deze klap te verwerken", zo staat te lezen op de website van de kampioen in vierde klasse C.

Bijeenkomst op 't Kiel
De Antwerpse fusieclub is vast van plan om de speler - die andere oorden zou opzoeken - en familie met een actie een hart onder de riem te steken. "In de schoot van KFCO Beerschot Wilrijk, en in nauw overleg met onze supporters, werken wij momenteel aan een plan om begin volgende week een bijeenkomst te organiseren in het Olympisch Stadion, waar wij als één grote, hechte familie via een kaartje, een bloemetje, een kaars,...Tim en zijn familie kunnen ondersteunen. KFCO Beerschot Wilrijk is erkentelijk voor de vele steunbetuigingen die het de voorbije uren uit de voetbalgemeenschap mocht ontvangen. Wij vechten mee met Tim!"

Over die bijeenkomst is intussen al meer duidelijkheid: morgenavond is er tussen 18 en 22 uur een bezinningsmoment gepland in het Olympisch Stadion.

Net 1-0 gescoord
Op de regionale nieuwszender ATV vertellen twee ploegmaats wat er precies gebeurde: "Ik zie Tim daar liggen op de grond, hij lag gewoon neer. We gingen er allemaal naartoe, op het eerste gezicht leek het of hij zijn tong had ingeslikt. Hij wilde zijn mond niet opendoen, maar we zijn er toch in geslaagd om die open te krijgen. Zijn tong was in orde maar hij ademde maar één keer om tien seconden." Nicot had net de 1-0 gescoord toen het kwaad geschiedde: "Hij deed nog een actie en ik draai mij om en zie iedereen teken doen 'kom naar hier'. Ik dacht dat er gevochten was of dat hij een epilepsieaanval had gekregen, dat het minder erg was. Het bleek echter langer en langer te duren en hij viel echt weg."

Hartscreenings

Het spijtige voorval zet hartscreenings voor sportmensen weer in de kijker.
Nicot werd net als zijn ploegmaats bij Beerschot verschillende keren grondig medisch getest. Nooit was er een probleem, meldt VTM NIEUWS. "Tim leefde als een sportman. Hij leefde ook heel gezond. Dit komt dus als een complete verrassing", zegt Walter Damen, bestuurslid van Beerschot Wilrijk. In de medische wereld is er onenigheid over hartscreenings. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg is tegen de onderzoeken, omdat die niet 100 procent betrouwbaar zijn. Voorstanders vinden de screenings wel noodzakelijk en zeggen dat de nadelen er maar bij moeten genomen worden.

Donderdag werd Lokeren-speler Grégory Mertens begraven. De 24-jarige verdediger overleed vorige week donderdag nadat hij eerder wegens hartfalen in een beloftewedstrijd in elkaar gezakt was.