VIDEO: Commotie alom in Jan Breydel: deze vijf fases zorgden voor controverse

BELGA
Scheidsrechter Lawrence Visser had samen met zijn collega's in het busje de handen vol in het Jan Breydelstadion. De videoref, gespreksonderwerp nummer één in play-off 1, werd tijdens Club Brugge - Anderlecht opnieuw druk gesolliciteerd. Deze vijf fases zorgden voor heel wat commotie. Al vinden wij naar onze bescheiden mening dat de videoref alleen bij de penaltyfase tussen Vanaken en Gerkens in de fout ging. 

1. Geen strafschop voor Club na fout van Gerkens op Vanaken

Hans Vanaken gaat in de 17de minuut neer in de zestien van Anderlecht na een tik van Pieter Gerkens. Geen strafschop, oordeelt Lawrence Visser. De videoref grijpt niet in. 

2. Visser geeft strafschop voor Club, maar herziet zijn beslissing na raadplegen van de VAR

Net voor de rust krijgt Club Brugge dan toch een elfmeter. Althans voor even. Josué Sa krijgt de bal tegen zijn bovenarm en doet ook geen beweging naar het leer. Visser fluit eerst voor een strafschop, maar na het bekijken van de beelden bij de videoref komt hij terug op die beslissing. Aangeschoten bal - goed beoordeeld.

3. Teodorczyk maakt de 0-1, al lijkt hij even daarvoor buitenspel te staan

Lukasz Teodorczyk opent de score in de tweede helft. Al lijkt hij seconden daarvoor wel héél nipt buitenspel te staan. Het doet denken aan het doelpunt van Diaby op Anderlecht, waar de videoref wél ingreep en waarna de goal toch werd afgekeurd. Anders dan in het Constant Vanden Stockstadion treedt de videoref bij deze fase in Brugge niet op. Geen sprake van een 'clear error', zelfs na het trekken van de buitenspellijn is het niet 100% duidelijk.

Play Sports

4. Bal volledig over de lijn of niet? Visser kent 1-2 toch toe aan Club

Diaby heeft de bal maar in te tikken, maar streelt slechts de bal zodat Sels nog kan ingrijpen. De bal lijkt de doellijn niet helemaal te overschrijden, maar Visser kent het doelpunt toch toe. Wellicht beschikte ook de videoref hier niet over beelden die hem voldoende uitsluitsel bezorgden en volgde hij het oordeel van Visser.

5. Club Brugge krijgt in het slot geen strafschop

In de extra tijd probeert de ingevallen Emmanuel Dennis nog een strafschop te versieren. Hij gaat graag neer na een duidelijke schwalbe. Juiste beoordeling van Visser.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Ollevier

  Var zal nooit of te nooit werken,het is altijd de beslissing van een mens en niet iedere keer dezelfde dus verschillende meningen. Ook maakt het het plezier voor de supporters kapot,bv als er doelpunt valt en er gejuicht word zijt ge soms pas 3 minuten later zeker dat het geldig is wel ik zeg u de vreugde is al veel minder in het stadion. In Juventus-Bologna duurde het meer dan 4 minuten voor een strafschop kon genomen worden,ge staat daar als speler maar te wachten voor ge moogt trappen.

 • Leon Mertens

  Onbekwame scheids floot duidelijk in het voordeel vam RSCA een gelijkspel zou een juiste uitslag geweest zijn en Brugge speelde weer niet goed en zal geen kampioen worden Standard is de beste ploeg als ge met 5 0 wint hebt ge de Var niet nodig ,donderdag op RSCA winnen en derde hond gaat lopen met het been maar let supporters de Var staat klaar voor RSCA ! ,!

 • Frans Vanderstappen

  Hier objectieve reactie FCB supporter. 1/ penalty op Van Aken niet gefloten 2/als doelpunt Diabi op anderlecht afgekeurd word dan moet dat van teo zeker afgekeurd worden. 3/ sels doet alle moeite om bal die over de doellijn is toch nog voor die lijn te moffelen. 4/ Vossen word onterecht buitenspel gefloten in de 16. Na dat AA Gent door de var uit de titelstrijd werd gefloten is het nu de beurt aan FCB Dit potje riekt niet meer, het stinkt. Conclusie: 2-1 is de juiste uitslag.

 • philippe debois

  Hier objectieve reactie rsca supporter. 1/ Penalty had gekund ondanks geen intentie gerkens 2/ Zelfs joos zag het. "Arm pal tegen het lijf" 3/ Geen offside teo. Je ziet duidelijk been verdediger verder dan teo's tegen virtuele lijn. 4/Bal sels niet over de lijn. Conferatur wim de coninck. Zie schaduw bal op lijn. 5/Duidelijke schwalbe Dennis, om die reden door calimero Leko ingebracht. Conclusie: blijft 1 - 2.

 • Etienne De Bondt

  Weer een wedstrijd naar de vaantjes geholpen door ons onbekwaam scheidsrechters korps. Deze aanfluitingen van arbiters zouden in het buitenland nog niet de miniemen mogen blazen, maar ja een zwakke competitie levert zwakke arbiters zeker.