BAS doet uitspraak: KV Mechelen en Waasland-Beveren degraderen niet

Bij Mechelen heffen ze het glas op het nieuws.
ABD Bij Mechelen heffen ze het glas op het nieuws.
Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) heeft vandaag geoordeeld dat KV Mechelen en Waasland Beveren niet degraderen na het matchfixingdossier. Beerschot en Lokeren treden volgend seizoen dus aan in 1B. Het BAS besliste dat KVM en Waasland-Beveren niet gestraft kunnen worden omdat de bondsactie tegen beide clubs te laat werd ingesteld. 

KV Mechelen deelde het nieuws zelf mee op haar website. “Het BAS nam een tussentijdse beslissing om duidelijkheid te scheppen voor de start van de competitie. Zo oordeelt het dat degradatie geen mogelijke sanctie is en dus mag KV Mechelen na de verdiende sportieve promotie in 1A starten”, verduidelijkt KVM 

“Het BAS heeft verder nog geen uitspraak gedaan over een volledige vrijspraak of andere mogelijke sancties. Of KV Mechelen Europees aan de slag zal kunnen, is op dit moment nog niet duidelijk, daar spreekt het BAS zich nog niet over uit. Eén ding is wel zeker: op 27 juli speelt KV Mechelen zijn eerste wedstrijd van de competitie in 1A op het veld van Zulte Waregem.” 

Twee maten en twee gewichten

In het dossier rond de matchfixing werd KV Mechelen op 1 juni door de Geschillencommissie Hoger Beroep van de voetbalbond veroordeeld tot degradatie, Waasland-Beveren ging toen vrijuit. De club ging in beroep bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS). Dat Waasland-Beveren wel werd vrijgesproken, vond men niet kunnen. Volgens de advocaten van KVM werd er met twee maten en twee gewichten gewerkt. 

“Er zijn een aantal zeer fundamentele punten door ons opgeworpen en die ons inziens ten onrechte genegeerd en waar er onvoldoende gehoor aan gegeven is. We hebben een sterke zaak, maar de manier waarop ze nu beslecht is, is slechts op basis van enkele willekeurige stukken”, klonk het toen bij advocaat Joris Van Cauter. 

Joris Van Cauter (rechts).
Photo News Joris Van Cauter (rechts).

Bondsactie te laat neergelegd

De advocaten van KV Mechelen hadden er ook op gehamerd dat de club niet gestraft kon worden omdat de Bondsactie moet ingesteld worden voor 15 juni van het “betrokken seizoen”. Met andere woorden voor 15 juni 2018, aangezien de vermeende matchfixing plaatsvond op 11 maart 2018.

Dat argument werd in eerste aanleg van de hand gedaan, maar het BAS houdt er een andere lezing op na dan de Geschillencommissie Hoger Beroep. Volgens het arbitragecollege moeten vorderingen na 15 juni van het betrokken seizoen onontvankelijk worden verklaard. De Geschillencommissie Hoger Beroep, was van mening dat ‘het betrokken seizoen’ sloeg op het seizoen waarin de feiten aan het licht kwamen. Een foute interpretatie, stelt het BAS.

“Het BAS is van oordeel dat de sanctie van degradatie niet kan worden opgelegd aan KV Mechelen en Waasland-Beveren na het seizoen waarin de feiten gepleegd werden”, bevestigt de KBVB in een persbericht. De bond bevestigde ook de samenstelling van de reeksen, met Malinwa en Waalsand-Beveren in 1A en Beerschot en Lokeren in 1B.

Vreemd genoeg sprak het BAS zich niet uit over het verbod op Europees voetbal en deelname aan de Croky Cup. Ook over de andere beklaagden, zoals makelaar Dejan Veljkovic, is nog geen beslissing. De KBVB laat nog weten dat het de UEFA op de hoogte zal brengen van de uitspraak en onthoudt zich verder van commentaar.

KV Mechelen.
BELGA KV Mechelen.

Ook belang van Lokeren en Tubeke door het BAS afgewezen

Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) heeft het belang van Beerschot, Lokeren en Tubeke afgewezen in het matchfixingdossier rond de wedstrijd tussen KV Mechelen en Waasland-Beveren van 11 maart 2018. Dat blijkt uit het vonnis van de tussentijdse beslissing die het BAS genomen heeft omtrent de gevorderde degradatie van beide clubs.

Sporting Lokeren en Tubeke tekenden als tussenkomende partijen beroep aan bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) tegen respectievelijk de vrijspraak van Waasland-Beveren en de degradatie van KV Mechelen naar 1B. Beerschot liet zich in eerste aanleg dan weer registreren als tussenkomende partij en werd door het beroep van KV Mechelen tegen zijn opgelegde degradatie meegetrokken in de beroepsprocedure. De drie partijen legden in hun conclusies vorderingen neer, en lichtten die tijdens de zittingen van 1 en 2 juli toe aan de arbiters van het BAS.

BAS-voorzitter Marc Boes.
Photo News BAS-voorzitter Marc Boes.

Maar door de tussentijdse beschikking van het BAS, valt ook het belang van de drie tussenkomende clubs weg. Het arbitragecollege oordeelt immers op basis van artikel B1711.114 van het bondsreglement dat de degradatie enkel kan opgelegd worden als de bondsactie tegen KV Mechelen en Waasland-Beveren voor 15 juni 2018 werd ingesteld. Dat is niet gebeurd, en dus worden de betrokken clubs gevrijwaard van degradatie. Andere straffen kunnen wel nog.

“Beerschot, Lokeren en Tubeke hebben alleen maar belang als KV Mechelen en/of Waasland-Beveren zouden degraderen. Bij gebrek aan belang moeten hun vorderingen dan ook worden afgewezen”, oordeelt het BAS in zijn vonnis.

Marinus Romans, Marc Boes en Jacques Richelle zijn de drie arbiters van het BAS.
Photo News Marinus Romans, Marc Boes en Jacques Richelle zijn de drie arbiters van het BAS.
Photo News277 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Guy Van den Berghe

  Het wordt ongetwijfeld een interessante competitie in 1A. KVM en W-B zullen de wet van de sterkste moeten ondergaan (zullen nu zelf wel geflikt worden) en zullen vanaf het begin tegen de bierkaai moeten vechten. Gegarandeerde degradatie op het eind van de competitie, je zal wel zien. Of dacht je dat hun matchen niet beinvloed zullen worden?

 • Jan Schrauwen

  Zoals zo dikwijls, en niet alleen in het voetbal, wordt rechtspraak gepleegd op basis van procedures ( of beter procedurefouten) zelfs al werden onregelmatigheden voldoende geduid. Jammer toch want daar gaat het toch eigenlijk om.

 • Raphael ERNST

  Omkoping duurt het langst zou men in Belgie kunnen (moeten) zeggen ! Dit oordeel bewijst maar weer ééns dat in ons corrupt kaklandje zomaar alles kan. Het is maar te zien wie je kent en hoeveel geld je ervoor over hebt !

 • Alfons Detemmerman

  Alle KV supporters zijn er dus voor te vinden dat misdrijven niet moeten bestraft worden als er maar een procedure foutje is. Arme mensen

 • LUC HUON

  Matchfixing gebeurt altijd op het einde van het seizoen, met dit reglement en de snelheid van de bond zou ik zeggen fix er maar op los. Van Genk t-m Lokeren. Geen transferbudget meer maar een fixingbudget. Tijdens een vriendschappelijke competitie van 30 dagen beslissen de sponsorende wedmaatschappijen over de rangschikking en idem dito voor de play-offs .