Gent grijpt naast verdediger: Jelle Van Damme tekent voor twee jaar bij Antwerp

epa
Jelle Van Damme (33) staat op een zucht van een transfer naar Antwerp. De handtekeningen zijn nog niet gezet, maar de deal is voor 99 procent rond. Van zodra LA Galaxy zijn vervanger Michael Ciani heeft vastgelegd, mag hij naar België vliegen.

AA Gent grijpt dus naast de ervaren verdediger. Hij moest in de Ghelamco Arena de opvolger van Gershon worden. De Buffalo's deden hem kort na Antwerp ook een voorstel. Dat was lucratiever dan wat Antwerp bood, maar Van Damme voelt meer voor de Great Old. Hij verlaat het glamoureuze Los Angeles voor het grauwe België omwille van familiale omstandigheden. Hij keert terug naar België om opnieuw meer tijd bij zijn kinderen Cruz en Cleo door te brengen. Die verblijven doorgaans in Hasselt bij zijn ex-vriendin Elke Clijsters. Van Damme neemt ook opnieuw zijn intrek in Limburg.

photo_news

Van Damme heeft inmiddels een mondeling akkoord met Antwerp over een contract van twee seizoenen. De Great Old is er nu ook uit met LA Galaxy. De Amerikaanse club eiste een beperkte transfersom van ongeveer 200.000 euro om een vervanger voor Van Damme mee aan te trekken. Daar stemde D'Onofrio uiteindelijk mee in. De Fransman Michael Ciani (33 en ex-Charleroi) moet de fakkel overnemen van Van Damme. Hij kreeg geen nieuw contract bij Lorient en kan transfervrij naar Los Angeles. Als die transfer wordt afgerond, kan het licht definitief op groen voor Van Damme. Hij vliegt mogelijk nog deze week terug naar Europa. Van Damme maakte in januari van 2016 de overgang naar Los Angeles. Hij verliet Standard en presteerde sterk in de MLS. Dit seizoen werd hij voor het tweede jaar op rij tot All Star verkozen. LA Galaxy bombardeerde hem in het voorjaar tot kapitein.

epa

De aanwezigheid van Luciano D'Onofrio speelde ongetwijfeld een rol bij zijn keuze voor Antwerp. De twee hebben een verleden samen. Toen D'Onofrio nog bij Standard aan het roer stond, haalde hij Van Damme naar Sclessin toen hij in 2010 was uitgekeken op Wolverhampton. Van Damme groeide bij Standard snel uit tot een publiekslieveling. D'Onofrio voerde de voorbije dagen de druk op en hoopt de overgang nu zo snel mogelijk af te handelen. Als het van hem afhangt, maakt Van Damme zaterdag al zijn opwachting tegen KV Mechelen.

D'Onofrio speurt trouwens nog naar extra versterking voor zijn verdediging. Antwerp aast ook op Dion Cools (21). Er zouden al gesprekken zijn aangeknoopt met de rechtsachter van Club Brugge. Cools komt momenteel niet aan de bak in Jan Breydel en meerdere teams tonen interesse. Club Brugge gelooft wel nog in Cools en wil hem niet zomaar laten gaan.

reuters