Geen gezamenlijk stadion, Gheysens wil eigen droomproject en burgemeester De Wever gaat mee in verhaal: Antwerp krijgt Bosuil 2.0

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Antwerp verzamelde vanochtend de pers op de Bosuil. Voorzitter Paul Gheysens en burgervader Bart De Wever maakten bekend dat de Great Old plannen heeft om zijn stadion helemaal te renoveren. Ghelamco-patron Gheysens pootte vorig jaar al een indrukwekkende nieuwe tribune neer. De rest van het stadion moet nu volgen.

De bouwhonger van Ghelamco-baas Paul Gheysens is niet te stillen. Na het rechtduwen van de Ghelamco Arena van AA Gent, gaat hij nu ook de Bosuil van zijn Antwerp een volledige opknapbeurt geven. Na de nieuwe hoofdtribune die hij vorig jaar al bouwde, pakt hij nu de rest van het verouderde, maar mythische stadion van de Great Old aan. Tribune 2, 3 én 4 gaan tegen de grond en worden van nul heropgebouwd. Het gloednieuwe stadion moet plaats bieden aan 23.000 fans en zou al af raken in 2019. Na de Ghelamco Arena, maakt Gheysens van de Bosuil een tweede prestigieus project.

RAFC

Eerst is tribune 4 aan de beurt. Eind oktober hoopt Antwerp over de nodige vergunningen te beschikken en dan gaat die tegen de grond. Daar staat voorlopig enkel een kleine noodtribune die 750 fans kan huisvesten. In de nieuwe tribune 4 zal een jeugdcomplex worden ondergebracht. Antwerp wil de jeugdopleiding uitbouwen van 200 naar 400 tot 500 jongeren. Die werken kunnen snel beginnen en zullen amper invloed hebben op de wedstrijden van Antwerp. De bouwwerken voor de nieuwe tribune inclusief jeugdcomplex nemen volgens Gheysens vijf tot zes maanden in beslag. Tribune 2 en 3 worden later afgebroken. Tribune 2 blijft de sfeertribune naar het voorbeeld van de Gelbe Wand van Borussia Dortmund. De staantribune die al sinds 1923 staat, wordt vervangen door een zittribune om aan de normen van de UEFA te voldoen. Bij competitiewedstrijden kunnen de zitjes echter worden dichtgeklapt, zodat de fans kunnen gaan staan en de sfeer behouden blijft. Tribune 3 moet net als tribune 4 vooral een familietribune worden. De bouwwerken voor tribune 2 en 3 zouden maar twee maanden in beslag nemen.

RAFC

Paul Gheysens stelde zijn project trots voor. De mosterd haalde hij in New York. "Ik was vorig weekend in NY en zag daar de Hudson Yards. Een fantastisch nieuw project met grote torens die verbonden zijn door een gebouw. Het probleem is dat het dak van onze nieuwe tribune erg hoog is en niet voorzien was om op verder te bouwen. In New York zag ik een manier om de dakstructuren met mekaar te verbinden. Ik heb mijn mensen meteen aan het werk gezet en het plan is klaar."

Gheysens wil snel en doortastend te werk gaan. Volgend jaar moet het nieuwe stadion al opgeleverd worden. "Alles gaat tegen de grond, maar in etappes. We beginnen met tribune 4. Daar komt onze jeugdacademie. Die werken gaan wat tijd in beslag nemen omdat daar de nodige infrastructuur voorzien met worden. Koude baden, warme baden, fitnessruimte... Dat moet in vijf maanden kunnen. Tribune 2 en 3 gaan we later aanpakken, maar die constructie moet veel sneller kunnen omdat het eigenlijk alleen om ruwbouw met wat drankvoorzieningen gaat, maar de sfeer zal behouden blijven. Dat kan al in twee maanden. Het zal een beetje zoals in Gent worden, maar dan nog moderner. Een up to date, volwaardig stadion. Het gaat een wereld van verschil zijn."

RAFC

Bij Antwerp dachten ze ook aan de buurt. Zo zal de geluidsoverlast beperkt worden omdat het dak het volledige stadion zal overkappen, wat nu niet het geval is. De lichtmasten verdwijnen. Het veld zal vanaf de tribunes verlicht worden wat ook voor minder hinder moet zorgen. Tot slot voert de stad ook studies uit om de mobiliteit te verbeteren. Gheysens wil meer fietsenstallingen en de fans aanzetten om met hun tweewieler of het openbaar vervoer naar de wedstrijden te komen. Ook aan de veiligheid wordt gedacht. Er komen extra camera's met gezichtsherkenning. "Ook dat is een stokpaardje", zegt Gheysens. "Het voetbal moet een familiegebeuren zijn. Iedereen moet met zijn gezin naar de wedstrijden kunnen komen." De buurtbewoners kregen gisteren alvast een flyer met de nodige info in de brievenbus.

Bart De Wever was er bij de opening van de nieuwe tribune al bij. Het is dus niet verwonderlijk dat het kopstuk van de N-VA zijn schouders opnieuw mee onder de plannen van Antwerp zet. De Antwerpse burgemeester zou extra gronden ter beschikking willen stellen van de club om de bouwwerken te kunnen realiseren. "Ik kom wel eens in supporterscafés", zei De Wever. "Daar krijg ik de bezorgdheden van de fans te horen en die wilden niet van hun Bosuil wijken. Dan hoor ik vaak meneer de burgemeester, Bart of zelfs Bartje, je gaat ons toch niet wegjagen op de Bosuil? Die mensen krijgen nu hun droomstadion op hun geliefde grond en de buurt gaat er minder last van hebben. Het mag duidelijk zijn dat we de tent hier overmorgen niet gaan sluiten en dat is belangrijk. Dit is een fantastisch verhaal en dus wil de stad Antwerpen mee zijn verantwoordelijkheid nemen."

Ghelamco CEO Paul Gheysens, Ludo Van Campenhout, Bart De Wever en Luciano D'Onofrio bij de officiële opening van de vernieuwde Bosuil op 25 november 2017.
BELGA Ghelamco CEO Paul Gheysens, Ludo Van Campenhout, Bart De Wever en Luciano D'Onofrio bij de officiële opening van de vernieuwde Bosuil op 25 november 2017.

Daarmee lijkt het idee om in Antwerpen een gemeenschappelijk stadion voor zowel Antwerp als Beerschot-Wilrijk te bouwen van de baan. Een opluchting voor de fans van de Great Old die erg verknocht zijn aan hun heilige grond. De Bosuil zag in 1923 het levenslicht en doet intussen al 95 jaar dienst als het stadion van RAFC. Dat tijdperk krijgt nu dus een verlengstuk. Maar De Wever wil het project van één groot stadion voor de stad nog niet begraven. "Een multifunctioneel stadion voor 40 tot 50.000 mensen blijft een behoefte - elk woord heeft zijn belang in die zin. Ik droom namelijk ook van grote concerten, grote Europese voetbalmatchen. Als morgen Barcelona in Antwerpen komt spelen, wil ik niet naar Brussel moeten uitwijken." Uiteraard kon de vraag wat er met Beerschot-Wilrijk en het Kiel moet gebeuren niet uitblijven. "Het stadion van Beerschot is eigendom van de stad. Door de faling hebben we dat moeten overnemen. Antwerp is een privaat bedrijf en zo zie ik dat het liefst. Bij Beerschot zijn we huisbaas en zelfs aansprakelijk. Daar kunnen we ook investeringen doen en die hebben we in het verleden al gedaan om het hoofd van de club boven water te houden. We gaan heel intensief overleggen om ook daar te kunnen investeren. We willen echt meewerken aan de boerenjaren van het Antwerps voetbal."

Een multifunctioneel stadion voor 40 tot 50.000 mensen blijft een behoefte - elk woord heeft zijn belang in die zin. Ik droom namelijk ook van grote concerten, grote Europese voetbalmatchen. Als morgen Barcelona in Antwerpen komt spelen, wil ik niet naar Brussel moeten uitwijken

Bart De Wever wil project van één groot stadion voor de stad nog niet begraven

Paul Gheysens bouwde vorig seizoen in ijltempo al de nieuwe tribune. Die werd op 25 november voor het eerst in gebruik genomen tegen KV Mechelen. In amper 20 weken verwezenlijkte Gheysens' bouwfirma Ghelamco dat huzarenstukje dat vandaag tot in de kleinste details is afgewerkt. Het bewijs dat het effectief snel kan gaan, is dus al geleverd. Op het prijskaartje van dat alles plakt Gheysens liever geen bedrag. "Het is niet zo duur als je zou denken, alle infrastructuur om mensen te ontvangen, catering en dergelijke zit al in de hoofdtribune. Tribune en 2 en 3 is vooral veel beton, een dak en wat drankgelegenheden, maar daar hoeft geen gym of iets anders meer in te worden ondergebracht. De jeugdacademie is wel een andere investering, maar het is een rendabel verhaal. Er zullen meer tickets verkocht kunnen worden, meer drank ook en het biedt ook meer perspectieven voor sponsoring. Naming rights bijvoorbeeld. Ik heb geen raming. Het is een mooie investering."

RAFC135 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Dave Janssens

  Gheysens was hier de opportuniteit van De Wever te slim af ja. Net voor de verkiezingen kan die tweezak immers nauwelijks nee zeggen.

 • Dave Hosten

  Na de bouw zal Gheysens en zijn centjes vertrekken en kunnen ze terug naar af. Net als Coucke bij Anderlecht als hij nieuw stadium erdoor krijgt en (mogelijks) Verhaeghe bij Club. Voordeel van laatste is dat het nog lang zal duren en hij dus nog eventjes zijn centen in die ploeg zal steken :-)

 • bob jansens

  de stad voert studies uit om de mobiliteit te verbeteren; de stad gaat extra gronden ter beschikking stellen; en hoeveel subsidies gaat de stad geven voor dit project?

 • patrick pauwels

  Wat is eigenlijk het probleem, en waarom zouden er klachten en tegenkantingen komen? De buurt ziet er al veel beter uit sinds de bouw van tribune 1 en de infrastructuur rondom en zal bij deze verdere werken nog veel verbeteren. En nogmaals dit is een prive investering en kost de belastingbetaler geen cent.

 • Freddy De Wulf

  Hoopt BDW met dit project stemmen te winnen voor de komende verkiezingen ? Antwerp kan er inderdaad alleen maar baat bij hebben maar ik vind de timing toch heel opvallend. Gewoon een politiek spelletje. En het zou reeds klaar zijn in 2019 ? Gaat BDW alle klachten en tegenkantingen in de vuilbak gooien ?