Exclusief voor abonnees

De monoloog van László Bölöni over zijn ‘pijnlijke’ afscheid bij Antwerp: “Ik had wel eens een schouderklopje verwacht”

Gregory Van Gansen / Photo News
Zijn mama is 95 en woont alleen, hoog, in een appartement in het hartje van Boedapest. Zijn vrouw woont alleen, thuis met een tuin, aan de Côte d’Azur in Nice. Hij woonde alleen op de benedenverdieping van een appartement in Brasschaat. Vrijdagavond riep hij. De quasi-monoloog van László Bölöni (67). “Ik ben triest.”

“Provocaties maken deel uit van het voetbal. Provocaties door de aanhang van de tegenstander, provocaties door de andere coach, door journalisten, door scheidsrechters... Maar dit seizoen zijn er bij Antwerp intérne provocaties geweest, hárde provocaties – en ik praat niet over de kleedkamer – die maken dat we vierde zijn geëindigd en niet tweede. Het was moeilijk om die provocaties te controleren. De ­ vijand van buitenaf kan mij niks schelen, maar de interne vijand is de gevaarlijkste – hij maakt je zwakker. Het was pijnlijk.”

Aandringen heeft geen zin – “Ik weet dat ik in mysteries praat.”

László Bölöni staart naar zijn zelf gezette koffie, en bedenkt: “Het glas is te groot opdat de koffie warm genoeg zou blijven.”

Boeiende persoonlijkheid. Intelligent, belezen, grappig, uiterst loyaal. Goede coach. Nog betere mens.

De vuilnisemmer is leeggehaald, de laptop op de salontafel licht nog op – net voor hij de autotrip richting thuis bij zijn echtgenote in Nice wilde aanvatten, nodigde Bölöni ons uit om eenmalig zijn verhaal te doen over die drie “buitengewone” jaren op de Bosuil.

“Ik ben triest.”

Je hebt 16% van dit artikel gelezen
29 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Martin Martinsen

  @werner humblé Dat is idd echt erg, eerste keer dat ik het lees en schrik ervan. Is toch zo'n goede trainer... Bölöni uiteraard ook...

 • Johan Hendrickx

  Zonder meer een kleurrijk figuur met relativeringszin en een ander kijk op alles, indien nodig.

 • Desmet Jacques

  RESPECT en foei Antwerpen Desmet Jacques - Zarren

 • Yves Van Rossem

  Idd André Decrock, László was iemand die soms met weinig woorden véél kon zeggen maar vooral ook wist wat hij vertelde. Ik denk dat Antwerp hier een cruciale fout maakt en dat ze beter László nog enige tijd aan hun zijde moesten houden. Ik weet niet of ze het nu beter gaan doen. De toekomst zal het uitwijzen ... Wat mij betreft was László één van de betere trainers uit de competitie van de voorbije jaren ...

 • Erik Audenaert

  Toffe mens en een trainer die Den Antwerp gebracht heeft waar ze moeten staan . Chapeau Laszlo .