Anthuenis: "Genk-fans zullen Clement niet uitfluiten”

Aimé Antheunis
Photo News Aimé Antheunis
Philippe Clement stapt in de voetsporen van Aimé Anthuenis. Ook de 75-jarige ex-trainer koos er in 1999 voor om als kampioen te vertrekken bij Racing Genk. Anthuenis verhuisde naar Anderlecht en vindt de keuze van Clement “moedig”.

Anthuenis werd in 1995 trainer van Genk toen de Limburgers nog in tweede klasse speelden. De Waaslander dwong promotie af met de club en de successen volgden nadien snel. In 1998 pakte Genk de beker en werd het vicekampioen, het seizoen erna volgde de eerste titel in de clubgeschiedenis. Na dat seizoen vertrok Anthuenis.

“Ik vreesde voor het seizoen te veel”, zegt hij. “Misschien was dat bij Clement ook zo. Ik vermoed dat hij rekening hield met heel wat vertrekkers en dat dat ook meegespeeld heeft bij het maken van de keuze. Pas op, het zal een erg moeilijke beslissing geweest zijn. Je bouwt als trainer van een club een band op met de spelers, het bestuur en de fans en het is niet makkelijk om die mensen achter te laten.”

Volgens Anthuenis was de situatie voor hem wel net iets anders dan voor Clement. “Ik moest Anderlecht nog leren kennen toen ik naar daar trok, terwijl Clement de materiaalman van Club waarschijnlijk even goed kent als de voorzitter. ‘t Is ‘zijn’ club en net daarom denk ik niet dat ze hem bij Genk de keuze kwalijk zullen nemen. Volgens mij zullen de Genk-fans hem niet uitfluiten en zelfs hartelijk ontvangen.”

Druk is er altijd

“Heel weinig trainers hebben de luxe om zelf te kiezen waar hun toekomst ligt. Clement kon dat wél doen en hij heeft een moedige beslissing genomen”, vindt Anthuenis, die niet verwacht dat Clement volgend seizoen veel meer druk zal ervaren. “Elke trainer in eerste klasse staat onder druk, of hij nu in Brugge of in Waregem werkt. Toen ik naar Anderlecht ging, wilde ik gewoon presteren. Ik legde mezelf druk op, maar die was niet groter dan bij Genk. Daar hoeft Clement niet voor te vrezen.” 
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Norbert Deploige

    In de lijn met de mooiste en sympathiekste club van België. Een zaak is misgelopen in gans deze affaire.........een grote flater in dit achterbaks gedoe.......dat Genk kampioen geworden is met dank aan de spelers.

  • Roger Deprez

    Helemaal niet moedig van Clement hij laat C-L aan zich voorbij gaan en durft de uitdaging niet aan en daar is niets moedig aan.

  • Peter Thys

    Clement heeft een beetje zand in de ogen gestrooid want met Club was alles rond,als je de gehele Brugse trainerstaf afdankt en er is nog geen contract dat gelooft niemand, zelfs de grootste idioot niet! Ze moesten gewoon plaats maken,trouwens hadden ze dat gedaan voor er een contract was dan had Clement en vrienden nog een betere prijs kunnen versieren.Wel fraai dat hij Genk nog kampioen heeft gemaakt want daardoor schoot hij zichzelf eigenlijk een beetje in de voet!