Zijn er nog genoeg uren in een dag voor Kompany? Speler-manager Anderlecht gaat bij wereldwijde spelersvakbond

BELGA
Alsof hij het nog niet druk genoeg heeft bij Anderlecht. Vincent Kompany zetelt met enkele andere voorvechters in de spelersraad van de FIFPro, de wereldwijde spelersvakbond voor profvoetballers.

Zijn er nog genoeg uren in één dag voor Vincent Kompany? Met 24 komt hij haast niet meer toe. Zeker nu de inspirator van Anderlecht voortaan ook zetelt in de Global Player Council (GPC). Dat is een nieuw opgerichte spelersraad binnen ‘FIFPro’, de wereldwijde vakbond voor professionele voetballers. FIFPro bestaat uit 63 nationale voetbalbonden en vertegenwoordigen wereldwijd ongeveer 65.000 profvoetballers.

Afgelopen zomer kwam Kompany voor het eerst samen met het panel, dat ook bestaat uit Giorgio Chiellini (Juventus), Eiji Kawashima (Strasbourg, ex-Lierse en Standard), Neven Subotic (Union Berlin) en Rui Patricio (Wolves). Ondanks een lang seizoen maakten ze allemaal twee dagen tijd vrij om in het Zuid-Franse Èze hun visie te geven over enkele heikele thema’s in het wereldvoetbal. 

Photo News

De ‘GPC’ wil namelijk de mening van spelers zwaarder laten doorwegen in de debatten daarover. Issues als de rechten van spelers, het anti-racismebeleid, de overvolle kalenders en de gezondheidszorg voor spelers staan hoog op de agenda. Bijna allemaal zaken waar Kompany en co zich in het verleden al over hebben uitgesproken. En dat in de toekomst gaan blijven doen. Volgende week komt de spelersraad een tweede keer samen. En goed nieuws voor de reistijd van Kompany: die gaat door in zijn Brussel.

Ongetwijfeld zal de Rode Duivel er opnieuw zijn stem laten gelden - het zit dan ook in zijn bloed. Kompany treedt met zijn functie immers in de voetsporen van zijn mama Joseline Fraselle, die in 2007 overleed. “Mijn moeder neigde wellicht naar het communisme, ze was ook jarenlang vakbondsleider”, zei Kompany in november tegen de BBC. “En toen ze zag hoeveel geld ik kreeg, was ze verontwaardigd. Ik zei haar dat zolang het geld naar mij ging, het oké was. Omdat ik iets goeds zou doen ermee. En ik denk dat ik mijn woord heb gehouden. Ik heb altijd geprobeerd om mensen aan werk te helpen of iets terug te geven aan de maatschappij. Iets productiefs doen met mijn geld en het niet op een bankrekening opslaan.” Zijn collega-voetballers hopen er straks allemaal de vruchten van te plukken.

BELGA7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Wouter Van de Walle

  Flor, als het om geld te doen was zou hij wel bij City gebleven zijn.. en twaalf stielen, dertien ongelukken? Daardoor dat hij 1 van de beste verdedigers ter wereld was..

 • Nicolas Van Hoecke

  Puur om geld draait dit niet hoor. Er zijn veel sporters die begaan zijn met hun sport. Of het nu deze heren zijn in voetbal of bvb Hamilton in F1 enz...En voor hetzelfde krijgen ze bijna niets hiervoor. Oordeel niet wat je niet weet. Maarja het is Kompany dus laten we lekker negatief zijn. Het niveau van de sport lezers betert niet in 2020, wel duidelijk.

 • Flor Peeters

  Twaalf stielen en dertien ongelukken. Het draait allemaal om geld en Kompany is niet verplicht om zich met zoveel bezig te houden.

 • alfons moons

  Ultieme doel is bondscoach/premier of voorzitter FIFA/UEFA ! Maakt niet uit als het maar opbrengt ! Door ploegmaats smalend Obama genoemd; gebakken lucht verkopen !

 • Davy Van Laecke

  Aan de stand in het klassement te zien heeft Kompany nog niet veel tijd in Anderlecht gestoken.