Waarom Anderlecht meer punten pakt zónder Kompany: “Als de chef wegvalt, kunnen mensen zich niet meer verstoppen”

Vincent Kompany.
BELGA Vincent Kompany.
Het is te opvallend om te negeren. Anderlecht pakt meer punten zonder dan met Kompany, nochtans hun beste speler. Hoe komt dat? 

Het is niet de bedoeling om de voetballer Vincent Kompany in twijfel te trekken - dat zou niet geloofwaardig zijn. Maar de feiten zijn nu eenmaal wat ze zijn: met Kompany als basisspeler haalde Anderlecht in de competitie slechts één derde van de punten (33,3%), terwijl het zonder de inspirator ruim de helft haalt (52,4%).

Sportpsycholoog Nathan Kahan, die als Belgische middellangeafstandssloper zelf een topsportverleden heeft, probeert de opvallende statistieken te verklaren. “Voor alle duidelijkheid: dit fenomeen vindt zijn oorsprong in het onderbewuste”, zegt Kahan. “Medespelers kijken op naar Kompany. Hij is de leider die, in hun ogen althans, alle problemen oplost, waardoor zij minder hun verantwoordelijkheid nemen. Maar het is niet zo dat ze bewust slechter presteren zonder hem.”

Kahan maakt de vergelijking met het bedrijfsleven. “Valt daar de chef weg, dan zijn er altijd werknemers die plots wel initiatief tonen. Waardoor de machine tegen alle verwachtingen in blijft draaien - mensen gaan zich ineens profileren, kunnen zich niet meer verstoppen. Nochtans is het onrealistisch om van Kompany te verwachten dat hij de verlosser is. Kompany zet zich keihard in, doet misschien zelfs te veel - daar lijdt zijn spel onder, lijkt mij -, hij kan niet op zijn eentje de kar trekken.”

Is het dan een idee om Kompany niet meer op te stellen? Neen, zegt Kahan: “Het kan snel kantelen. Als het draait, is zijn aanwezigheid net een boost.”

Kompany.
BELGA Kompany.12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • tom soreyn

  We mogen blij zijn dat zo een speler als Kompany zich wil inzetten in onze competitie. Met negativisme gaat men geen stap vooruit. Nog 2 seizoenen verder en we zullen wel zien welke impact Kompany zal gehad hebben in onze competitie

 • Eric Severijns

  Wat een afgunst, Kompany is zonder meer de beste verdediger in België, verder zal hij Anderlecht redden, maar als je ziet dat analisten die NIETS bewezen hebben het gaan zeggen, weet je hoe laat het is.

 • jammy cappon

  Anderlecht is gewoon een modale ploeg geworden, met of zonder versleten vedetten. Men probeert de schijn hoog te houden, en soms hebben ze nog een goede dag, maar eigenlijk kan iedere ploeg in eerste nu van deze vergane glorie winnen.

 • PHILIPPUS DE GEEST

  Kompany WAS een top speler ,maar loopt nu achter de feiten aan, is NUL als trainer ,maar wel een grote dromer.

 • Geert Vande Walle

  Er is voor iedereen een tijd van komen en gaan, en als uw tijd van gaan gekomen is, is het tijd om uw conclusies te trekken en de eer aan uzelf te houden .