Vranjes krijgt boete van Anderlecht na Instagram-post, maar verdedigt zich na hetze rond fascistische tattoo: “Heb het recht om mijn eigen ding te doen”

Ognjen Vranjes in actie met de Bosnische nationale ploeg.
EPA Ognjen Vranjes in actie met de Bosnische nationale ploeg.
Ognjen Vranjes heeft van Anderlecht een boete gekregen na zijn ongepaste Instagram-post. Paars-wit reageert in een persbericht wel niet op de fascistische tatoeage, Vranjes deed wat wel. In de Bosnische pers.

“Net als jullie, vinden wij het bericht dat Ognjen Vranjes afgelopen dinsdag op Instagram heeft gepost onaanvaardbaar voor een speler van RSC Anderlecht”, begint het persbericht van paars-wit. “Vandaag hebben Michael Verschueren en Luc Devroe een gesprek gehad met de speler. Er is hem een boete opgelegd.” Welk bedrag dat is, is nog onduidelijk.

Ook Vranjes reageerde in de mededeling. “Ik besef dat ik een fout heb begaan en aanvaard de boete die de club mij oplegt. Ik heb Michael Verschueren en Luc Devroe mijn excuses aangeboden. Nu wil ik mij ook bij jullie, de supporters van RSC Anderlecht, verontschuldigen. Ik begrijp dat de boodschap die ik heb gepost inacceptabel is. Ik hoop dan ook dat jullie mijn excuses aanvaarden en dat ik weer op jullie steun kan rekenen.”

Vranjes in Bosnische pers: “Heb het recht om mijn eigen ding te doen”

Vranjes reageerde daarnaast in de Bosnische op de hetze die is ontstaan rond zijn tattoo van Momcilo Dujic, een extreemrechts en fascistisch figuur. Gisteren veroordeelde de Bosnische bond het “schokkende gedrag” van de “fascistische” verdediger. “Ik heb het recht om mijn eigen ding te doen”, klonk. Ook Hein Vanhaezebrouck liet zich op zijn persconferentie uit over de zaak. “Hij heeft al zoveel wedstrijden gespeeld en niemand heeft erover gepraat.”

Het Bosnische Srpska Info kreeg Vranjes te pakken voor een eerste reactie op de hetze die ontstond rond zijn persoon. Die zit namelijk in het oog van de storm. Nadat de 29-jarige Bosnische verdediger op Instagram het gewelddadige gedrag van fans van zijn vorige club AEK Athene tegen Ajax leek te verheerlijken, kwam gisteren naar buiten dat Vranjes een tattoo van Momcilo Dujic op zijn arm heeft staan. Geen onbesproken figuur. Dujic zou namelijk een extreemrechtse figuur zijn die gecollaboreerd heeft met nazi’s tijdens WO II. “Gaat het hier over mij of over Dujic? Zou die tattoo op mijn arm belangrijk zijn als ik in de Bosnische derde klasse zou spelen? Als ik niet succesvol zou zijn en niet zou spelen op het niveau waar ik nu speel? Zou iemand dan geïnteresseerd zijn in wat er op mijn lichaam staat? Ik heb die tattoo laten plaatsen omdat het belangrijk is voor mij. Ik heb ook respect voor mensen die andere zaken op hun lichaam zetten. Als het nu gaat over berichten, foto’s of symbolen. Het is hun inbreng en ze moeten alleen verantwoording afleggen tegenover zichzelf en de Heer.”

Zou die tattoo op mijn arm belangrijk zijn als ik in de Bosnische derde klasse zou spelen? Als ik niet succesvol zou zijn en niet zou spelen op het niveau waar ik nu speel? Zou iemand dan geïnteresseerd zijn in wat er op mijn lichaam staat?

Ognjen Vranjes

“Wat is er mis met nationalisme als het gaat over een minderheid en hun bezettende macht?”, vraagt Vranjes zich af. “Vele historische figuren veroverden straten en regio’s met hun legers. Ze vernietigden hele beschavingen, miljoenen mensen verdwenen en niemand stoorde zich eraan. Dujic was in de eerste jaren een priester en in de jaren dat mijn mensen stierven, verzette hij zich tegen de goddelozen. Voor mij en het merendeel van de inwoners van de Servische republiek is Dujic een held en een symbool van verzet tegen de vijand. De geschiedenis heeft altijd meer gezichten. Ik heb gewoon het recht om mijn eigen ding te doen vanuit mijn eigen lichaam en niemand kan en mag dat recht beïnvloeden.”

Photo News

“Zou mijn tatoeage zo belangrijk zijn als ik een ober of een peperverkoper op de markt zou zijn en niet Ognjen Vranjes? Natuurlijk onderschat ik die mensen en die beroepen niet. Ik ben me er van bewust dat ze hard werken. Het is niet mijn schuld dat Bosnië en Herzegovina uit twee entiteiten bestaat. Het is ook niet mijn fout dat er drie religies zijn in mijn natie. Het is niet mijn schuld dat de politiek ingewikkeld is en dat de bevolking misleid wordt waardoor de tolerantie naar anderen toe onder nul is gezakt. Ik neem het hen niet kwalijk. Wij sporters hebben de ruimte om te laten zien wat we het beste kunnen en we presenteren ons allemaal op de beste manier. Tolerantie voor mij betekent niet zwijgzaam zijn, maar diversiteit accepteren en waarderen. Ik kan nog tien seizoenen spelen, maar mijn mensen en helden zullen voor altijd leven.”

Photo News

“Ik begrijp het, we zijn er ook bezorgd over”, vertelde Hein Vanhaezebrouck dan weer op zijn persconferentie over de situatie. “Die tatoeage staat er misschien al jaren. Nu beginnen ze plots te onderzoeken wat er op zijn lichaam staat. Hij staat vol tatoeages. Ik ken de man die op zijn arm staat niet, maar als het waar is wat ze zeggen dan is dat niet acceptabel. Maar hij heeft al zoveel wedstrijden gespeeld en niemand heeft er over gepraat. Nu gaan ze hem helemaal fileren en zoekt men alles wat men kan vinden. De Bosnische voetbalfederatie had het al eerder kunnen doen. Want hij heeft net een wedstrijd gespeeld voor Bosnië met dezelfde tattoo en het is niet de eerste match die hij gespeeld heeft voor Bosnië”, vertelde Vanhaezebrouck.  

“Welkom in de hel”, plaatste Vranjes een foto van de brandbom die fans van AEK Athene gooiden richting het bezoekende Ajax-vak op Instagram. Iets wat niet door de beugel kan, beseft ook Vanhaezebrouck. Al vindt de T1 van Anderlecht wel dat Vranjes nu bestookt wordt. “Iemand heeft iets gedaan dat niet acceptabel is en daarna proberen ze hem langs alle kanten te vermoorden. Wat hij gedaan heeft is niet acceptabel. In verband met die tattoo misschien ook, maar men moet direct reageren. En niet op het moment dat er iets naar buiten komt. Nu probeert iedereen zaken naar buiten te brengen over zijn persoon.”

Gisteren kwam de Bosnische voetbalbond met een opvallende mededeling naar buiten. “De Bosnische voetbalbond veroordeelt alle verheerlijking van fascisme. Vranjes beschadigt niet enkel de federatie en de nationale ploeg, maar ook het hele land. De prioriteit van elke sportman zou het bestrijden van racisme, discriminatie, geweld en haat moeten zijn”, klonk het.

Ik ken de man die op zijn arm staat niet, maar als het waar is wat ze zeggen dan is dat niet acceptabel

Vanhaezebrouck over de tattoo van Vranjes.18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • françois troch

  niks verkeerd , die man weet waar hij vandaan komt en heeft het recht om voor zijn mening uit te komen, ook zijn reactie op hetgeen in Athene gebeurde was niet verkeerd en leek echt op een hel, daarom keur je het nog niet goed, over zijn voetbalkwaliteiten, hij is hard maar hij wordt ook geviseerd door de scheids, sommigen mogen alles en anderen niets

 • Karel Dierckx

  Heel veel bedrijven, zeker bedrijven waarvoor hun publieke imago belangrijk is (zoals bvb om sponsorgelden binnen te halen) hebben gedragscodes voor hun werknemers. Wat je in je privé doet kan nog altijd een reden voor ontslag zijn als het de werkgever benadeelt en als zodanig in het contract is opgenomen.

 • luc van der maelen

  Zijn lichaam zijn keuze daar heeft niemand zaken mee moei julie met julie eigen lichaam of zijn julie zo perfect misschien?

 • Francine Nickmans

  Waarom zou die man die tattoo niet mogen hebben het is toch zijn lijf en gij zijt niet verplicht erna te kijken.

 • YVES DE GROOTE

  Groot gelijk heeft hij. Geen discriminatie op basis van politieke ideeën, toch?