Verschueren reageert kort op Twitter: “#TrustTheProcess” - Marc Coucke: “Ik heb uitdaging onderschat”

Voorzitter spreekt opnieuw vertrouwen uit in project-Kompany, Verschueren gelooft in het proces

Verschueren en Coucke
Photo News Verschueren en Coucke
Michael Verschueren hield zich de hele dag afzijdig, maar heeft nu toch gereageerd op de aardverschuiving in de structuur van Anderlecht. Hij hield het kort maar krachtig. “#TrustTheProcess”, schrijft hij op Twitter. Eerder op de dag had voorzitter Marc Coucke het over een “belangrijke stap” voor paars-wit. 

“Of Michael sportief manager blijft? Ik begin pas op 1 april. Ik ga met Michael praten. Na 1 april gaan we dat blijven doen en we zullen samen analyses maken en kijken wat het beste is voor de club”, liet toekomstig CEO Karel Van Eetvelt optekenen bij VTM Nieuws. Verschueren reageerde zelf kort, maar krachtig op Twitter. “#TrustTheProcess”, schrijft hij. Verschueren spreekt zo zijn vertrouwen uit in de koers die Anderlecht vaart. 

Voorzitter Marc Coucke meent dan weer dat Anderlecht met de komst van de nieuwe CEO Karel Van Eetvelt, extern adviseur Wouter Vandenhaute, de Brusselse burgemeester Philippe Close en Patrick Lefevere in de raad van bestuur weer een belangrijke stap zet, zo laat hij weten. “Ik wil in de eerste plaats mensen zoals Jo Van Biesbroeck enorm bedanken voor de inspanningen de voorbije jaren”, meldt hij. “Al van voor de overname heeft hij als CEO ervoor gezorgd dat deze club operationeel op koers bleef. Met de komst van onder andere Karel en Wouter kunnen we onze organisatie nu nog meer vorm geven, structureel verder moderniseren en ons strategisch en sportief opnieuw op weg zetten naar de top van het Belgisch voetbal.”

Bij Sporza gaf Coucke een eerste reactie over de verrassende personeelswissel. Zo is het toch opvallend dat Coucke uitgerekend zijn ‘rivaal’ Wouter Vandenhaute, die twee jaar terug ook Anderlecht trachtte te kopen, om hulp vroeg. “Misschien is dat net een goeie reden. Wouter is al tientallen jaren kind aan huis op Anderlecht en hij is ook sportief gebleven toen de club voor mij had gekozen. Bovendien hebben we al lang een goed persoonlijk contact. Tijdens mijn koersperiode hadden we de traditie om één keer per jaar uitgebreid te lunchen en dat waren altijd intense en inspirerende gesprekken.”

BELGA

Enkele maanden terug stuurde Coucke een berichtje naar Vandenhaute om te zeggen dat hij hun etentjes miste en zo werd de draad snel weer opgepikt, vervolgt Coucke. “Zijn passie voor de club bleek onverminderd, al maakte hij me wel meteen duidelijk dat hij een operationele rol of een rol als bestuurder niet zag zitten. Maar we zijn met open vizier blijven praten en dat is uitgemond in het plan dat de raad van bestuur vandaag heeft goedgekeurd. En daar ben ik persoonlijk heel blij mee.”

Sinds Coucke overnam, gooide hij al voor de derde keer het roer om. Sporza vraagt hoe geloofwaardig zijn project uiteindelijk nog is. Coucke: “In het eerste gesprek met Wouter ben ik open en eerlijk geweest over hoe ik deze uitdaging heb onderschat. De beslissing om Anderlecht te kopen, heb ik snel moeten nemen. Er was een heel korte verkoopsprocedure. Plots moest ik halsoverkop Oostende verkopen, en ik heb beslist om een deel van mijn team van Oostende mee te nemen naar Anderlecht. Dat bleek, mede door de situatie toen bij Anderlecht, niet te werken.”

In de gesprekken met Wouter en Karel heb ik gemerkt dat ze op een positief constructieve manier naar het project-Kompany kijken, en niet van plan zijn om het kind met het badwater weg te gooien.

Voorzitter Marc Coucke aan Sporza

De beslissing om Vincent Kompany terug te halen naar Anderlecht, daar staat Coucke nog altijd helemaal achter, zegt hij nog: “Vincent is één van de grootste voetballers die België ooit heeft gehad en heeft een enorm hart voor de club. De psychologische impact van zijn keuze voor RSCA was en is nog steeds bijzonder groot en ze heeft de hele Anderlecht-familie weer hoop gegeven. In de gesprekken met Wouter en Karel heb ik gemerkt dat ze op een positief constructieve manier naar het project-Kompany kijken, en niet van plan zijn om het kind met het badwater weg te gooien. Dus is dit geen derde koerswijziging, maar een nieuwe stap in dezelfde, goede richting.”

Dat zijn nieuwe ingreep de indruk wekt dat hij weinig geduld heeft en zich in alles mengt? Coucke: “De geschiedenis leert dat een grote voetbalclub overnemen vaak gepaard gaat met een overgangsperiode, waarin er een nieuw evenwicht gevonden moet worden. Het is net mijn verantwoordelijkheid als voorzitter om dat proces te begeleiden. Dat heb ik gedaan met de komst van Vincent Kompany en dat doe ik nu opnieuw. Vorige zomer al heb ik beslist dat ik geen operationele voorzitter wil zijn, maar een hands-off-voorzitter die de juiste mensen op de juiste plaats zet, en hen de ruimte geef om RSCA opnieuw naar de top te brengen. En met de nieuwe CEO, de twee onafhankelijke bestuurders en de strategisch consulent wordt deze structuur compleet.”

Photo News
BELGA45 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Georges Aerts

  Een deftige structuur is nodig en denkt dat men geduld moet hebben doch Anderlecht zal uitgebouwd worden terug als topploeg, alleen zullen de zogezegde echte supporters daar weer niet mee content zijn en liever hebben dat hun ploeg binnenkort in lagere afdelingen moet spelen. Geduld zal echt lonen dit geval zijt maar zeker.

 • Marcel Bontinck

  Beste francois demunter Het is niet alleen bij Anderlecht dat het om geld draait,het hele voetbal draait er om.Verhaeghe kwam naar Brugge om naast Dehaene op de tribune te zitten en zo zijn uplace in Vilvoorde te krijgen.

 • Gerry Cle

  Positief nieuws dat de visie van Kompany op Anderlecht versterkt en dat hopelijk 'TheProcess' kan versnellen.

 • Roger Vanhecke

  Verschueren heeft 10 procent van de aandelen dus hij kan ook thuisblijven en als Anderlecht ooit winst maakt dat hij zijn aandelen maar verkoopt

 • Pascal Surmont

  Ala dat Zo doorgaat zullen ze binnenkort meer burocraten en bazen hebben dan spelers!