Vercauteren: “Dat ik veel assistenten heb? We gaan daar iets aan veranderen”

Frank Vercauteren.
BELGA Frank Vercauteren.
Zondag ontvangt Anderlecht STVV in het Lotto Park. Dat wordt de eerste competitiematch van paars-wit met Frank Vercauteren, die sportief nu de touwtjes in handen heeft. De samenwerking met Vincent Kompany verloopt alvast goed, zo gaf Vercauteren zonet aan op zijn persbabbel. Maar de rol van zijn vele assistenten zal wel (her)bekeken worden. STVV-coach Marc Brys van zijn kant heeft het over een alles behalve ideale voorbereiding richting de partij.

“Voorlopig is alles heel goed verlopen”, vertelde Vercauteren toen hem gevraagd werd hoe de samenwerking met Kompany verloopt. “We hebben al veel meetings gehad en over veel verschillende zaken gepraat. Dat gaat van tactiek over de begeleiding van de jeugd tot bijvoorbeeld de spelersgroep. De samenwerking is ook heel leerrijk voor mij. Kompany en ik zitten op dezelfde lijn en vullen de samenwerking goed in.”

Zijn eerste weken bij paars-wit gebruikte Vercauteren voorts vooral om te observeren. “Op alle niveaus, zowel wat betreft de spelers als de staf”, vertelde Vercauteren. “Daarna was ik wat nadrukkelijker aanwezig op het veld. Stelselmatig druppelden de internationals binnen en daardoor begint de échte voorbereiding op de match tegen STVV vandaag. Nu pas is iedereen beschikbaar. Maar ik heb wel geen ploeg aangetroffen die twijfelt. We hebben niet gesproken over de resultaten of over het verleden, we moeten vooruit kijken.”

Druk is er altijd op Anderlecht, dat hoort gewoon bij deze club. Waar we staan in de stand, verandert daar weinig aan

Frank Vercauteren

Vercauteren is terug ‘thuis’, maar er wacht dus wel flink wat werk. Na de zwakke competitiestart is Anderlecht dertiende, op veertien punten van Club Brugge (dat een match minder speelde). “Druk is er altijd op Anderlecht, dat hoort gewoon bij deze club. Waar de club staat in de stand, verandert daar weinig aan”, gaat Vercauteren voort. “We hebben werk voor de boeg, maar ik zie de huidige situatie eerder als een positieve stimulans. Niet als een vorm van negatieve druk.”

Frank Vercauteren.
BELGA Frank Vercauteren.

Technisch directeur Frank Arnesen werd bedankt voor bewezen diensten, maar de technische staf bij Anderlecht is nog steeds uitgebreid. Simon Davies is er nog, net als onder anderen Jonas De Roeck, Floribert Ngalula en Pär Zetterberg. “We gaan daar iets aan veranderen”, gaf Vercauteren aan. “We zullen vandaag of morgen babbelen om te zien wie wat gaat doen en welke taken er voor iedereen zijn weggelegd. Zowel met het oog op de training als wat op de bank zitten betreft.”

VTM NIEUWS

Brys: “We hadden geen ideale voorbereiding”

Marc Brys verwacht onder Franky Vercauteren een Anderlecht dat zich anders zal presenteren. Realistischer, virieler en met twee verdedigende middenvelders. Hij verwacht ook dat de nieuwe coach geen tabula rasa zal houden. Dat zei de coach van STVV tijdens zijn wekelijkse persconferentie vanmiddag. “Het is moeilijk om Anderlecht na de trainerswissel en na een interlandbreak in te schatten, natuurlijk”, aldus Brys. “Maar het is zeker dat Vercauteren de huisstijl niet zal verloochenen. Ook onder Kompany werd er goed gevoetbald van achteruit, met dominant voetbal en met kansen. Alleen evolueerde het team niet gestaag. Hoe dan ook, als je de namen en de budgetten van STVV en RSCA naast elkaar legt, dan is dat een wereld van verschil.” 

Zelf liep de voorbereiding van de kanaries niet van een leien dakje. Zeven internationals keerden maar met mondjesmaat terug. Teixeira is nog altijd out. En Lee werd zelfs wegens een gebrek aan inzet van training gestuurd. “Natuurlijk had ik na de zware nederlaag in Kortrijk liever met de ganse groep opnieuw opgebouwd richting Anderlecht en bepaalde accenten gelegd. Maar dat zat er niet in. Dat neemt niet weg dat we goed hebben gewerkt en dat we klaar zijn om zondagavond het beste van onszelf te geven.” (FKS)

Marc Brys en STVV slikten in hun laatste competitiematch vier goals in Kortrijk.
BELGA Marc Brys en STVV slikten in hun laatste competitiematch vier goals in Kortrijk.6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Vince Janssens

  Te dure pseudo miljonairs zonder talent op het veld. Al de rest is bijzaak. En dat ze zo een ondingen als een Anthonieke nog er bij halen doet mij permanent afhaken. Zielige club die slechts een schaduw van zichzelf is.

 • Brent Van Tongerloo

  Hoe moet Kompany zich nu voelen, het is toch wel een afgang geweest, zijn eerste passage als trainer. Hopelijk blijft hij zich inzetten als speller en is hij niet te koppig om zijn fouten toe te geven als de resultaten nu wel zouden komen ...

 • Lois Verdonk

  Begin met Verschuren er uit te smijten, met zijn beperkte capaciteiten en onkunde de bron van alle kwaad.

 • Philippe Vander Haeghen

  Er is een tekort aan spitsen omdat er geen plaats meer is op de bank ...

 • eduard janssens

  Daar gaat het niet om die doen de ploeg niet draaien,er is gewoon te weinig of geen talent in de ploeg ik ze zie nog niet uit de rechtse kolom verdwijnen als geen deftige transfers worden gedaan : Europees mogen ze op hun buik schrijven .