Exclusief voor abonnees

Vanhaezebrouck na eerste seizoen bij Anderlecht: "Hoe langer ik in België blijf, des te negatiever de commentaren worden naar mij toe"

Joel Hoylaerts / Photo News
Een Porsche Targa parkeert zich in vliegende vaart voor de deur. "Is Hein hier nog?", vraagt de eigenaar van 'Gasthof Halifax' in Deinze. Hein was net voor het onweer vertrokken. De ontgoocheling bij de vraagsteller, een supporter van AA Gent, is zichtbaar groot: "Hij heeft ons mooie tijden bezorgd." Als Marc Coucke geduld heeft, zal Hein Vanhaezebrouck (54) hem die ongetwijfeld ook bezorgen. Over toen & nu: zijn allereerste interview sinds zijn aanstelling bij RSCA. Here we go.

Wát een seizoen. Waar wil je dit verhaal beginnen?

Hein Vanhaezebrouck: "Daar zeg je iets, 'wát een seizoen'. Weet jij nog hoe het allemaal begon? Na zes speeldagen had Charleroi 16 op 18. Op dat moment stond Zulte Waregem in de top zes, Moeskroen ook, Sint-Truiden, en Waasland-Beveren. Op Club Brugge na heeft de volledige G5 heel lang in de rechterkolom gebengeld. 't Is een half mirakel dat ze bovenin één voor één zijn weggevallen. Het is toch ondenkbaar dat Waregem ineens 4 op 39 haalde? Ik denk dat zij hun Europese campagne duur betaald hebben."

Is dat geen al te makkelijke uitleg? Wij herinneren ons Aimé Anthuenis die stelde: "Het hogere ritme in de Champions League hoort altijd een voordeel te zijn in de Belgische competitie."

"Er is een verschil tussen Champions League spelen en Europa League spelen. Champions League is op dinsdag en woensdag - dat valt nog te managen met competitievoetbal in het weekend. Maar als je op donderdag speelt, vaak dan nog om negen uur, en vervolgens op zondagmiddag, krijg je een probleem. Ik ben nog altijd voorstander om de ploegen die Europa League spelen naar maandagavond te verschuiven."

Play-off 1 was dit jaar anders ook wel te gek voor woorden. Wie had gedacht dat Club Brugge 12 op 30 zou halen?

"Juist! Met 19 op 30 waren wij kampioen geweest. En het hád gekund. De twee wedstrijden tegen Standard moeten wij altijd winnen. Voor de rest claim ik niet veel. Misschien nemen we tegen Gent een punt of zelfs meer als Morioka bij 0-1 die enorme kans niet op de paal trapt, maar ik ben eerlijk: Gent had toen veel meer kansen. Maar ín en thuis tegen Standard... (blaast) En als wij Standard kloppen, denk ik niet dat Club diezelfde avond gaat winnen in Charleroi."

Je hebt 16% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis54 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jammy cappon

  Hein toch, de steun van Gert lans heb je sowieso. Wat klaag je dan?

 • alain lammens

  Deze man heeft bij mij reeds lang alle krediet verloren.

 • François Nuyts

  Als je te veel wind maakt en jezelf belangrijker gaat vinden dan de spelers zelf ben je niet goed bezig .

 • Marc Ledure

  Die vent is niet meer normaal , Wil hij zo zever uitgaan in het buitenland geef ik hem 2 manden en hij gaat moeten vluchten.

 • Detlev Descheemaeker

  Weeral met die armen open.... hij staat meer zo dan allle Christus beelden samen