Vanhaezebrouck komt bij winst met Anderlecht op twee punten van leider Club: "Hoop nog op meer dan tweede plaats"

Hein Vanhaezebrouck.
Photo News Hein Vanhaezebrouck.
Twee dagen voor de cruciale titelclash tussen leider Club Brugge en eerste achtervolger Anderlecht neemt de zenuwachtigheid in beide kampen toe.Met nog vier speeldagen te gaan telt Club nog een voorsprong van vijf punten op de eerste achtervolger en kan mits winst een definitieve stap richting landstitel zetten. 

Anderlecht heeft minstens een punt nodig in West-Vlaanderen. "Uiteraard hopen we nog op meer dan de tweede plaats", bekende Anderlecht-coach Hein Vanhaezebrouck.

"Na de gewonnen thuiswedstrijd tegen Club kwamen we terug tot op drie punten en toen wisten we dat we mits een zege op Standard de zenuwachtigheid in Brugge konden doen toenemen. We verloren echter in Luik en vervolgens ook in Genk en nu is er terug een kans om vol in de strijd te gaan. Als je in Brugge kan winnen, leg je heel wat druk op Club en dat zou de titelrace weer heel wat interessanter maken. Een punt op Club is meestal niet slecht, gezien hun thuisresultaten. Alles is echter afhankelijk van het wedstrijdverloop: na een moeilijke match kan je niet anders dan daar tevreden mee zijn, maar als je negentig minuten de betere ploeg bent... Het wordt moeilijk, maar dat gaat ook: dat bewees AS Roma dit seizoen in de Champions League. Bovendien kan in deze play-offs iedereen van iedereen winnen."

Teo vanmiddag terug, Deschacht staat voor nummer 600 

Vanhaezebrouck kan zondag in het Jan Breydelstadion mogelijk wel terug rekenen op Lukasz Teodorczyk. De topschutter van vorig seizoen was deze week teruggekeerd naar Polen na het overlijden van zijn broer. "We verwachten hem deze namiddag terug op Anderlecht. We zullen nog met hem praten, zien hoe het met hem gesteld is. Of hij er zondag bij is, dat weten we nu nog niet." Als Teo niet speelt, is het opnieuw aan Silvère Ganvoula, die de voorbije weken heel wat kritiek te slikken kreeg. "Dat vind ik echt buiten alle proportie, ongepast zelfs. Hij is onze tweede spits, je moet hem dan ook niet vergelijken met alle topaanvallers die hier al de revue passeerden. Hij is jong, heeft potentieel en moet nog stappen zetten."

Olivier Deschacht mag zich dan weer opmaken voor zijn 600e wedstrijd. "Misschien moeten we aan Club vragen om een boeket bloemen te voorzien?", lachte HVH. "Oli is misschien wel de laatste der Mohikanen. Ik denk niet dat er nog veel spelers aan 600 wedstrijden zullen geraken."

Photo News

Dendoncker: "Als ploeg staan we nu verder"

Leander Dendoncker heeft geen al te goede herinneringen aan de vorige verplaatsing naar Club Brugge. In december ging hij er met een zwalpend Anderlecht met 5-0 forfaitcijfers onderuit en leek de titel al een uitgemaakte zaak voor de Bruggelingen.

Vijf maanden verder is de voorsprong van blauw-zwart echter geslonken naar vijf punten. Mits winst op zondag kan Anderlecht met nog drie speeldagen te gaan de West-Vlaamse leider behoorlijk onder druk zetten. "In december stonden we als ploeg niet op punt: we waren niet scherp genoeg en slikten vlak voor de rust een ongelukkige tegengoal. Nu zijn we gegroeid en dat hebben we de voorbije wedstrijden ook getoond, we staan een pak verder", vertelde aanvoerder Leander Dendoncker vrijdag, twee dagen voor de titelclash. "In Brugge is het nooit makkelijk, kijk maar naar hun thuisreputatie. Toch moeten we proberen het hen zo moeilijk mogelijk te maken."

Ook bij Dendoncker zit de vorm in een stijgende lijn en dat in de cruciale maand voor de bekendmaking van de WK-selectie. De polyvalente verdediger/middenvelder is nog niet zeker van een stek bij de 23 voor Rusland. "De laatste weken gaat het beter, ik voel dat echt. In de play-offs zijn er dan ook veel grote wedstrijden waarin ik me kan tonen. Met dat WK wil ik me pas na het seizoen bezighouden, al speelt het natuurlijk wel altijd ergens in je hoofd. Nu concentreer ik me vooral op Anderlecht."

Leander Dendoncker.
Photo News Leander Dendoncker.
Photo News

Vanhaezebrouck gaf ook een update van enkele spelers:

Kara: "We hebben hem vandaag voor het eerst op het veld gezien. Hij zal de komende dagen nog wat rust moeten inbouwen, maar ik had niet verwacht dat hij nu al zo ver zou staan."

Spajic: "Trainde mee, maar heeft zich op het einde van de training wat verkeerd getrapt. Hij moest de sessie daardoor wat vroeger staken, maar ik verwacht dat hij klaar raakt voor zondag."

Onyekuru: "Onyekuru zit nog ver van zijn beste niveau. Hij heeft met de beloften tegen Standard gespeeld en dat lijkt me te volstaan. Hij heeft deze week wel enkele trainingen moeten overslaan."

Chipciu en Obradovic: allebei out

Hein Vanhaezebrouck.
Photo News Hein Vanhaezebrouck.41 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • frankie bressinck

  't Zou straf zijn dat Anderlecht met zo'n prutsploeg nog kampioen gaat spelen. Maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit en dat Hein maar blijft hopen. Vanmiddag om half vijf weten we meer en dat de beste mogen winnen!

 • serge vansteenkiste

  Dacht dat ze bij Brugge nog een punt over hadden bij het begin van P1, de punten werden gehalveerd e en ze hadden er 13 voor en met havering 12 of telt dat ene punt niet.

 • Christiaan Goethals

  Wat is de PO toch spannend, ik hoop dat ze dit niet gaan veranderen.

 • Gaston FOUBERT

  En wat zou het probleem zijn van die zogenaamde wonderlijke genezingen jummy ? Het zijn basisspelers die we voor lange tijd moesten missen, het heeft ons al talloze punten gekost. Welke pilletjes hebben ze dan bij clubke genomen tijdens de regulaire competitie? Ik denk dat die hun houdbaarheidstermijn nu overschreden is.

 • dominique castelein

  PO is competie vervalsing,afvoeren die PO