Vanden Stock categoriek: "Ík nam beslissing om transfer Boussoufa tegen te houden"

BELGA
"Ik - en niemand anders - nam de beslissing om de transfer van Mbark Boussoufa tegen te houden." Met die uitspraak wou Roger Vanden Stock vanmiddag duidelijkheid scheppen over de afgesprongen transfer van Boussoufa (Lokomotiv Moskou) naar Anderlecht. De druk van de bestuurders die over de centen gaan, heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat Boussoufa niet komt.

"Als een speler enkel naar Anderlecht wil komen voor het geld, dan hoeft het niet. Het voorstel dat op tafel lag, was historisch", reageerde Vanden Stock. Het loonvoorstel voor de tweevoudige Gouden Schoen lag volgens Vanden Stock overigens nog hoger dan de in de pers geciteerde 1,25 miljoen euro. "Ik ben wel blij dat Dennis Praet op Anderlecht zal blijven. Dat ben ik altijd wanneer een speler blijft", eindigde de Anderlecht-voorzitter met een positieve noot.

Vanden Stock: "Ik ben wel blij dat Dennis Praet op Anderlecht zal blijven"
PHOTO_NEWS Vanden Stock: "Ik ben wel blij dat Dennis Praet op Anderlecht zal blijven"

Twee maanden bezig
Ruim twee maanden lang had Anderlecht Boussoufa het hof gemaakt. 'Bous' was in de ogen van Besnik Hasi de missing link, de leider die de jonge bende van Anderlecht weer naar de titel moest leiden. Aanvankelijk moest Hasi Boussoufa bijna smeken om zijn telefoon op te nemen, maar gaandeweg ging de tweevoudige Gouden Schoen mee in het verhaal.

Boussoufa zorgde er zelf mee voor dat zijn transferprijs van 4 naar 2,5 en later zelfs naar 1,5 miljoen euro zakte. Hij stemde in met een loon dat vier keer lager lag dan wat hij bij Lokomotiv verdient. Alles leek in kannen en kruiken, ondanks het feit dat er binnen het bestuur geen unanimiteit heerste over de komst van Boussoufa. Maar de clan die vond dat de komst van Boussoufa overbodig en vooral te duur was, bleef zich roeren. In de onderhandelingen had Van Holsbeeck al zwaar moeten manoeuvreren om binnen de financiële perken te blijven die Alexandre Vandamme - de toekomstige sterke man van Anderlecht - hem had opgelegd.

Vanden Stock: "Als een speler enkel naar Anderlecht wil komen voor het geld, dan hoeft het niet. Het voorstel dat op tafel lag, was historisch"
PHOTO_NEWS Vanden Stock: "Als een speler enkel naar Anderlecht wil komen voor het geld, dan hoeft het niet. Het voorstel dat op tafel lag, was historisch"

Alexandre Vandamme
U moet weten: binnen de NV die Anderlecht is geworden, is het overgrote deel van de aandelen in handen van de familie Vanden Stock. Maar omdat de Vanden Stock-dynastie geen opvolgers kent, is de immens rijke Alexandre Vandamme de gedoodverfde sterke man voor de toekomst. Die overgang wordt al jarenlang voorbereid. Zo moet Herman Van Holsbeeck zijn bevoegdheden vanaf 1 september delen met Jo Van Biesbroeck, die net als Vandamme carrière maakte bij brouwerij Inbev. Van Holsbeeck zal zich voortaan gaan bezighouden met sportieve zaken, terwijl Van Biesbroeck operationeel manager wordt en dus ook zal toezien op de financiën.

Het is binnen die context dat Herman Van Holsbeeck vrijdag de gemaakte afspraken met Boussoufa herzag. Hij herleidde de overeenkomst tot '1+1' - daar had Boussoufa niet eens moeite mee - en herzag de wederzijdse jaarlijkse toezegging om samen door te gaan, naar een eenzijdige bevoegdheid van de kant van Anderlecht om het contract al dan niet te verlengen. Gezien de interne verdeeldheid rond de komst van Boussoufa, had Van Holsbeeck geen trek in een scenario waarin de prestaties van Boussoufa zouden tegenvallen en de speler ook nog eens zou kunnen beslissen om te blijven of te vertrekken. De manager van Anderlecht besefte dat hij daar persoonlijk op zou kunnen afgerekend worden en koos begrijpelijk voor een herziening van de afspraken. Zaterdag blies Anderlecht de zaak uiteindelijk zelf af.