Van Holsbeeck definitief weg bij Anderlecht, Devroe nieuwe sportief directeur

Herman Van Holsbeeck.
BELGA Herman Van Holsbeeck.
De bladzijde kan omgedraaid. Na vijftien jaar dienst en acht titels moet Herman Van Holsbeeck (63) bij Anderlecht vertrekken. Vanochtend nam Van Holsbeeck afscheid van de club. Hij leverde meteen ook zijn auto in. "Ik overleg eerst met mijn advocaten, alvorens ik reageer", zegt hij aan VTM. Luc Devroe volgt Van Holsbeeck op, bevestigde de landskampioen in de vooravond.

Overigens gaat het officieel niet om een ontslag en dat is vooral voor de penningmeester van paars-wit goed nieuws. Van Holsbeeck bezat immers een contract van onbepaalde duur, maar als hij zijn C4 had gekregen, moest RSCA hem twee jaar uitbetalen. Zover komt het dus niet. In de vooravond bevestigde Anderlecht dat het de samenwerking met Van Holsbeeck heeft beëindigd. "De raad van bestuur van RSC Anderlecht heeft unaniem beslist om de samenwerking met sportief manager Herman Van Holsbeeck te beëindigen. De club onthoudt zich verder van alle commentaar", klinkt het in een kort communiqué.

Het vertrek van Van Holsbeeck is op zich geen verrassing. Al bij het eerste publieke optreden van Coucke als voorzitter van de landskampioen stond de irritatie op zijn gezicht af te lezen. De manager eiste toen duidelijkheid, een roep die hij de voorbije weken meermaals herhaalde. Dat zorgde op zijn beurt voor onvrede bij Coucke, die het sowieso niet op Van Holsbeeck begrepen had. Hij ergerde zich aan de te intense samenwerking met makelaars als Mogi Bayat en had vanaf dag één het plan om Luc Devroe van ex-club KV Oostende aan te stellen als nieuwe TD.

Vandaar ook dat Van Holsbeeck zelf wist dat dit eraan zat te komen. Toen we hem de voorbije dagen aan de lijn kregen, zei hij stellig: "Een beslissing kan snel vallen." Dat is het gevolg van een afspraak tussen Coucke en Van Holsbeeck tijdens hun eerste onderhoud in maart. Beiden vroegen toen bedenktijd, om uiterlijk op 6 april de knoop door te hakken over hun samenwerking.

Opvallend: op dit moment is Devroe al aan de slag voor Anderlecht - hij bereidt op het oefencomplex de transferdossiers voor de mercato voor - maar de club communiceerde tot voor vanavond zijn komst nog niet. Ook dat heeft met de overeenkomst van Van Holsbeeck te maken: als RSCA Devroe officieel aanstelt als manager, pleegt het richting Van Holsbeeck contractbreuk en kost dat veel geld.

Photo News

Einde van een tijdperk

Met de exit van Van Holsbeeck komt er, net als toen Roger Vanden Stock afzwaaide, een einde aan een tijdperk in het Astridpark. Vijftien jaar werkte de Brusselaar voor Anderlecht, met acht landstitels en één bekerzege op zijn palmares. Desondanks krijgt hij wellicht geen afscheid in schoonheid, ook al omdat het gros van de achterban hem allerminst apprecieert.

Het is nu de vraag wat Van Holsbeeck, die in het voetbal actief wil blijven, zal doen om het zwarte gat te vermijden. In het verleden werd hij gelinkt aan Antwerp en de Pro League, met een voorkeur voor die laatste functie. Het gelobby is alvast begonnen, niet het minst omdat HVH in december al rekening hield met dit scenario. "Als mijn verhaal hier eindigt, kan ik daarmee leven", zei hij toen.

Nu is het zover.

Photo News90 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Robbby Robbby

  Gewoon een goede Manager. 8 titels en 1 beker in 15jaar. Een pluim.

 • Didier VandeVyver

  bestaat er dan geen brugpensioen voor dergelijke individuen. Op zoek naar een nieuwe uitdaging??? Blijkbaar is "zakken vullen" een chronische beroepsziekte

 • Yves François

  Ben Club supporter, kon, kan en zal nooit op die arrogante smoel van Herman kunnen kijken. Maar de manier waarop die mens wordt buiten gezet is typisch voor onze huidige coole maatschappij. Geen greintje respect, neem een kartonnen doos, pak je persoonlijke spullen in, geef je autosleutels maar af en tot nooit meer. Daag !

 • Michel Deboeck

  Van Holsbeek heeft tienmaal meer klasse en niveau dan Coucke. Die laatste kan alleen met meelopers werken en verdraagt geen mensen rondom zich die een mening hebben. De kulturele mismatch tussen het instituut Anderlecht en deze omhoog gevallen "nouveau riche" kan niet groter zijn. Arm Anderlecht...

 • rudolf jacobs

  wel wel wel,ik denk als je 15 jaar voor het zelfde bedrijf hebt gewerkt ,dat je dan toch wel goed je best hebt gedaan en dat het bedrijf zich er wel bij voelde,hoeveel van de schrijvers werken al 15 jaar voor eenzelfde bedrijf????,ik denk niet dat er heel vele zullen zijn,dus een beetje respect zou hier toch wel op zijn plaats zijn dacht ik toch,ook al kon ik die man zijn gezicht niet zien,hij leek altijd bedroeft saai kan ook

Live Voetbal

Jouw inzet
Mogelijke uitbetaling 0,00