Topman van bouwgroep heeft beste kaarten om Anderlecht te kopen, Paul Gheysens schiet zichzelf in de voet

Johan Beerlandt, ceo Besix, hier op een archiefbeeld.
James Arthur Johan Beerlandt, ceo Besix, hier op een archiefbeeld.
De raad van bestuur van Anderlecht heeft de wens uitgedrukt "om het dossier af te werken voor eind 2017". Opvallend is dat twee kandidaat-kopers zo goed als uit koers liggen. 

Het duo Paul Gheysens (Ghelamco)-Wouter Vandenhaute (Woestijnvis) zou uit beleefdheid nog wel gehoord worden. Gheysens heeft zichzelf echter in de voet geschoten door de chantage eerder deze week met een schadeclaim mocht Anderlecht zich niet constructief opstellen in het dossier rond het Eurostadion. "Met die claim bewees Gheysens dat het eigenbelang primeert op het clubbelang", zegt een bestuurder. "Aan zo iemand geef je toch niet de sleutels van Anderlecht?" In het dossier van de Russisch-Oezbeekse miljardair Alisher Usmanov is er niet alleen twijfel over de afkomst van diens fortuin, maar ook over de ware toedracht achter het indicatieve bod. Aan een project van een anonieme Russische oligarch zou geen geloof meer gehecht worden.

Blijft over, een Belgische verankering rond Johan Beerlandt. De topman van bouwgroep Besix is met zo'n 5 procent al aandeelhouder van Anderlecht. Hij heeft oren naar de vraag van een groep minderheidsaandeelhouders die zich zouden groeperen, en andere Belgische investeerders zouden zoeken. Met het adresboekje van Beerlandt, die toegang heeft tot captains of industry als baron Jean Stéphenne, ridder Luc Vandewalle of baron Philippe Vlerick, is het zeker mogelijk om de nodige fondsen te verwerven.

De vraagprijs voor Anderlecht bedraagt zowat 100 miljoen euro. Maar dat is voor alle aandelen. Als de minderheidsaandeelhouders blijven zitten, en enkel de families Vanden Stock en Collin uitgekocht moeten worden, zou een som van rond de 50 miljoen euro een meer behapbare brok zijn. De andere meerderheidsaandeelhouder, Alexandre Van Damme (AB InBev), houdt 16 procent aan in de club. Hij treedt op in samenspraak met de familie Vanden Stock en is bereid om de club te helpen. Dat kan door zijn aandelen niet te verkopen, of indien nodig zou hij de minderheidsaandeelhouders rond Beerlandt zelfs kunnen bijspringen, als het hem wordt gevraagd, luidt het in diens omgeving.

James Arthur
Paul Gheysens.
TOM GOYVAERTS/GMAX Agency Paul Gheysens.50 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • eric debanne

  100 miljoen ??? Een vriendenprijs dan ! Hopelijk in Belgische handen toch

 • jes jespers

  Snap niet dat de supporters van Anderlecht zich niet roeren, elke supporter wil toch dat zijn ploeg in zijn eigen stadion speelt, of niet?

 • Emiel Vauthier

  Wie Anderlecht koopt krijgt de voetbal en scheidrechters bond er gratis bij.

 • Philippe Schotte

  Ga er hier heel wat tegenspreken .... 100 miljoen is gewoon veel en veel te weinig als je het zakelijk bekijkt .

 • rik cappelle

  De slimste hier is wel diegene die verkondigd dat Besix andere koek is dan Daikin ! Ja halloo . Maar ja, als ge zijn reacties leest is het begrijpelijk. A propos Daikin heeft 40 000 werknemers !!!!!