René Weiler: de kroniek van een aangekondigd ontslag

photo_news
Al sinds zijn aanstelling kreeg René Weiler te kampen met kritiek voor zijn harde aanpak. Het zou uiteindelijk de rode draad worden in zijn periode als coach bij paars-wit. Na 66 officiële wedstrijden (36 zeges, 16 gelijke spelen en 14 nederlagen) trekt de Zwitserse coach de deur in het Astridpark achter zich dicht. Een overzicht.

Juni 2016: Anderlecht drukt door voor Weiler

Paars-wit doet er alles aan om de jonge Zwitserse trainer weg te kopen bij het Duitse Nürnberg. Anderlecht legt maar liefst 450.000 euro op tafel om hun nieuwe trainer los te weken. Weiler zet zijn krabbel onder een tweejarig contract en brengt assistent David Sesa met zich mee.

HLN

Juli 2016: in dispuut met Okaka en De Maio

Weiler legt vrijwel meteen de nadruk op discipline en komt al snel neus aan neus te staan met een van zijn spelers. Het komt tot een dispuut met zijn eerste spits Stefano Okaka. Die wordt meteen naar de B-kern verwezen. Niet veel later stuurt ook de Braziliaan De Maio aan op een vertrek. Bijzonder opvallend, want de centrale verdediger werd nog in diezelfde zomermercato gehaald door Herman Van Holsbeeck. Hij loopt uiteindelijk slechts 1,5 maand rond op Neerpede.

HLN

September 2016: Weiler toont lef

Op het veld van Racing Genk pakt de kersverse coach uit met een tactische wissel. Middenvelder Badji wordt naar de kant gehaald voor spits Harbaoui en de wissel draait goed uit waarop Weiler geprezen wordt voor zijn gedurfde ingreep. Anderlecht wint met 0-2 op Genk.

belga

November 2016: kritiek aan het adres van Weiler

Anderlecht zit wat in de hoek waar de klappen vallen. Het verliest zelfs met 2-1 van Waasland-Beveren dat de wedstrijd met tien spelers moest uitspelen. Na de wedstrijd pakt Weiler om zijn groep op scherp te zetten dan ook uit met enkele opvallende quotes. "Geschiedenis en traditie scoren geen goals. (...) Dit is geen groot Anderlecht. Met zo veel geblesseerde spelers is dit zelfs een middelmatig Anderlecht." Niet veel later worden er vraagtekens geplaatst bij de T1, maar het bestuur blijft pal achter hun trainer staan. Zo sust Roger Vanden Stock de supporters in een open brief.

photo_news

Maart 2017: Weiler wordt beloond

De wind gaat wat liggen na onder andere een eclatante 7-0-zege tegen Moeskroen en Anderlecht overwintert ook in de Europa League. Het komt zelfs zo ver dat Weiler een nieuw contract ondertekent. Dat kan tellen als signaal vanuit het bestuur zo net voor de start van de play-offs. Ondertussen schopt Anderlecht het in de Europa league tot de kwartfinale tegen Manchester United. Paars-wit speelt goed mee in het 'Theatre of Dreams' en heeft zelfs nog kwalificatiekansen. De wissels van René Weiler met het oog op de competitie tegen Club Brugge doen echter vragen rijzen.

HLN

Mei 2017: kampioen met matig voetbal

Anderlecht kroont zich in de play-offs tot de nieuwe landskampioen van België. De fans worden zo tevreden gesteld, ook al is het voetbal in het Astridpark niet denderend te noemen.

photo_news

Augustus 2017: Slechtste start in 19 jaar

Paars-wit begint met een valse noot aan het nieuwe seizoen. In vier wedstrijden puren de troepen van René Weiler slechts vier punten. De druk neemt toe op de schouders van de Zwitserse coach die mee voor de slechtste start in 19 jaar zorgt.

Photonews

September 2017: Weiler pokert met Kums

Een meer dan opvallende zet is die van Sven Kums tegen Bayern München. De T1 van paars-wit plaatst zijn spelmaker niet op het middenveld, maar wel centraal in de verdediging. Het loopt bijzonder slecht af, want Kums kijkt al snel tegen een rode kaart aan na een fout op Lewandowski die ook in een penalty resulteert. Paars-wit verliest met 3-0. Ook in de laatste wedstrijd van Weiler als trainer van Anderlecht blijft Kums op de bank zitten. In Kortrijk wordt het 2-2, een wedstrijd waarin de fans na de 0-1 van Harbaoui 'Weiler buiten' roepen en voorzitter Roger Vanden Stock opvallend kwaad reageert op zijn supporters.

belga