René Van Aeken overleden in Thailand

René Van Aeken (archieffoto) werd ervan verdacht toenmalig RSCA-voorzitter Constant Vanden Stock te hebben afgeperst.
PHOTO_NEWS René Van Aeken (archieffoto) werd ervan verdacht toenmalig RSCA-voorzitter Constant Vanden Stock te hebben afgeperst.
René Van Aeken, die in opspraak kwam bij de vermeende omkoopzaak rond de Brusselse voetbalclub Anderlecht en de Britse ploeg Nottingham Forrest in 1984, is overleden in Thailand. Dat meldde zijn advocaat Marc Van Craen na contact met een familielid. Zijn overlijden is vandaag bevestigd door de FOD Buitenlandse Zaken.

Onderwereldfiguur Van Aeken werd ervan verdacht samen met Jean Elst tussen 1985 en 1996 toenmalig RSCA-voorzitter Constant Vanden Stock voor ettelijke miljoenen Belgische franken te hebben afgeperst. Zij zouden ermee gedreigd hebben een boekje open te doen over een "lening" die de toenmalige voorzitter had toegestaan aan de Spaanse scheidsrechter Gurceta, die de leiding had in de halve finale van de UEFA-cup tussen Anderlecht en Nottingham Forrest op 25 april 1984.

In eerste aanleg werden Elst en Van Aeken veroordeeld tot twee jaar cel. Ze gingen echter in beroep tegen het vonnis. Het hof van beroep sprak Van Aeken vrij in oktober 2001. Het hof oordeelde dat de feiten onvoldoende bewezen waren. Jean Elst was intussen al overleden. Ten aanzien van hem verklaarde het hof de vervolgingen vervallen.

Advocaat Van Craen herinnert eraan dat Van Aeken niet ontseind was na zijn eerste veroordeling en vier maanden in de gevangenis in Thailand heeft gezeten. "Hiervoor werd door ons een klacht ingediend bij het Comité P, dat nog steeds met het onderzoek bezig was", aldus Van Craen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.