Pep Guardiola neemt het op voor Kompany: “Wat hij nodig heeft? 10 De Bruynes, 10 Messi’s.”

Vincent Kompany en mentor Pep Guardiola na de titelwinst met Manchester City
Photo News Vincent Kompany en mentor Pep Guardiola na de titelwinst met Manchester City
Een welkome opsteker. Middenin de stijgende onrust bij Anderlecht spreekt Man City-coach Pep Guardiola zijn vertrouwen in Kompany uit: “Heb wat geduld.”
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“De voorbije dagen heb ik Vincent niet meer gehoord. Ik sprak hem voor het laatst na zijn eerste wedstrijd in België (1-2-verlies tegen Oostende, red.). Hij klonk toen opgewekt. Blij.”

Sinds dat laatste telefoontje tussen Vincent Kompany en diens leermeester en ex-coach bij Manchester City Pep Guardiola is de sfeer er bij Anderlecht niet bepaald beter op geworden. Er is weliswaar een aanhoudend optimisme over ‘het project’, maar stilaan moeten ook de resultaten volgen. Liefst zondag al tegen Standard. Wint Anderlecht niet, dan is het een historisch slechte start, met nul zeges in de eerste zes matchen. De laatste overwinning dateert inmiddels al van mei, toen tegen... Standard (2-1).

BELGA

Maar kijk, middenin die malaise krijgt Kompany steun van een autoriteit in het wereldvoetbal. Een leuke opsteker, nu enkelingen zijn duobaan in twijfel trekken. “Anderlecht moet geduld hebben”, analyseert Guardiola vanop afstand. “Ik denk dat Vincent de kalmte kan bewaren. De mensen op Anderlecht kennen hem, er is een reden waarom ze hem hebben aangesteld. Soms heeft een project wat tijd nodig. Als ze Vincent die tijd gunnen, komt het goed. Daar ben ik zeker van.”

Guardiola trekt de parallel met zijn eigen parcours. “Ik ben gestart in de vierde klasse (bij Barcelona B, red.) en had daarna het geluk dat ik een ongelofelijk team mocht overnemen. Daar lag de sleutel. Vincent zal misschien ook zo een kans krijgen. Als je hard blijft werken, zijn er mogelijkheden. Zeker als je, zoals hij, de persoonlijkheid hebt. Hij verstaat het spelletje ook. Als speler al had hij door wat gebeuren moest. Het enige... Het is iets makkelijker dat te doen vanaf de zijlijn.”

BELGA

Of in de tribune, in dit geval. Aangezien Kompany niet alle nodige diploma’s heeft en Simon Davies de officiële T1 is, mag de Rode Duivel wel op de bank plaatsnemen, maar niet actief coachen. Om problemen met de licentiecommissie te vermijden, zal Kompany dat risico in principe niet nemen. De hele wedstrijdvoorbereiding nam hij de voorbije dagen wel voor zijn rekening.

Kwinkslag

Dat deed de speler-manager met nóg meer energie dan gewoonlijk - zo gemotiveerd is hij om de ommekeer in te zetten. Dat biedt evenwel geen garanties, besloot Guardiola met een kwinkslag: “Wat van iemand een toptrainer maakt? Tien De Bruynes of Messi’s.”

En die heeft Kompany niet... Maar als het hoop kan bieden: Michel Preud’homme evenmin.

Photo News
BELGA
Photo News
BELGA23 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • maxim vanderveken

  Ik heb veel respect voor Vincent Kompany want das een verstandige kerel met een visie en als ze hem tijd geven dan ben ik er zeker van dat Anderlecht hier beter van gaat worden. Van een Racing Genk supporter

 • Robert De Meulder

  Dan kan iedereen het.

 • jef brosens

  zelfs Messi zijn schaduw is voor RSCA onbetaalbaar .

 • Dirk Jansen

  Blijkbaar als ik hier de reacties lees zijn kompany en guardiola maar amateur voetballers en trainers . Anderlecht zou beter al hun spelers verkopen en een paar mensen bij nemen die hier hun reactie plaatsen . Zoals ik hier telkens de commentaren lees zou Anderlecht met de commentaar schrijvers direct de champions leage winnen .

 • Stef Geentjens

  Met 10 messi's heb je gewoonweg geen coach nodig en maakt de ploeg opstelling ook geen ⚽ uit