Ondanks de rammelende defensie van Anderlecht: nieuwe verdediger geen prioriteit

BELGA
Tegen Lokeren bleek opnieuw dat ­Anderlecht kwaliteit mist, niet het minst defensief. Toch kregen makelaars te horen dat zij geen potentiële versterkingen in die sector moeten aanbieden. Paars-wit zoekt aanvallers, liefst zo goedkoop mogelijk.

De verkennende gesprekken zijn volop aan de gang. Anderlecht-manager Luc Devroe en zijn assistent Johan Plancke ontvangen dezer dagen voortdurend makelaars op hun kantoren in Neerpede. Bedoeling is om de spelersagenten in te lichten over de transferplannen voor deze winter, zodat zij zo gericht mogelijk aanwinsten kunnen aanbrengen.

Opvallend: ondanks de rammelende achterhoede – nauwelijks 2 clean sheets in 17 officiële matchen – is Anderlecht in januari niet zinnens om achterin bij te sturen. De belangrijkste verklaring daarvoor is dat paars-wit in eerste ­instantie verkiest om zich aanvallend te verbeteren. Daarnaast een argument om geen verdedigers te kopen: er zijn er dit seizoen al te veel aangetrokken.

Photo News

Sanneh: 8 miljoen euro. Vranjes: 3,2 miljoen euro. Cobbaut: 3 miljoen euro. Lawrence: 500.000 euro. Milic: onbekend. Een simpele rekensom leert dat RSCA onder Devroe voor ongeveer 15 miljoen euro aan verdedigers gehaald heeft. Om kapitaalverlies te vermijden, moeten zij spelen – hoe matig het ook is – en dat lukt mogelijk niet als er extra concurrenten arriveren. Behoudens een opportuniteit komen die er dus ook niet, zo was de boodschap aan de makelaars, de prioriteit is een diepe spits en een aanvallende middenvelder.

Het is een denkwijze die ondersteund wordt door Hein Vanhaezebrouck. Hij meent dat twee gerichte aankopen voorin zullen volstaan om de ploeg een nieuw elan te geven. Hein zou naar ­verluidt zelfs al concrete namen en ­profielen doorgegeven hebben.

Anderlecht-DNA

Er is evenwel een ‘maar’. De clubkas is, na een zomer waarin volgens de gespecialiseerde website ‘Transfermarkt’ 27,5 miljoen euro besteed is, niet langer ­afgeladen vol. Het wordt bijgevolg zaak voor paars-wit om goed te onderhandelen. Nochtans: méér dan ooit wachten trainersstaf en fans op spelers met het Anderlecht-DNA. De sportieve top wacht een moeilijk evenwicht. 

BELGA22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Werry Galle

  We moeten niet zeveren. Ze moeten niks bijkopen. Ze zijn goed bezig en het zou zonde zijn om deze fantastische groep te verstoren met een of andere miskoop. Laat Heintje rustig verder werken. Hij is zo goed bezig, het is een genot om aan te zien.

 • jos jansen

  De kindjes van Hein hebben nog eens kunnen winnen met 11+scheids tegen 11

 • Frederik Naert

  En als je geen betere verdedigers aankoopt speel dan met 4 achterin want met drie is er geen kwaliteit genoeg en als Hein niet wil en zijn systeem wil blijven spelen ontslaan die man.

 • jammy cappon

  Misschien teo halen en stanciu? Als die te duur zijn, T schijnt dat Debilde ook af en toe nog een balletje trapt in de amateursliga, hij zou direkt de ploeg naar een hoger niveau brengen.

 • marc castermans

  Een echte 10 en een scorende spits en hopen dat tegen nieuwjaar het kalf niet helemaal verdronken is. Als de achterstand dan niet meer is dan tien punten, dan spelen ze nog mee voor de titel en laat HVH maar blijven, zijn schuld is het zeker niet.