Nu ook officieel: Simon Davies wordt de T1 die de orders van Kompany zal uitvoeren bij Anderlecht

Arnesen, Davies en Verschueren.
Anderlecht. Arnesen, Davies en Verschueren.
De Welshman Simon Davies (45) wordt de nieuwe hoofdcoach van Anderlecht onder Vincent Kompany. Davies, die in Brussel een contract tekende tot 2022, was hiervoor actief als trainersbaas in de academie van Manchester City. De Welshman vervolledigt de sportieve staf van Anderlecht, waar ook Pär Zetterberg, Karim Belhocine, Jonas De Roeck, Floribert Ngalula en keeperstrainer Max de Jong deel van uitmaken.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Davies maakt dus samen met Kompany de overstap van Man City. “Toen Vinny mij vroeg om met hem naar Anderlecht te komen, heb ik niet getwijfeld”, stelt Davies op de website van Anderlecht. “We starten hier een prachtig project: Anderlecht opnieuw brengen waar het thuishoort, met een accent op de ontwikkeling van talentvolle jeugdspelers.” 

Volgens Michael Verschueren, sportief directeur van Anderlecht, is raadde Kompany aan om Davies op te nemen in de technische staf. “We hebben hem aangeworven op aanraden van Vincent Kompany”, zegt Verschueren. “Ze werken al een tijdje samen en willen het succesverhaal van Manchester City naar Anderlecht brengen.” Ook Floribert Ngalula wordt toegevoegd aan de staf. Ngalula maakt de overstap van BX Brussels, waar hij vijf jaar als hoofdcoach werkte. In de jeugd van Anderlecht speelde Ngalula samen met Kompany.

Wie is Simon Davies?

Op het internet staat een ploegfoto van Manchester Uniteds befaamde klas van 1992. Ryan Giggs ontbreekt, maar op de voorste rij staan een aantal bekende koppen: voormalig Welsh international Robbie Savage, David Beckham en Paul Scholes. Achteraan: Nicky Butt, Gary Neville en rechts naast de voormalig aanvoerder van Man United prijkt ene Simon Davies. Vanaf volgende maand de man die bij Anderlecht uitvoert in dienst van Kompany. Alle partijen verwachten dat het snel tot een deal komt.

In de autobiografie van Sir Alex Ferguson is Davies een lijn waard. Om maar te zeggen dat hij niet de florissante voetbalcarrière maakte zoals zijn leeftijdgenoten bij United, met wie hij in 1992 de FA Youth Cup won. De winger maakte vijf jaar deel uit van de A-kern, speelde in die periode twintig keer in de eerste ploeg en staat in de boekjes als maker van het openingsdoelpunt in een 4-0-zege tegen Galatasaray in de Champions League van 1994. Nadat zijn doorbraak uitbleef, begon hij aan een zwerftocht door de lagere afdelingen en eindigde hij in de Welshe topklasse.

Op dat moment focuste hij zich al op een trainersjob. Bij vierdeklasser Chester was hij actief als jeugdtrainer. Hij nam voor een korte periode de honneurs waar bij de eerste ploeg en in 2008 werd hij vanuit de jeugd gepromoveerd tot hoofdcoach. Geen succesverhaal. Na vier maanden stuurde zijn bestuur hem terug naar af wegens teleurstellende resultaten - zijn winstpercentage bedroeg amper 13 procent.

Na de overname van Man City door sjeiks uit Abu Dhabi en de uitbouw van de jeugdacademie kwamen zij Davies op het spoor. Alvorens hij in 2013 assistent-coach werd van Patrick Vieira bij de U23 werkte hij aan een uitwisselingsproject met jonge spelers. Als rechterhand maakte hij indruk op technisch directeur Txiki Begiristain. Toen Vieira in 2015 naar New York verkaste, promoveerde Davies. Hij had onder anderen Jason Denayer en Mathias Bossaerts onder zijn hoede.

In zijn functie bij de U23 leerde hij ook Kompany kennen. In 2018 liet hij het veldwerk achter zich. City promoveerde hem tot de verantwoordelijke voor de jeugdcoaching van de U13 tot de U23. Als hoofdtrainer heeft hij amper ervaring, maar bij City waarderen ze zijn voetbalideeën. 

Simon Davies.
Man City via Getty Images Simon Davies.10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • dirk hosten

  Staf al op kampioen niveau, maar die spelen niet mee he ....wat een klucht.... Coucke maar geld uitgeven, behalve voor spelers...

 • Ludo De Wreede

  De KBVB kan dat toch nooit aanvaarden daar Kompany niet over het vereiste diploma beschikt. Lierse-Kempenzonen moest om die reden zelfs zijn trainer ontslaan om een licentie te krijgen. Hopelijk gaat de KBVB iedereen gelijk behandelen.

 • jean pierre dedecker

  Coucke en Verschuren hebben helemaal niets meer in de pap te brokken op die manier. benieuwd hoe lang dit zal duren..... En dat lost de gebrekkige kwaliteit aan de spelerskern niet op. Dit verhaal komt niet goed

 • jean pierre Tibermont

  Wanneer komen er spelers want dat is meer nodig dan een technische staf van 15 man...???

 • Lodewijk Verborgt

  En dat kan allemaal zomaar? Ah ja, Anderlecht. Nu begrijp ik het. Het zou KV Mechelen maar eens moeten geweest zijn.