Nieuwkomer De Jong: "Níet dankzij mijn vader bij Anderlecht"

Voor Boy de Jong - een erg sympathieke twintiger - wordt Anderlecht zijn eerste buitenlandse avontuur.
Frans Paalman Voor Boy de Jong - een erg sympathieke twintiger - wordt Anderlecht zijn eerste buitenlandse avontuur.
Vriendjespolitiek: zo omschrijven criticasters op sociale media de transfer van Boy de Jong (23) naar Anderlecht. De nieuwe derde doelman, die overkomt van Telstar, is de zoon van keeperstrainer Max de Jong. "Maar ik trek me niks aan van de kritiek."

Je was tweede doelman bij Telstar, maar verhuist nu naar een club die in de Champions League speelt. Hoe beleef je deze transfer?
"Ik heb er héél veel zin in. Ik genoot mijn jeugdopleiding grotendeels bij Feyenoord, maar zette nadien een stap terug op zoek naar speelminuten. Bij Telstar heb ik die kunnen maken. Het is fantastisch dat ik nu opnieuw naar een club van hoog niveau kan trekken. (fijntjes) Al weet ik dat sommigen bedenkingen zullen hebben bij deze overgang."

Is dat niet logisch, Boy? Je vader Max is per slot van rekening keeperstrainer bij Anderlecht. Dan valt de term 'vriendjespolitiek' snel.
"Ik snap dat mensen zich vragen stellen bij deze transfer, maar het is níet mijn vader die beslist heeft dat ik deze stap hogerop kan zetten. Hij heeft alleen maar mijn naam op tafel gelegd bij de directie. Meer niet. Ach, ik trek me niks aan van de negatieve commentaren. Integendeel zelfs: ik ben blij dat ik met mijn vader kan samenwerken - het is een droom die uitkomt."

Hebben jullie eerder samengewerkt?
"Ja, maar dat is intussen héél lang geleden. Ik zat nog bij de jeugd van ADO. Het is nu pas de eerste keer dat het op profniveau gebeurt."

Wat zijn je ambities bij Anderlecht? Je komt als derde doelman.
"Dat is inderdaad het uitgangspunt. Ik wil trouwens benadrukken dat ik niet aan de poten van de anderen (Sels en Boeckx, red.) zal zagen, maar ik wil ze wel scherp houden door iedere dag keihard mijn best te doen op training. Concurrentie is goed voor alle doelmannen - het maakt je alleen maar beter. En als ik goed werk lever, komt mijn kans misschien ooit wel. Dan moet ik er staan."

Ik ben een heel atletisch type, die goed probeert mee te voetballen en nadrukkelijk coacht

Boy de Jong
Bij paars-wit moet De Jong Roef en Svilar vervangen. Roef is naar Waasland-Beveren, Svilar trekt normaal gezien naar Benfica.
photo_news Bij paars-wit moet De Jong Roef en Svilar vervangen. Roef is naar Waasland-Beveren, Svilar trekt normaal gezien naar Benfica.

Hoe zou je jezelf als keeper omschrijven?
"Ik ben een heel atletisch type, die goed probeert mee te voetballen en nadrukkelijk coacht. Ik tracht mijn bravoure over te brengen op mijn verdedigers - rust uitstralen is heel belangrijk, vind ik. (lacht) En los daarvan ben ik heel sociaal."

Wat zijn de werkpunten?
(lacht) "Alles wat ik net opgesomd heb, kan ik nog verbeteren. Maar ik denk dat Anderlecht daar de ideale plek voor is. Ik wil me hier ontwikkelen."

Slotvraag: ga je bij je vader wonen in België?
"In eerste instantie zal dat het geval zijn, ja. Lukt dat goed, dan zie ik geen enkele reden om te veranderen, maar als ik liever een eigen plekje wil, kan dat ook."

Bedankt, Boy. En veel succes!

Ik zal niet aan de poten van de anderen zagen, maar ik wil ze wel scherp houden. Concurrentie is voor iedereen goed

Boy de JongReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Live Voetbal

Jouw inzet
Mogelijke uitbetaling 0,00