Mbemba en N'Sakala halen hard uit naar ploegmaats en staf Anderlecht

Fabrice N'Sakala (l) en Chancel Mbemba (r) schuwen de krasse uitspraken niet
PHOTO_NEWS Fabrice N'Sakala (l) en Chancel Mbemba (r) schuwen de krasse uitspraken niet
Chancel Mbemba en Fabrice N'Sakala hebben in Sport/Voetbalmagazine het gebrek aan collegialiteit en kameraadschap bij Anderlecht aan de kaak gesteld. Krasse uitspraken van de Congolese internationals, momenteel met de nationale ploeg op stage in Bergen. Mbemba staat dicht bij een transfer naar het buitenland en ook N'Sakala is niet langer zeker van een verlengd verblijf.

"Als je de ambitie had om de titel te winnen en slechts derde eindigt, dan heb je een slecht seizoen gedraaid", vertelt N'Sakala, die door de nakende komst van Ivan Obradovic mogelijk overbodig wordt. "Op een aantal vlakken hebben we gezondigd. Denk maar aan de stilstaande fases. Uiteindelijk heeft dat ons de titel gekost."

Dan is er nog het gebrek aan solidariteit op de beslissende momenten. "Ik wijt dat aan de groepsdynamiek, die gaandeweg veranderd is. Sommige spelers kregen meer verantwoordelijkheid, jongeren schoven op in de hiërarchie. En dat had gevolgen voor de onderlinge relaties", zegt N'Sakala. "Leiders waren er genoeg, maar we misten spelers met een onvoorwaardelijke liefde voor de club. De kameraadschap was ook ver te zoeken en dat vertaalde zich op het veld. De affiniteit die je hebt met een ploegmaat bepaalt of je die extra meter voor hem zal lopen", meent Mbemba, die eraan toevoegde dat AA Gent op wilskracht en clubliefde de titel pakte.

Chancel Mbemba kwam vermoeid terug van de Afrika Cup en stond daarna een tijdje geblesseerd aan de kant
PHOTO_NEWS Chancel Mbemba kwam vermoeid terug van de Afrika Cup en stond daarna een tijdje geblesseerd aan de kant

"Goedkoop excuus"
Mbemba was hard voor Herman Van Holsbeeck. De manager zei dat paars-wit de titel te grabbel heeft gegooid omdat enkele jongens - waaronder Mbemba - gekwetst terugkwamen van de Afrika Cup. "Dat is een goedkoop excuus. Het is ver gekomen als één speler de titelkansen van een topclub als Anderlecht kan hypothekeren."

Mbemba spaarde ook Besnik Hasi niet. "Ik ben vooral kwaad omdat ik zo lang aan de kant heb gestaan. Toen ik begin februari terugkwam van de Afrika Cup vroeg ik om de eerstkomende wedstrijd tegen KV Mechelen over te slaan. De trainer heeft dat geweigerd. Ik ben toen over mijn toeren gegaan en ben geblesseerd geraakt. Had Anderlecht mij een week extra rust gegeven, dan was ik vroeger fit geweest."

Mbemba staat op het punt om Anderlecht te verlaten voor een Europese subtopper, N'Sakala dreigt dan weer overbodig te worden als Obradovic komt
PHOTO_NEWS Mbemba staat op het punt om Anderlecht te verlaten voor een Europese subtopper, N'Sakala dreigt dan weer overbodig te worden als Obradovic komt