Marco Kana: zeven weetjes over zevende jongste doelpuntenmaker ooit bij Anderlecht

Marco Kana scoorde dit weekend tegen STVV met het hoofd. Hij is de zevende jongste doelpuntenmaker in de geschiedenis bij Anderlecht.
BELGA Marco Kana scoorde dit weekend tegen STVV met het hoofd. Hij is de zevende jongste doelpuntenmaker in de geschiedenis bij Anderlecht.

1. Sinds zijn zesde op Neerpede

“Gescoord voor de club van mijn hart. Wat een dag.” Het waren geen holle woorden van Marco Kana na zijn kopbaldoelpunt tegen STVV. De Belg met Congolese roots speelt sinds zijn zesde bij Anderlecht. Men beschouwde Kana niet als het allergrootste talent van zijn lichting, maar tegelijk stond hij nooit ter discussie bij evaluaties.

2. Mollig als kind

Zijn kinderfoto’s bewijzen het: Kana was eerder mollig als kind. Niet dat dat ooit als problematisch ervaren werd op Anderlecht - ‘t is ook niet dat hij overgewicht had -, maar het ontlokte de tegenstanders soms wel venijnige opmerkingen. Toen Kana in zijn puberteit een groeischeut kreeg, was de molligheid op slag weg.

BELGA

3. Opgeleid als middenvelder

Niemand binnen Anderlecht of in zijn entourage die nú al een doorbraak verwacht had. Vooral niet als centrale verdediger. Paars-wit leidde Kana immers op als defensieve middenvelder. Analisten twijfelen of hij achterin een grote toekomst heeft. Kana meet slechts iets meer dan 1.80 meter, wat in de defensie allerminst een voordeel is, ondanks die prima detente.

4. Leidersfiguur

Het is geen toeval dat-ie zo vaak de kapiteinsband droeg. Zelfs bij de U18, waar zijn ploegmaats één jaar ouder waren, en bij de Belgische U17. Kana wordt geroemd om zijn leiderskwaliteiten.

BELGA

5. Getolkt voor Martínez

Het is een filmpje dat viraal ging. Toen bondscoach Roberto Martínez de U17 toesprak in het Engels, speelde Kana voor tolk. Hij vertaalde alles wat Martínez vertelde naar het Frans en het Nederlands. Kana is perfect drietalig. Hij is opgevoed in het Frans, maar volgt school in het Nederlands. Daar behaalt hij overigens uitstekende resultaten.

6. Verward met Vranjes

Logisch dat de speaker op Moeskroen het even niet meer wist. Toen Kana er op speeldag twee voor het eerst de bank haalde (en inviel), stond de naam... Ognjen Vranjes op het wedstrijdblad. Die verwarring was een gevolg van Kana’s rugnummer. Hij speelt met 55 op het shirt, net als Vranjes vorig seizoen.

7. Standard geweigerd

Een kansloze poging. Standard en het Franse Lille hebben tevergeefs geprobeerd om Kana weg te plukken bij Anderlecht. De club wist de speler evenwel aan zich te binden door hem op zijn zestiende een meerjarig profcontract te laten tekenen. (PJC)

Photo News7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerry Cle

  Jammer dat de andere Belgische ploegen zo weinig oog hebben voor jonge talentvolle spelers.

 • Nicolas Van Hoecke

  Goede wedstrijd van hem, hopelijk kan hij dit doortrekken.

 • Peter Debrouwer

  Tja, dat zal waarschijnlijk ook de nieuwe Pélé worden, aangezien hij bij anderlecht speelt ! Pfffff

 • Gaston FOUBERT

  Ik dacht eerder dat er al maanden aan afbraak gedaan werd van RSCA eerder dan aan ophemeling David.

 • marc castermans

  Het begint storend te worden om elke jongere die eens een goede wedstrijd speelt zoveel aandacht te schenken zodat die binnen de kortste keren naast zijn schoenen gaat lopen. Hiermee help je echt niemand vooruit.