Marc Coucke koopt Anderlecht voor 80 miljoen euro: dit is alles wat we nu weten

Photonews
De kogel is door de kerk: Marc Coucke (52) is de nieuwe eigenaar van Anderlecht. Dat laat de Brusselse club weten via haar officiële kanalen. Coucke was voorzitter van KV Oostende, maar de Vlaamse ondernemer zal die club nu van de hand doen. Hij betaalt volgens onze informatie 80 miljoen euro voor het hoofdaandeelhouderschap (70 procent). Het aantal aandeelhouders wordt afgeslankt. Coucke wordt voorzitter, Roger Vanden Stock erevoorzitter. 

Niet álles verandert meteen. Na de overname door Marc Coucke blijft de sportieve macht op Anderlecht voorlopig bij Herman Van Holsbeeck (63) - hij is verantwoordelijk voor de wintertransfers. Luc Devroe (52) van KV Oostende wordt op termijn als Van Holsbeecks opvolger gezien.

"De Raad van Bestuur heeft alle ontvangen biedingen grondig bestudeerd. Na dit onderzoek heeft het unaniem besloten om exclusieve onderhandelingen te voeren met de heer Marc Coucke", liet Anderlecht rond de klok van half vijf weten in een persbericht. "In het kader van dit akkoord blijven enkele aandeelhouders aan boord om de verankering van de club te verzekeren. Het doel blijft om de onderhandelingen af te handelen voor het einde van het jaar." 

Gisteren verstreek voor kandidaat-overnemers de deadline om een officieel bod uit te brengen. De uiterste datum voor offertes werd ingesteld omdat het de huidige aandeelhouders van Anderlecht menens was de club snel te verkopen. Vanaf nieuwjaarsdag treedt immers de nieuwe wet omtrent meerwaarde op aandelen in voege, waardoor de kleine aandeelhouders plots een vele hogere meerwaardebelasting zouden moeten betalen op hun aandelen.

Photo News

Vanden Stock: "De beste garantie op een succesvolle toekomst" 

Voorzitter Roger Vanden Stock is alvast tevreden. "Zowel mijn vader als Philippe Collin en ikzelf hebben ons leven gewijd aan RSC Anderlecht en hebben er heel veel voor teruggekregen op sportief, maar vooral op menselijk vlak. Ik ben trots op wat we samen met onze spelers, jeugd, trainers, medewerkers, vrijwilligers en supporters in al die jaren verwezenlijkt hebben." 

"De wereld staat echter niet stil. Er wachten RSCA nieuwe uitdagingen", gaat de voorzitter verder. "En zoals men in het Frans zegt: ‘gouverner, c’est prévoir’. Zoals mijn vader het mij voordeed, wou ik op tijd de fakkel doorgeven, zodat ik zeker was dat RSCA in goede handen terechtkwam. Met andere woorden, in de handen van mensen die het goed voor hebben met de club, en die bovendien een langetermijnvisie hebben en de club de nodige stabiliteit kunnen bieden." 

BELGA

"Daarom ben ik verheugd met de beslissing van de Raad van Bestuur om de club over te laten aan de heer Coucke, samen met de aandeelhouders die aan boord blijven. Zij bieden samen de beste garantie op een succesvolle toekomst, waarin RSC Anderlecht het hoogste doel zal kunnen nastreven in België en een rol van betekenis zal blijven spelen in Europa." 

Vrijdag om 15 uur staat er een persconferentie met Vanden Stock en Coucke op het programma. De nieuwe eigenaar van paars-wit laat in een reactie op Twitter weten altijd KVO-fan te blijven en de club in goede handen te zullen doorgeven. Bij KV Oostende reageren ze verrast op de mogelijke overname van RSC Anderlecht door hun voorzitter Marc Coucke. De eersteklasser onthoudt zich voorlopig van alle commentaar.

De stad Oostende is minder opgezet met de overname van Anderlecht door Coucke. Dat zeggen burgemeester Johan Vande Lanotte (sp.a) en schepen van Sport Arne Deblauwe (sp.a) in een gemeenschappelijk bericht. De kuststad wil zo snel mogelijk duidelijkheid. "Marc Coucke heeft KV Oostende terug op de kaart gezet, heeft heel wat in de club en bij de supporters teweeggebracht. Hij zorgde voor een positieve vibe rond het Oostendse voetbal", luidt het. "Maar wat er nu gebeurt, is toch wel een klap in het gezicht van de trouwe supporters, de medewerkers en vrijwilligers die hun hart en ziel in deze voetbalploeg leggen." 

Poll

Marc Coucke koopt Anderlecht: een goede zaak volgens jou?

 • Ja 67%
 • Nee 33%214 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Marcel Bontinck

  Hoeveel belastingen betaald Verhaeghe van Brugge?.Heeft zijn domicilie in Zwitserland en betaald hier nougabollen.Is enkel naar Brugge gekomen omdat hij in Vivoorde U place wou zetten en toevallig zat de burgemeester van Vilvoorde elke week in Brugge op te tribune.Had Dehaene suporter van Steenokkerzeel geweest dan was Verhaeghe daar nu voorzitter.

 • Wim De Vos

  Jongens toch, hoeveel zijn er hier niet jaloers op Coucke , wees blij dat de club in Belgische handen blijft.

 • Ahmed Amrani

  Waarom koop hij niet de grootste en roemrijkste club van het land op? Ok die kosten vijf maal meer, maar daar is wel tien maal meer eer mee te halen. En Brugge is nog dichter bij huis ook.

 • Gil Groenewijn

  Is verkeerd vergelijken hé , een verpleegster die 'ook' hard werkt maar geen miljard verdient zoals Coucke. Verpleegster mag best mooi betaald worden, maar werk verschaffen aan honderden mensen toch nog net iets meer, vooral als dit 'ondernemen' ook nog risico's voor verlies geld inhoudt. Beetje normaal denken graag en niet afgunstig.

 • Jo Anthierens

  Er zijn er die Coucke heilig verklaren omdat hij "door hard te werken" een miljard heeft verdiend. Wel, een verpleegster werkt óók hard, verdient op geen 1000 jaar dat miljard, maar wordt amper verloond en gewaardeerd. Zij zal wel Coucke zijn pamper verversen als hij hulpbehoevend is. Tot daar onze huidige samenleving.

Live Voetbal

Jouw inzet
Mogelijke uitbetaling 0,00