Luc Nilis: "Op zo'n moment ga je dingen doen in het leven die echt niet kunnen"

canvas.be
Na zijn gedwongen afscheid van het topvoetbal werd het stil rond ex-voetballer Luc Nilis (47). Heel stil. De bescheiden auteur van tientallen wereldgoals was en is nog altijd een god in Nederland, maar blijft zich miskend voelen in eigen land. Vandaar de stilte, die hij vanavond hoogst uitzonderlijk doorbreekt 'Karakters', waarin Ben Crabbé graaft in de ziel van persoonlijkheden uit de sport.

"De Vlaamse pers, ik vond dat dommeriken. Ik vond dat zij schreven over dingen waar ze niks van wisten. En ik heb in die periode te veel geslikt en gezwegen. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik nooit de Gouden Schoen gewonnen heb. Of dat nog altijd blijven hangen is? Nee, ik heb revanche genomen in Nederland. Maar jij (Ben Crabbé, nvdr) bent wel de eerste Belg aan wie ik na al die jaren nog eens een interview toezeg."

Nilis ontvangt Crabbé in het Philipsstadion van PSV Eindhoven, waar hij nu actief is als spitsentrainer, en neemt hem ook mee naar de blinde muur van zijn ouderlijke huis in Zonhoven, waar zijn vader hem leerde voetballen. "Mijn vader was heel streng. We trainden uren en dagen. En dat rendeerde. Bij de jeugd scoorde ik ooit 106 goals in één seizoen. Van mijn grootmoeder kreeg ik 1 frank per doelpunt. Tot ze het welletjes vond. 'Gij maakt mich nog arm, menneke', zei ze."

Na zijn carrière beleefde Nilis hele donkere jaren. "Plots moet je dan je leven gaan opbouwen als een gewone man in het gezin. Terwijl het de vijftien jaar voordien altijd maar om voetbal heeft gedraaid. Ik was de richting kwijt. En op zo'n moment ga je bepaalde dingen proberen, dingen die echt niet kunnen in het leven. Gokken, met de kaarten spelen voor geld, bijvoorbeeld. Als je dan op een bepaald moment over de limiet gaat, gaat er toch een lampje branden."

Luc Nilis (47) was technisch directeur bij Heusden Zolder, spitsentrainer en scout bij PSV, T2 bij Kasimpasa en Gençlerbirligi en lid van de technische staf van Sporting Hasselt. Nu is hij terug spitsentrainer bij PSV.
PHOTO_NEWS Luc Nilis (47) was technisch directeur bij Heusden Zolder, spitsentrainer en scout bij PSV, T2 bij Kasimpasa en Gençlerbirligi en lid van de technische staf van Sporting Hasselt. Nu is hij terug spitsentrainer bij PSV.

Maar Nilis was jaren op de sukkel. Hoewel hij als speler miljoenen had verdiend, geraakte hij door gokproblemen ook financieel in de malaise. "Mijn ex-vrouw had me gewaarschuwd: 'Luc, zo kan het niet meer verder', zei ze me. Die affaire heeft me mijn huwelijk gekost. Maar achteraf bekeken, denk ik dat die waarschuwingen me hebben geholpen."

Nilis heeft het tot op vandaag heel moeilijk om over die periode te praten, maar wat hij erover zegt, beklijft enorm. Getuigenissen zijn er van Arne, Caro en Jana Nilis, de kinderen van Luc, van zijn ex-trainer Johan Boskamp en van vertrouwenspersoon Harry van Raaij, de erevoorzitter van PSV.

'Karakters: Luc Nilis', dinsdag 9 december om 21.20 uur op Canvas.