Kums: "Ondanks de grote concurrentie bij de Duivels wil ik de kleinste kans op het WK pakken"

photo_news
Precies tien jaar nadat hij er werd doorgestuurd wegens 'te licht', is Sven Kums (29) bij 'zijn' Anderlecht langs de grote poort teruggekeerd. Hij moet op het middenveld Youri Tielemans doen vergeten. Maar de Gouden Schoen 2015 houdt de vergelijking met de publiekslieveling bewust af. "Ik heb andere kwaliteiten."

"Dit is voor mij thuiskomen, letterlijk en figuurlijk. Mijn hele familie is Anderlechtgezind. Toen ik in Italië zat, heb ik mijn huis ter beschikking gesteld van de club om het eventueel te verhuren aan een speler van paars-wit. Gelukkig is dat niet gebeurd, anders zat ik nu in de problemen. (lacht) In die tien jaar is er wel wat veranderd in de club. Zo was Neerpede nog niet het moderne opleidingscentrum dat het nu is en er zijn ook heel wat nieuwe gezichten binnen de club. Maar er zijn ook oude bekenden, zoals onze materiaalman, Jeanke. Hij was mijn délégué bij de U12."

Bij Anderlecht moet je de opvolger van Tielemans worden. Geen makkelijke erfenis, lijkt mij?
"Vergelijk me niet met Youri, we hebben andere kwaliteiten. Youri is gevaarlijker voor doel. Ik verlies weinig ballen, wat belangrijk is voor een ploeg die dominant wil voetballen. Anderlecht moét dominant voetballen, ik hoop dat we dat het komende seizoen ook gaan doen."

Tot slot: je keuze voor Anderlecht zou voornamelijk met het komende WK in Rusland te maken hebben, klopt dat?

"De concurrentie op het middenveld bij de Rode Duivels is bijzonder groot. Maar ik wil de kleinste kans op het WK pakken. Ik weet dat Roberto Martínez de Belgische competitie meer volgt dan Marc Wilmots. Dat is dus een voordeel. Trouwens, weet je dat de bondscoach mij een sms heeft gestuurd met gelukwensen toen ik voor Anderlecht heb getekend? Dat was een fijne attentie."

Lees het volledige interview hier op HLN Sport Plus, onze zone exclusief voor abonnees. Proef nu 4 weken lang voor 1 euro.