Kums haalde niet eens de bank bij Anderlecht, maar een transfer is niet evident

Sven Kums.
BELGA Sven Kums.
Liever Dewaele of El Hadj. Vincent Kompany zette Sven Kums (31) niet eens op de bank. Maar zomaar vertrekken, da’s makkelijker gezegd dan gedaan.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De oefenstage in Venlo, begin juli. Dan al zijn de signalen er. “Misschien moeten we een oplossing zoeken voor de defensie”, klinkt het in de wandelgangen. Terwijl elke buitenstaander er dan eigenlijk nog van uitgaat dat Sven Kums ­d’office de nieuwe zes moet gaan worden. Niet dus – een sportieve keuze.

In de filosofie van Vincent Kompany moet de verdedigende middenvelder – de enige, aangezien de driehoek er één is met de punt naar achteren – in eerste instantie een man zijn met een stevig lichaam. Een breker. Iemand die duels wint. En laat net dat niet het sterkste punt van Kums zijn. Integendeel zelfs: meer voetballer dan knokker.

BELGA

Nooit zoals in Gent

Vandaar dat Kompany Peter Zulj – gehaald als een spelmaker, maar hij liet in zijn eerste interviews meteen blijken een achteruitgeschoven positie te verkiezen – boven Kums zet in de hiërarchie. Begrijpelijk. Maar blijkbaar ziet de speler/manager ook geen wisselspeler in Kums, die bijgevolg niet eens op de bank zat. Pijnlijk. Alweer.

Het is niet voor het eerst sinds zijn rentree naar Anderlecht in 2017 dat Kums naar het achterplan verdwijnt. Toenmalig coach René Weiler, die nochtans op de transfer van de Gouden Schoen 2015 voor 6 miljoen euro aangedrongen had, bleek allerminst fan van de Dilbekenaar. Op Bayern München in de Champions League zette de Zwitser hem centraal achterin, een experiment dat faliekant afliep door een snelle rode kaart. Pas toen Hein Vanhaezebrouck kwam, werd Kums, die tot dan vaak niet speelde, in ere hersteld.

Uitblinken lukte echter veel te weinig. Nooit vond Kums zijn niveau van bij AA Gent. De speler zelf vond die vergelijking ­unfair, maar het hielp de collectieve perceptie niet. En nu dit...

BELGA

1,5 miljoen per jaar

Het valt af te wachten hoe het verder moet. Kums heeft nog een contract tot en met 2022 en verdient meer dan anderhalf miljoen euro per jaar in het Astridpark – een overeenkomst onderhandeld door makelaar Mogi Bayat. Het maakt dat een vertrek, zeker naar een Belgische club, allesbehalve evident wordt. Ook al omdat Anderlecht Kums niet per se kwijt wil. Bij het bestuur oordeelt men dat het seizoen nog lang is en dat een goeie Kums, als die zelf niet aandringt op een transfer, de club nog diensten kan bewijzen.

Vanop de tribune zal dat evenwel moeilijk zijn... 
14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • eddy ceulemans

  Scorend vermogen is er nodig op het middenveld. Vroeger met Vercauteren Haan Coeck Lozano ieder minstens 10 goals per seizoen. Nu staan daar knoeiers als Trebel Kums Zulj maximum 4 goals per jaar... de gevolgen zijn bekend.

 • eddy ceulemans

  Kums ? Wint geen enkel kopduel , scoort amper 3 a 4 goals per seizoen... ander en beter graag

 • Marcus Camps

  Ze gaan die nog nodig hebben. Kompany kan die best wel gebruiken een rij voor hem. Jongeren een kans geven is oké, maar een man als Kums kan daarbij toch van goudwaarde zijn.

 • Janssens Paul

  Kums heeft vorig seizoen tijd genoeg gehad om te laten zien wat hij waard is (was)... Nu zo wat verbaasd komen doen omdat hij naast de kern valt dat is ook heel kortzichtig. En een steengoeie speler zoals Etienne De Bondt hier beweert, dat is Kums misschien geweest bij Gent in het kampioenenjaar... omdat hij daar omringd was met spelers die zich voor hem uit de naad werkte. Dat niveau heeft Sven nooit meer gehaald en zal hij ook nooit meer halen....

 • Rudy Claes

  Glen Bauwens@ ... correctie als je puntjes op de i zet, Club speelde met 3 belgen en in de 2de helft zijn er nog 3 komen opdraven. En als er inderdaad op korte termijn geen resultaten komen ... moeten ze echt niet zo trots zijn.