Ga naar de mobiele website
^ Top

Kums centrale verdediger? Lang niet de eerste tactische stoot van Weiler

Photo News
Naar alle verwachtingen start Sven Kums vanavond tegen Bayern München tussen centrale verdedigers Spajic en Deschacht. Het is lang niet de eerste opmerkelijke tactische keuze van Anderlecht-coach René Weiler. En ja, daar waren ook geslaagde zetten bij.

1. Hanni als valse negen

Tegen Moeskroen, in zijn eerste competitiewedstrijd als coach van Anderlecht, vlak na de Champions League-uitschakeling tegen Rostov, gooit René Weiler Sofiane Hanni - spelmaker of in geval van nood linkerflankaanvaller - in de strijd als valse negen. De ene spits (Sylla) zit op de bank, de andere (Okaka) thuis.

Bij een 1-0-achterstand improviseert Weiler opnieuw. Zonder erop getraind te hebben, schakelt hij over naar een driemansverdediging. Sebastian De Maio, later persona non grata, zei na de wedstrijd: "Ik vroeg de coach of Acheampong linksback ging spelen, of dat ik er misschien moest gaan staan. Dat was niet duidelijk." 

Maar de ingreep van Weiler had succes. Invallers Acheampong en Sylla zorgen voor de twee goals.

AFP

2. Acheampong mandekker

Augustus 2016. Anderlecht-AA Gent. De Buffalo's spelen paars-wit helemaal van het veld in de eerste helft. Vooral Moses Simon doet de statische defensie van RSCA pijn. Bij de rust komt René Weiler met een wel heel creatieve oplossing: Frank Acheampong, linkerflankaanvaller, wordt met zijn snelheid ingezet als... rechtsachter. Hij speelt mandekking op Simon, die als gevolg veel minder in de match zat. Achteraf raakt bekend dat een gesprek tussen Weiler en teammanager Gunter Van Handenhoven aan de basis van de wissel lag.

Photo News

3. Badji out, Harbaoui in

Ook de derde opmerkelijke tactische wissel van Weiler tijdens de match wierp zijn vruchten af. Tegen Racing Genk zag Anderlecht af. De Limburgers drukten paars-wit helemaal weg. Maar daar waar de meeste trainers op dat moment eieren voor hun geld zouden kiezen en een extra verdediger zouden inbrengen, deed de Zwitser het omgekeerde. Verdedigende middenvelder Badji out, spits Harbaoui in.

Met succes. Het spelbeeld veranderde helemaal. Harbaoui zelf scoorde, Anderlecht won met 0-2. "Als we hadden verloren, zouden de mensen mij gek verklaard hebben", aldus Weiler achteraf.

Photo News

4. Deschacht rechts en spits

Olivier Deschacht is de man die het vaakste centraal heeft gestaan in het tactische geschuif van Weiler. Met twee markante voorbeelden. De eerste: Deschacht die op Mainz en Club Brugge als rechter centrale verdediger in een driemansdefensie wordt uitgespeeld. In Duitsland veroorzaakt de voorts degelijk spelende Deschacht een penalty. In Jan Breydel verzuipt hij helemaal, samen met de rest van zijn ploegmaats. 

Enkele weken later depanneert Deschacht in de slotminuten als... diepe spits. "Er wordt gezegd dat dat een gebrek aan respect was. Het was net het omgekeerde. Dat Weiler toen aan mij dacht, vind ik net een teken dat hij mij vertrouwt", zei Deschacht daarover in HUMO.

Photo News

5. Nuytinck in spits

Eén van de kantelmomenten in de Europese campagne van paars-wit draagt ook de handtekening van René Weiler. In de slotfase tegen Zenit Sint-Petersburg gooit hij mee Bram Nuytinck in de spits. De Nederlander ligt aan de basis van de 3-1 in de slotseconden. Hij kopte de bal naar Kiese Thelin, die zelf in doel kopte - een zeldzaam hoogtepunt in het paars en wit voor de Zweed. Anderlecht stootte dankzij die goal door naar de 1/8ste en later de kwartfinale van de Europa League.

Photo News
Meer over7 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • eric debanne

  Weiler is toch een prutser van een coach ! Anderlecht verdient beter

 • Jeoffrey Van winnendaele

  Een gek dus.. maar je kan hem weinig verwijten dan denk ik ook. Hij is titelverdediger maar ik denk toch dat we hem nu wel mogen buitengooien...

 • eric debanne

  Slechte zet dat is zijn plaats niet ! Weiler een slechte trainer want weet niet wie op de juiste plaats het best speelt ! Dit zegt genoeg

 • vincent vankeerberghen

  Een trainer die toch iets probeert met zijn ploeg hoe 'zot' het ook soms lijkt.... Hopelijk halen ze de 3de plek....

 • eric debanne

  Die Weiner is toch een rare coach ? De ene dag zo ! De andere dag anders ! Brengt geen aanvallend en mooi voetbal Voor een topploeg als Anderlecht !

Gesponsord

Meld een bug