Kompany ziet hoe jonkies Anderlecht aan vertrouwen winnen voor 30.000 toeschouwers in Benfica: 1-2

Doku solliciteert naar basisplaats

Doku (r), gefeliciteerd door El Hadj na de openingsgoal, was de uitblinker bij Anderlecht.
Getty Images Doku (r), gefeliciteerd door El Hadj na de openingsgoal, was de uitblinker bij Anderlecht.
Een piepjong Anderlecht won verrassend met 1-2 van de Portugese kampioen Benfica. Paars-wit speelde met heel veel lef en vooral de 17-jarige Doku lijkt nu al te solliciteren voor een basisplaats.

Benfica stelde voor de wedstrijd tegen Anderlecht, in ware Hollywood-stijl, zijn vernieuwde selectie voor. Geen Joao Felix (19) meer, vorig seizoen de absolute ster bij Benfica. Die verkaste deze zomer voor 126 (!) miljoen euro naar Atletico Madrid. Maar de 37-voudige Portugese kampioen gooit het geld niet door de ramen. Net als Anderlecht zet ook Benfica hard in op de jeugd. Tot hiertoe werd enkel spits Raul de Tomas (24) van Real Madrid B voor 20 miljoen gekocht.

De spelers van Benfica werden op indrukwekkende wijze voorgesteld.
EPA De spelers van Benfica werden op indrukwekkende wijze voorgesteld.

Maar de eerste die bij de ploegvoorstelling de rode loper op mocht, was... een Belg met het nummer 1: Mile Svilar (19). In de zomer van 2017 sloeg Svilar de deur van Neerpede nog hard achter zich dicht, nu wordt hij opnieuw in verband gebracht met... Anderlecht. “Ik voel me goed bij Benfica”, zei Svilar deze week nog aan Portugese journalisten. “Maar de match tegen Anderlecht wordt wel héél speciaal voor mij.” Bij Benfica gaat men er alvast vanuit dat Svilar deze zomer vertrekt/wordt uitgeleend.

Dewaele - El Hadj

Net als tegen Ajax koos Kompany, die 90' op de bank zat als coach, voor een bijzonder offensieve 3-4-3 opstelling, met heel veel jeugd. De sleutel van het middenveld gaf Kompany aan de 20-jarige Siebe Dewaele met naast hem de 17-jarige El Hadj. Spelen met lef, dat is waar Kompany de voorbije weken op hamerde. En vooral de jongeren lijken die boodschap snel op te pikken.

Anderlecht had het moeilijk het eerste kwartier tegen Benfica maar het kwam geleidelijk aan beter in de wedstrijd. Vooral de rechterkant van paars-wit liet in de eerste helft knappe dingen zien. De linksvoetige Lutonda speelde rechts achterin. Lutonda was al één van de uitblinkers tegen Ajax en ook nu toonde hij als verdediger aanvallende kwaliteiten. Na de rust schoof hij door naar het middenveld en ook daar trok hij zijn streng.

Adzic in de achtervolging op Salvio.
EPA Adzic in de achtervolging op Salvio.

Maar de Anderlecht-yougster die zelfs de supporters van Benfica deed applaudiseren, was Doku, ook maar 17 jaar. Doku mocht vorig seizoen al een paar keer invallen en liet toen al knappe dingen zien: technisch sterk, bijzonder snel en een knappe dribbel. Maar nu lijkt hij nog een dimensie aan zijn spel te hebben toegevoegd: overzicht. Doku was op rechts een constante gesel voor zijn rechtstreekse tegenstander. Hetzij met zijn snelheid, hetzij met een dribbel, ging Doku er telkens overheen. Twee keer kwam de laatste, laterale pass niet op de juiste plek terecht, maar de derde keer was het wel prijs. Opnieuw ging Doku over zijn tegenstander, hij legde terug tot bij Vlap die met de hulp van een Benfica-verdediger, de 0-1 scoorde. 

Voor de Nederlandse aanwinst was de ban gebroken, zijn eerste goal voor Anderlecht. Voor het overige speelde Vlap vrij onopvallend. Op voorzet van Doku miste hij in de eerste helft nog een goeie kans. Het is duidelijk dat Vlap nog zal moeten wennen aan het hogere ritme.

Milic (l) en Sá houden Raul de Tomas af.
EPA Milic (l) en Sá houden Raul de Tomas af.

Voorin wilde Thelin zich absoluut in de kijker spelen, voor een transfer of voor een basisplaats. De Zweed werkte hard maar kon zelden dreigen. Tot 5 minuten voor de rust Adzic een corner mocht trappen en Thelin deed waar hij sterk in is: koppen. De spits kopte de hoekschop knap in de bovenhoek. Het piepjonge Anderlecht stond verrassend 0-2 voor bij de Portugese recordkampioen.

Na de rust bracht Kompany zes nieuwe spelers in. Er zat na de rust veel minder beweging en snelheid in de ploeg en toen aan het uur ook Doku naar de kant werd gehaald, zat er ook nog weinig diepgang in het spel van Anderlecht.

Opvallend nog: met nog een half uur te gaan bracht Kompany nog twee jonge jongens in: Guldix als rechtsachter, Daskevic als rechtsbuiten. En ook die zetten hun voet naast de toppers van Benfica.

ANDERLECHT: Roef; Lutonda, Sa (46' Lawrence), Milic (60' Guldix); Ait El Hadj (46' Leoni); Dewaele (46' Kums), Vlap (46' Gerkens) Kayembe; Adzic (46' El Kababri), Thelin (46' Dauda), Doku (60' Daskevic).

DOELPUNTEN: 20' Vlap (0-1), 40' Thelin (0-2), 69' Chiquinho (1-2).

TOESCHOUWERS: 30.000.

Josue Sá in een luchtduel.
EPA Josue Sá in een luchtduel.46 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Frank Vandenbussche

  Marcel, ik vrees dat je interventie niet helemaal juist is. In Lissabon zijn twee grote voetbalclubs, Benfica en Sporting, elk met een eigen stadium. In Lissabon zegt elke voetbalfan dan ook dat je in Benfica (stadium) of in Sporting (stadium) speelt. Het is niet overal zoals in Brugge - of Milaan - waar de 2 grote clubs het stadium delen en je inderdaad voor het stadium kan verwijzen naar de stad zonder meer. Toch bedankt voor je constructieve reactie.

 • Robert Van Renterghem

  @ Roos Desreveaux Kan u mij aub de naam van de livestream geven. Verder verheug ik mij als Anderlecht fan over hun zege tegen Benfica

 • Marcel De Maesschalck

  Een beetje algemene informatie : Benfica is geen stad maar een voetbalploeg uit Lissabon. Dus Anderlecht kan nooit in Benfica spelen maar wel op het veld van deze ploeg. Zegt veel over het niveau en IQ van diegenen die hier commentaar geven. Trouwens : diegene die dit artikel heeft geschreven gaat hier ook de mist in.

 • Jurgen GOEMAN

  Gaston Foubert Az speelde wel degelijk.met de kern waar ze europees mee gaan voetballen en bij Club stonden inderdaad 6 beloften praat over jouw ploeg zls je er niks van weet dank u

 • Frankie Verleyen

  Beste voetbalkenners, Benfica speelde, uitgezonderd Silva, Pizzi en hun doelman, met hun A-ploeg. Hun basiself had een marktwaarde van 116milj euro, t.o.v. 18,5 milj van Anderlecht (incl de 8milj marktwaarde van Vlap, en maar liefst 4 jeugdspelers die zelfs nog geen marktwaarde hebben). Zie transfermarkt.be . Gemiddelde leeftijd Benfica bij start: 26j tov 21,7 bij Anderlecht. Informeer u voor u onnozele praat verkoopt...