Kompany komt tot inzicht en wil zijn staf hervormen: Anderlecht denkt aan échte coach

Vincent Kompany en Simon Davies.
BELGA Vincent Kompany en Simon Davies.
Vincent Kompany is tot inzicht gekomen. Hij wil meer tegen­gewicht in zijn technische staf. Anderlecht denkt aan een extra coach, mét persoonlijkheid.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het is sinds het seizoensbegin al een punt van kritiek op Anderlecht: in de technische staf wordt Vincent Kompany veel te weinig (intellectueel) uitgedaagd. Assistenten Jonas De Roeck en Pär ­Zetterberg, die al op post waren voor Kompany, doen weliswaar hun best, maar Simon Davies en Junior Ngalula bieden nauwelijks tegengewicht. Het is een beetje Kompany’s eigen schuld: hij had erop aangedrongen om die twee om zich heen te krijgen, nochtans wetend dat ze hem altijd gelijk zouden geven.

Nu het seizoensbegin dramatisch verloopt, is dat meer een na- dan een voordeel. Kompany moet op zoek naar tactische oplossingen, maar wordt daarbij te weinig ­geholpen door zijn zelfgekozen entourage. Deze week viel te ­horen dat ze op RSCA niet meer weten van welk hout pijlen ­maken. Moeten ze de basisploeg tegen Charleroi nog maar eens door mekaar gooien of kiezen ze eindelijk voor een vaste ­basiself?

In het gesprek met voorzitter Marc Coucke en sportief directeur ­Michael Verschueren op maandagavond — de wekelijkse afspraak werd terecht crisisoverleg genoemd, gezien de zes punten na negen duels — heeft Kompany zich naar verluidt zelfkritisch ­opgesteld. Hij beseft dat het geen goeie beslissing was om zich te omkaderen met vooral jaknikkers — ook beloftetrainer Craig Bellamy en videoanalist Kevin Reid komen uit zijn netwerk — en wil dat ­aspect nu corrigeren. Hij wil zijn staf hervormen en onderzoekt alle pistes.

Michael Verschueren en Vincent Kompany, maandagavond bij het verlaten van Neerpede.
Jan De Meuleneir/Photo News Michael Verschueren en Vincent Kompany, maandagavond bij het verlaten van Neerpede.

Eén van de mogelijkheden is dat coach-op-papier Davies een stap opzij moet zetten, om plaats te ruimen voor een T1 die wel zelfstandig beslissingen kan nemen op de bank. Dat lukt Davies niet — Kompany geeft vanop het veld of de tribunes door welke wissels hij moet doen. Daarnaast heeft ­Davies amper présence. Mocht Anderlecht een verbeterde versie vinden, dan is het onduidelijk of Davies überhaupt aan boord mag blijven. Verschueren liet eerder verstaan niet aan de Welshman te twijfelen. Kompany blijft wel altijd eindverantwoordelijke.

Na de interlands

Let wel: de zoektocht belooft niet simpel te worden voor paars-wit. Kompany, die er niet om bekendstaat zijn vrienden zomaar te laten vallen, wil enkel wijzigen als hij de perfecte kandidaat kan aanstellen. Die moet voor honderd procent te vertrouwen zijn, achter ‘het project’ staan en tegelijk zelfstandig genoeg zijn. Een moeilijke combinatie, maar als het van ­Anderlecht en Kompany afhangt, komt zo een type er wel. Namen die sowieso op de longlist staan, zijn Besnik Hasi, Ariël ­Jacobs, Frank Vercauteren en ­Johan ­Walem. Vooral Vercauteren past in het profiel.

Tegen Charleroi blijft alles nog bij het oude, na de interlandbreak kan ‘team Kompany’ er wel ­anders uitzien.

Frank Vercauteren, hier met Kompany op archiefbeeld in 2005, is misschien wel de voornaamste naam op de longlist.
BELGA Frank Vercauteren, hier met Kompany op archiefbeeld in 2005, is misschien wel de voornaamste naam op de longlist.115 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Willems

  Er is maar 1 manier waarop Anderlecht nog wat vh seizoen kan maken. Kompany moet onmiddellijk vertrekken.

 • Jan Van Rompaey

  Wie geloofde al die leugens van Kompany? Gans het bestuur ?

 • Tomy Segers

  Dit is ook geen oplossing voor de problemen hoor. De oplossing voor de problemen is : geld. En dat is er niet op Anderlecht. We weten allemaal hoe arm Marc Coucke is. Hij loopt er de laatste tijd ook nogal sjofel bij om zijn armoede te bewijzen. Het zou daarnaast ook helpen te beseffen dat je geen wedstrijden wint met geblesseerde en uitgerangeerde buitenlandse vedetten. Ook niet in de Belgische competitie. Dat was even een kleine inschattingsfout zeg

 • Patrick Gorra

  Volgend seizoen KAMPIOEN ..... in 2de klasse ! Dank je wel, Company.

 • Marc LInden

  je zal zijn vriend maar wezen..nu echte coach en geen strooien pop.... na zo een belediging ging ik terug naar ManCity Wie zei er uit die groep ook al weer: beter bij Anderlecht voor de titel spelen dan in het buitenland tegen de degradatie