Kompany en Anderlecht op het matje geroepen: rol van speler-manager moet verantwoord worden voor licentiecommissie

Kompany en Simon Davies.
Photo News Kompany en Simon Davies.
De licentiecommissie wil morgen meer uitleg over de rol van speler-manager Vincent Kompany bij Anderlecht. De 33-jarige Kompany heeft momenteel niet de juiste diploma’s op zak om hoofdcoach te zijn bij paars-wit, vandaar dat de licentiecommissie de zaak onder de loep neemt. 

Anderlecht moet aantonen dat niet Kompany, maar Simon Davies de voorbije maanden de touwtjes in handen had bij de Belgische recordkampioen. Om hoofdtrainer in de Jupiler Pro League te mogen zijn, is een UEFA Pro Licence een vereiste. Kompany heeft dat diploma niet. 

Daarom was Simon Davies aangesteld als T1 van Anderlecht, maar de Licentiemanager vermoedt dat dat slechts voor de schijn was en dat Kompany zelf de touwtjes in handen heeft. Dat zou een schending betekenen van de licentievoorwaarden en dat Anderlecht op een straf komen te staan.  De straffen kunnen variëren van een boete tot het verlies van de licentie. Ook géén sanctie is een mogelijkheid. Met Frank Vercauteren haalde de Belgische recordkampioen er vorige week een ervaren (gediplomeerde) hoofdcoach bij.

In het verleden kreeg KV Kortrijk een boete van 5.000 euro omdat toenmalig hoofdcoach Karim Belhocine op de bank zat zonder een juist Pro Licence-diploma. Belhocine kreeg daardoor de functie van ‘Directeur Voetbalzaken’ en ‘stroman’ Bart Van Lancker was op papier de hoofdcoach. Maar in werkelijkheid was het Belhocine die de lijnen uitzette. Inmiddels heeft de Fransman, tegenwoordig trainer van Charleroi, wel de juiste diploma’s.

Vincent Kompany.
Photo News Vincent Kompany.58 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dieter Planckaert

  Schorsing voor de ganse club en degradatie naar 1B!!!! Zogezegd de grootste club van België??? Die zouden het voorbeeld moeten tonen. Vals spelen en er dan nog niks van bakken.

 • chris cools

  Dus ook elke ploeg waarvan het bestuur wil dat een speler in het uitstalraam moet staan ,die opgesteld wordt , degraderen.

 • Philippe De Naeyer

  Davies was T1, dat is toch duidelijk gecommuniceerd? Dat hij volgens de krant weinig gezag had, wil nog niet zeggen dat er iets tegen de regels gebeurd is. Dan kan je ook binnenvallen bij Antwerp, want daar doen de spelers ook hun zin en past de coach het spelsysteem zelfs aan op vraag van de spelers. (Lamkel Ze, strafschopgeval deze week, 2de helft tegen RSCA). Stop met die heksenjacht!

 • François Thoorens

  De bond heeft gelijk. Maar.....om van zo'n pietluttigheid zo een zaak te maken ? De bond vergeet hoe ze hebben gefaald in de zaak KVM en WLB ! Vraag me ook af of alle arbiters wel de juiste licentie hebben. Niet alleen in de hoogste klasse maar zeker op lager niveau is het triestig te zien hoe een wedstrijd wordt geleid.

 • Marc Coignau

  Misschien moet men de licentiecommissie eens op het matje roepen, de komst als manager/speler van Kompany werd op een persconferentie aangekondigd en 3 maanden later gaan ze daar eens een spel van maken. Als een club bekend maakt dat ze iets tegen de regels gaan doen is het aan de commissie om deze club meteen te waarschuwen voor eventuele gevolgen.