Kleedkamer Anderlecht leeft met waanidee: “Mits meer agressie zijn we béter dan Club”

Kompany geeft Saelemaekers een aai over z’n bol, net na de match tegen Club. “Als we ons voetbal spelen, is niemand beter dan wij”, zei Alexis wat later.
Photo News Kompany geeft Saelemaekers een aai over z’n bol, net na de match tegen Club. “Als we ons voetbal spelen, is niemand beter dan wij”, zei Alexis wat later.
Het gezever mag stoppen. “Als we ons voetbal spelen, is niemand beter dan wij”, aldus Alexis Saelemaekers. Het ergste is: hij meende het.

“Ik snap dat dit allemaal niet logisch klinkt. Dat de mensen verrast zullen zijn door mijn uitspraken. Maar zij zien niet hoe de coach er elke dag een systeem inslijpt. En hoe goed we werken tijdens de week.” Jammer genoeg voor Anderlecht vindt het competitievoetbal in België meestal... in het weekend plaats. 5/24, zeg...

Zelfs na een ongeziene afstraffing/vernedering/blamage op Jan Breydel stak Alexis Saelemaekers de borst vooruit in de catacomben. Net zoals Nacer Chadli dat eerder gedaan had. Van de Rode Duivel viel het ergens nog te kaderen dat hij de titel niet wilde uitsluiten, maar na de match - die op 8-1 of zo had moeten eindigen - had RSCA collectief nederig moeten zijn. Dat lukte Saelemaekers dus niet: “Wij geloven in onszelf. En in de eerste plaats. In de play-offs kan alles.”

Photo News

De waarheid is evenwel dat Anderlecht zich zal moeten reppen om de top zes te halen. Het wordt hoog tijd dat de vestiaire dat beseft - het klassement liegt niet. Realiseren jongens als Van Crombrugge, Gerkens en Verschaeren zich dat het stilaan vijf - of zelfs één - voor twaalf is, dan blijft zo een Saelemaekers, net als overigens een (te) groot deel van zijn jonge ploegmakkers, hangen in het ‘We Are Anderlecht’-idee.

“Als we óns spel spelen, is er niemand beter dan ons.” Yeah right.

Dit seizoen kwam het alvast nauwelijks tot uiting. Al zeker gisteren niet. “We zetten te weinig druk en waren niet agressief genoeg”, was Saelemaekers’ verklaring. “Waren we dat wel geweest, dan hadden we onze voet naast Club kunnen zetten. Zouden we zelfs sterker zijn. Jammer, maar we hebben vertrouwen in onszelf.”

Photo News

Dat Anderlecht na acht matchen nauwelijks vijf punten heeft - dat is van 1922-1923 geleden -, dat weet Saelemaekers deels aan het zware programma. “We hebben al Standard, Antwerp, Genk en Club Brugge getroffen. Dat is niet simpel, hé. Nu werden we misschien gedomineerd - dat is frustrerend, we vonden geen antwoord - maar ik ben er zeker van dat we kunnen concurreren met de grote ploegen. Maar nu maar eerst winnen van de rest. Ook dat wordt niet makkelijk.”

Te beginnen woensdag in de beker tegen Beerschot. Het bestuur heeft daarvan, gezien de malaise in de Jupiler Pro League, reeds de prioriteit gemaakt. “Het zou fijn zijn om de fans nog eens een zege te schenken, maar de competitie blijft het belangrijkste”, counterde Saelemaekers. “We willen meedoen voor de prijzen.”

Wie durft het die mannen te vertellen dat Anderlecht, op basis van de stand, een degradatiekandidaat is? Naar ons luisteren ze niet...

Photo News169 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Guy Bevers

  STVV was eerste matchen ook nergens en winnen nu op Charleroi met 3- 0 !

 • Bruno Suykens

  Ziet dan niemand wat er scheelt : Messias Kompany wou even vlug de Belgische pintjes League inpakken met het Guardiola systeem. Hij zag 1 ding over het hoofd : de immense sterkte aan voetballend vermogen, verdedigende hardheid en driehoeken allerhande op het middenveld bij de doorsnee pintjes League ploegen. Mag ik nu ook analist worden?

 • Jean-Marie Vanhaelewijn

  Het bestuur van Anderlecht heeft Kompany carte blanche gegeven. Maar die heeft zich en miskeken op de sterkte van onze competitie en op de sterkte van zijn kern. Tuurlijk zijn er nog een aantal geblesseerde, maar alle hoop stellen in Roofe… Is een speler die op het hoogste niveau amper gespeeld heeft. Het wordt tijd dat er ook bij Anderlecht zelf eens kritiek wordt gegeven, of toch op zijn minst eens vragen worden gesteld aan Kompany.

 • AUGUSTIN GHIJSELS

  Saelemaekers maakt zichzelf zalig en denkt dat hij Scifo is.Dat was nog eens een talent.Zelfs Tiielemans,Dendoncker en Praet zijn minder goed dan Enzo Scifo was.Ze zouden maar wat graag een speler als Enzo in hun rangen hebben,maar die is er niet en kan nu ook niet gekocht worden wegens veel te duur.Dus wie laag staat in het klassement,zingt beter toontje lager. .

 • eric debanne

  En nu " eindelijk " winnen mss tegen Beveren ......! Of weer de boot in ...?