James Alexander Lawrence wie? De nieuwe verdediger van Anderlecht in een notendop

ANP Pro Shots
Geen Bubba Sanneh voor Anderlecht. Paars-wit had geen 7 miljoen euro veil voor de "onpasseerbare" verdediger van Midtjylland en koos daarom verrassend voor James Alexander Lawrence van AS Trencin. Een stuk goedkoeer en een stuk onbekender. 

Neen, ook bij ons deed de naam van James Alexander Lawrence niet meteen een belletje rinkelen. Anderlecht koos als back-up in de verdediging voor een linksvoetige Engelsman van 26 jaar. Lawrence ondertekende in het Astridpark een contract voor drie jaar met optie voor een extra seizoen. Zijn prijskaartje ligt naar verluidt op 'amper' 450.000 euro. 

De net 26 geworden Brit is geboren en getogen in Henley-on-Thames. Een klein stadje op de Engelse countryside zo'n 50 kilometer verwijderd van London. Lawrence kon zo in zijn jeugdjaren al snel aan de slag bij Arsenal en Queen's Park Rangers. Op 16-jarige leeftijd verhuisde het gezin naar Nederland en dus kwam Lawrence via Haarlem terecht bij Ajax. In de Johan Cruyff-academie in Amsterdam ontpopte de Engelsman zich tot een verdedigende spelmaker en zelfs tot kampioen van Nederland bij de U19. 

Photo News
Photo News

De stap naar het eerste elftal in Amsterdam was evenwel te groot. Lawrence koos daarom voor passages bij Sparta Rotterdam en RKC Waalwijk. Ook daar kon hij zich als belofte niet doorzetten. Het gevolg was geen enkele wedstrijd in de Nederlandse Eredivise. Lawrence trok daarom in 2014 naar Trencin waar zijn carrière wel meteen een vlucht nam. Hij scoorde bij z'n debuut in Slovakije en ontpopt zich tot een vaste man in de basiself. 

In totaal verdedigde 115 keer de kleuren van de club en scoorde daarin negen keer. Deze zomer was hij nog verrassend lid van de verdediging tijdens de Europese stuntzege tegen Feyenoord (4-0). Lawrence werd daarop in de verdediging gehouden, maar kan dus zoals gezegd nog steeds uit de voeten als middenvelder. Benieuwd wat het bij Anderlecht wordt. Aan zijn voorgangers bij Trencin die het in de Belgische competitie probeerden zal het alvast niet liggen. Ook Moses Simon, Wesley Moraes, Samuel Kalu en Leon Bailey waren er in het verleden actief.
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • marc ledure

  Gaston FOUBERT !!!! Als ze dat allemaal kunnen , Waarom hebben ze dan hun ploeg moeten verkopen.?????.

 • Gaston FOUBERT

  Mieke, Anderlecht heeft enkele maanden terug zo'n vijftien jeugdspelers een contract gegeven van vijf jaar. Die spelertjes zijn nu nog niet inzetbaar, desondanks spelen er reeds 19 - 20-jarigen in het eerste elftal. Intussen moet de bal rollen en het vacuum opgevuld met aankopen. Heel wat van hun eigen jeugd is voordien op 15-16 jaar weggehaald door grotere clubs.

 • Bart Samyn

  ben ook enorm ontgoocheld in de transfers van Anderlecht. In Brugge gezien dat de 'aanwinsten' van KVO serieus door de mand gevallen zijn, dat de 2 spitsen geen aanvoer hebben vanuit het middenveld, en dat Santini heel veel kaarten krijgt, dus een extra spits is noodzakelijk. 1 of 2 extra verdedigers zijn ook welkom.

 • Mie Van Gestel

  Anderlecht trekt de kaart van jeugd,en daar gaan we niet meer af werd er vorige maand gezegt.En wat zien we nu,ze doen nog gretig transfer,enhet is geen jeugd.

 • Christophe Lamon

  450.000 euro daar koop je de dag van vandaag toch geen topspeler voor ? zeker niet als je kampioen wil spelen. deze bedragen moet een middenmoter al betalen voor een doorsnee speler met beetje potentieel. snel over zwijgen lijkt me het beste ...