Flashback naar 2014 en het wonder van Besnik: waarom Anderlecht bij verlies in Brugge nog niet moet wanhopen

Photo News
Het is van moeten voor paars-wit in Brugge. Verliest Anderlecht straks in het Jan Breydelstadion dan kijkt Hein Vanhaezebrouck met zijn troepen tegen een achterstand van 13 punten aan. Een op het eerste zicht onoverbrugbare kloof al weet de landskampioen wel beter. 

De play-offs zijn nog niet eens in zicht en toch moet Anderlecht zich vanmiddag hoeden voor een nederlaag in Brugge. Met een achterstand van tien punten kijkt paars-wit nu al tegen een virtuele achterstand van vijf punten in de play-offs aan. Coach Hein Vanhaezebrouck weigerde de afgelopen weken wel te stellen dat de topper tegen Club vandaag bepalend kan zijn. "We zijn in België, met de play-offs blijft alles mogelijk."

De oefenmeester van Anderlecht kent duidelijk zijn pappenheimers. Hoewel geen enkele andere ploeg bij aanvang van de play-offs een kloof van vijf punten op de leider kon overbruggen, deed Anderlecht dat wel al eens. In 2014 slaagde de recordkampioen er onder Besnik Hasi in om vijf (en na de eerste speeldag van play-off I zelfs acht) punten achterstand op Standard in te halen. Een ideaal moment dus om nog eens terug te blikken naar het wonderlijke seizoen 2013/2014. En om de situatie van dit moment eens tegenover de realiteit van ruim drie jaar geleden te houden.

Photo News

Wisselvallig begin

Na de verkoop van Lucas Biglia, Dieumerci Mbokani, Tom De Sutter en Milan Jovanovic gaat Anderlecht naar eigen zeggen een overgangsseizoen tegemoet in 2013/2014. Paars-wit start het seizoen met een valse noot tegen Lokeren (2-3-verlies in eigen huis na twee goals van Hans Vanaken), maar zet daarna wel vol in op de jeugd om het tij te keren. Onder John van den Brom klauwt Anderlecht terug en zo staat het begin september rustig op de tweede plaats in de Jupiler Pro League achter een ongenaakbaar Standard dat met 27 op 27 autoritair bovenaan prijkt. 

Vijfde in de stand na pandoering op Jan Breydel

Eind september ziet de realiteit er plots helemaal anders uit voor paars-wit. Anderlecht verliest van Zulte Waregem en Kortrijk. Op de koop toe loopt het in Brugge tegen een 4-0-nederlaag aan. Maxime Lestienne is de boeman van dienst met twee goals. John van den Brom ziet het allemaal met lede ogen aan. Anderlecht zakt naar een vijfde plaats, mét een achterstand van negen punten op Standard. 

BELGA

Remonte naar tweede plaats voor Nieuwjaar

Toegegeven, het antwoord van Anderlecht mocht er daarna wel zijn. Paars-wit zet de scheve situatie weer helemaal recht en dat nog voor het einde van de heenronde van de reguliere competitie. Na een knappe 23 op 30 duikt Anderlecht zelfs op vier punten van Standard (nog steeds de autoritaire leider) de winterstop in. Paars-wit kampeert op de tweede plaats, de boel lijkt gered.

photo_news

Ontslag Van den Brom, vijf punten achterstand in play-off 1

Maar niets is minder waar. Na een nieuwe wisselvallige periode en smadelijke nederlaag op het veld van hekkensluiter OH Leuven is het liedje voor John van den Brom uit. Anderlecht komt niet verder dan een derde plaats in de reguliere competitie. Standard telt zowaar tien punten meer, dankzij de halvering van de punten bedraagt de achterstand aan het begin van de play-offs wel 'maar' vijf punten voor Anderlecht.

photo_news

Achterstand loopt zelfs nog op

Virtueel is de achterstand op Club Brugge op dit moment even groot, maar vier jaar geleden deed paars-wit dus nog iets slechter. Op de eerste speeldag van play-off 1 zorgt nieuwbakken coach Besnik Hasi voor een nog zuurdere appel door met 1-0 de boot in te gaan op Sclessin. De achterstand op de leider loopt zo in volle play-offs op tot acht punten. Met daarna nog eens gelijkspel tegen Zulte Waregem en nederlaag tegen Racing Genk lijkt de titel een utopie. 

Photo News

Het mirakel van Besnik

In de thuiswedstrijd tegen het plots zwalpende Standard is het plots wel prijs. Mbemba en Mitrovic trekken paars-wit over de streep en wanneer Anderlecht de week daarop wint in Brugge is alles weer mogelijk. Met klinkende overwinningen tegen Genk, Zulte Waregem en Lokeren realiseert Anderlecht het onmogelijke. Het pakt 15 op 15 en wordt mede door het falen van de andere titelkandidaten toch kampioen. 

Het mirakel van Besnik was geschied, nu nog wachten op het mirakel van Hein? 

Photo News
Photo News
Photo News
Photo NewsReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.