Ga naar de mobiele website
^ Top

En zeggen dat Weiler er in november vorig jaar zelf de brui aan wou geven: een uniek portret van de man die Anderlecht leerde counteren

HLN
Arrogant. Intelligent. Koppig. Vernieuwend. Streng. Iedereen heeft een mening over René Weiler (43), de coach die met reactievoetbal een bouwvallig Anderlecht herschiep tot kampioen van België, maar weinig mensen kennen hem echt. Op zoek naar de man achter de revolutionair.

René Weiler zucht. Het is 27 november 2016 en Anderlecht heeft net Moeskroen met 7-0 van de mat geveegd. Hij is opgelucht. Maar blij? Neen. Daarvoor is er te veel gebeurd. In de weken die voorafgegaan zijn aan de monsterzege, is de Zwitserse coach bedolven onder de kritiek. Dat hij geen duidelijk idee heeft over hoe hij wil voetballen. Dat het spelpeil niet voldoet. Dat hij zijn spelers te hard aanpakt. Dat hij, kortom, geen coach voor Royal Sporting Club Anderlecht is.

De 7-0 verandert niets aan dat gevoel. Integendeel. Wanneer hij op de persconferentie ondanks het goede voetbal en de vele doelpunten alweer vragen krijgt die hij als negatief ervaart - genre: 'Waarom kan Anderlecht dit niet elke week?' -, kookt Weiler vanbinnen. De Belgische media, die hij altijd al laag had ingeschat, hebben definitief afgedaan. Dat hij ook binnen de club meer tegenwind dan ruggensteun krijgt, helpt niet. Dat dat Zwitserse broekventje op een persconferentie heeft laten verstaan dat "traditie en geschiedenis geen doelpunten scoren", daar wordt binnenskamers zwaar aan getild. Vooral de oudere gilde van het bestuur, die nogal stevig vertegenwoordigd is binnen paars-wit, is niet te spreken over de manier waarop hun instituut wordt behandeld door de nieuwe trainer. Er is veel meer nodig dan een 7-0 tegen een degradatiekandidaat om goodwill te kweken.

Het titelfeestje gisteravond: Teodorcyzk trakteert Weiler op een champagnedouche.
BELGA Het titelfeestje gisteravond: Teodorcyzk trakteert Weiler op een champagnedouche.
BELGA

Voor hij weer naar zijn huis in Ukkel vertrekt, ventileert Weiler zijn frustraties tegen een vertrouweling. Dat het op deze manier niet verder gaat, beklemtoont de Zwitser. Dat hij denkt aan stoppen. Zijn ontslag te geven en te vertrekken uit het land waar hij allesbehalve hartelijk is onthaald. Met het idee: wat ik ook doe, het zal hier nooit goed genoeg zijn.

Er is flink wat overtuigingswerk nodig om Weiler om te praten. Maar het lukt. De 43-jarige trainer, gedreven door zijn ego en eergevoel, beseft dat nú vertrekken gelijk staat aan falen. Een werkwoord waarmee hij niet geassocieerd wil worden. Weiler besluit te blijven. Maar dan wel met een belofte aan zichzelf: als ik dan toch onderuit moet gaan, dan wel aan mijn eigen voorwaarden.

De man die Anderlecht leerde counteren. De architect van de revolutie: een uniek portret van René Weiler, aan de hand van zijn verleden als speler en als trainer, door Anderlecht-watcher Niels Vleminckx lees je op HLN Sport Plus, onze zone exclusief voor abonnees. Proef nu 4 weken lang voor 1 euro.

HLN
Felicitaties voor Weiler van voorzitter Roger Vanden Stock.
Photo News Felicitaties voor Weiler van voorzitter Roger Vanden Stock.
Ook manager Herman Van Holsbeeck blij met zijn Zwitserse coach.
BELGA Ook manager Herman Van Holsbeeck blij met zijn Zwitserse coach.
BELGA1 reactie

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Jeoffrey Van winnendaele

    Hij doet het beetje a la besnik hasi toen van den brom werd buitengegooit. Gewoon geluk dat de andere gefaald hebben. Maar daarmee wil ik niet zeggen onverdient.

Meld een bug