Duivel op zijn 16. Janetten-interview. Bommelding. En nu de stage. Vanden Borre blíjft maar verrassen

Anthony Vanden Borre en Kompany, de man die de contacten weer had aangewakkerd en hem weer op het juiste spoor moet brengen.
RV Anthony Vanden Borre en Kompany, de man die de contacten weer had aangewakkerd en hem weer op het juiste spoor moet brengen.
De scenaristen van ‘Thuis’ en ‘Familie’ zouden het sámen zo zot niet kunnen bedenken. Anthony Vanden Borre (32) heeft met zijn ticket voor de Anderlecht-stage nog een episode toegevoegd aan zijn carrière met ups en downs. Een overzicht.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

2004 - Veelbelovend begin

Op 13 maart 2004 gunt Hugo Broos de dan 16-jarige Vanden Borre - een enorm talent - zijn eerste speelminuten tijdens Anderlecht-Charleroi. Een maand later debuteert de rechtsachter al als Rode Duivel, in een oefenduel tegen Turkije. Hij is 16 jaar en 187 dagen oud, maar speelt als een ancien. VdB heeft alle potentieel voor de wereldtop.

De debuutmatch van Anthony Vanden Borre in 2004 tegen Charleroi.
BELGA De debuutmatch van Anthony Vanden Borre in 2004 tegen Charleroi.
Debuteren deed hij bij de Rode Duivels tegen Turkije.
BELGA Debuteren deed hij bij de Rode Duivels tegen Turkije.

2007 - Vlucht naar buitenland

Vanden Borre staat door zijn nonchalance en mentaliteit ter discussie bij Anderlecht en vertrekt in 2007 naar Fiorentina - een knappe transfer. Bij de Italiaanse club komt hij amper twee keer in actie. Uiteindelijk volgt een uitleenbeurt aan Genoa, dat hem - ondanks zijn beperkte meerwaarde - definitief koopt. Bij Portsmouth op huurbasis speelt hij evenmin veel. Een terugkeer naar België dringt zich op.

Vanden Borre bij Fiorentina.
Photonews Vanden Borre bij Fiorentina.

2010 - Herstart bij Genk

Na een contractbreuk bij Genoa tekent hij in september 2010 bij Racing Genk. Door een geschil met zijn ex-club is hij wel pas na een half jaar speelgerechtigd. VdB pakt de titel met Genk - in totaal zal hij zes keer landskampioen worden, een mooi palmares -, mede door de steun van vertrouwenspersoon en trainer Frank Vercauteren.

VdB pakt de titel met Genk, mede door de steun van vertrouwenspersoon en trainer Frank Vercauteren.
Photo News VdB pakt de titel met Genk, mede door de steun van vertrouwenspersoon en trainer Frank Vercauteren.

2012 - En het loopt alweer mis

Twee jaar later komt het ook bij Genk tot een breuk. Zo negeert Vanden Borre na een wissel op Zulte Waregem coach Mario Been, maar geeft hij wel een high five aan Essevee-spits Habib Habibou. De club verlengt zijn contract niet. Vanden Borre heeft wel een mooie periode gekend in Limburg, met veel basisplaatsen, kansen in de Champions League en prijzen.

Photo News

2013-2014 - Anderlecht gooit reddingsboei, mee naar WK

Eind januari 2013 klopt de werkloze en niet-wedstrijdfitte Vanden Borre ten einde raad aan op Neerpede. Anderlecht biedt hem de kans om zijn carrière te redden. Dat lukt, mede door een intensieve begeleiding. Marc Wilmots neemt VdB zelfs mee naar het WK in Brazilië, waar hij een barst in het kuitbeen oploopt tegen Zuid-Korea. Hij mist de competitiestart.

Eind januari 2013 klopt de werkloze en niet-wedstrijdfitte Vanden Borre ten einde raad aan op Neerpede.
Photo News Eind januari 2013 klopt de werkloze en niet-wedstrijdfitte Vanden Borre ten einde raad aan op Neerpede.
Marc Wilmots neemt VdB zelfs mee naar het WK in Brazilië...
BELGA Marc Wilmots neemt VdB zelfs mee naar het WK in Brazilië...
... waar hij een barst in het kuitbeen oploopt tegen Zuid-Korea.
Photo News ... waar hij een barst in het kuitbeen oploopt tegen Zuid-Korea.

2015 - Het ‘janetten-interview’

Onder Besnik Hasi hervalt Vanden Borre, die zich een meerwaarde voor Anderlecht heeft getoond, in kwalijke gewoontes. In de topper tegen Club vergeet hij orders door te geven aan Olivier Deschacht, waarna tegengoals volgen. Tijdens een herdenkingsmoment voor de overleden Gregory Mertens strikt hij z’n veters. Een ‘misverstand’. In augustus heeft Hasi het gehád met de hardleerse Vanden Borre. Hij verwijst de speler naar de B-kern. Daarop sneert die in deze krant dat “de kleedkamer vol janetten zit” en dat hij “Anderlecht niet eeuwig dankbaar moet zijn”. “Dit is een zwarte dag voor de club”, reageert Herman Van Holsbeeck.

Onder Besnik Hasi herviel Vanden Borre in kwalijke gewoontes...
Photo News Onder Besnik Hasi herviel Vanden Borre in kwalijke gewoontes...
... en werd hij naar de B-kern verwezen, waarop hij in deze krant sneerde dat “de kleedkamer vol janetten zit” en dat hij “Anderlecht niet eeuwig dankbaar moet zijn”.
PHOTO NEWS ... en werd hij naar de B-kern verwezen, waarop hij in deze krant sneerde dat “de kleedkamer vol janetten zit” en dat hij “Anderlecht niet eeuwig dankbaar moet zijn”.

Mei 2016 - Explosief relletje

In mei 2016 volgt een incident op de luchthaven van Zaventem. Na een gemiste vlucht dreigt hij met fysiek geweld tegen een check-inbediende en roept hij “bom”. En zo maakt hij zichzelf weer onmogelijk.

Juli 2016 - Weer boven water

Pas in juli 2016 vindt Anderlecht een uitweg na de Zaventem-rel. Het verhuurt Vanden Borre aan de Franse eersteklasser Montpellier. In Frankrijk lijkt hij opnieuw boven water te komen - zijn prestaties zijn goed en er zijn geen incidenten -, tot hij zich in november blesseert. De opdoffer te veel, hij lijkt zelfs aan stoppen te denken.

Anthony Vanden Borre kwam weer boven water bij Montpellier
Photo News Anthony Vanden Borre kwam weer boven water bij Montpellier

Maart 2017 - Congolees avontuur

Vanden Borre blijft de voetbalwereld verbazen. In maart 2017 verhuist hij naar de Congolese topclub TP Mazembe. De Congolezen onthalen hem als een held, maar Vanden Borre is er sportief nooit een meerwaarde. Het helpt daarbij niet dat de lokale spelers het niet op VdB begrepen hebben. Na enkele maanden keert hij terug naar Europa.

photo_news

2019-2020 - Derde passage bij RSCA

Het paars-wit bloed kruipt waar het niet gaan kan. Terwijl niemand nog in Vanden Borre als voetballer gelooft, laat Anderlecht hem vanaf september meetrainen met de U21, zonder hem daarbij beloftes te maken. Dat doet Vanden Borre zo goed dat hij in januari mee mag op stage naar Spanje. Anderlecht heeft niks te verliezen: Vanden Borre heeft potentieel - dat weet iedereen - en is een vrije speler.

Anthony Vanden Borre bij zijn terugkeer begin dit seizoen. Hij trainde toen met de beloften mee.
RV Anthony Vanden Borre bij zijn terugkeer begin dit seizoen. Hij trainde toen met de beloften mee.
Anthony Vanden Borre bij vertrek naar San Pedro del Pinatar.
Photo News Anthony Vanden Borre bij vertrek naar San Pedro del Pinatar.34 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • johan schatteman

  Ze hebben daar zo nog een beenhouwer gehad en dan maar spreken over andere ploegen. Er zijn ploegen in België geweest die met veel minder schulden zijn moeten degraderen

 • PHILIPPUS DE GEEST

  Nog een bewijs dat V.C er de ballen van kent en geen enkele ondervinding heeft als “ trainer”

 • joannes Roderigas

  als dit het nieuwe anderlecht is , bedankt er zijn er reeds veel betere dan een showman die denkt dat hij goed bezig is.

 • Hassan Zriouil

  De meeste hier zijn kritisch over vdb.mag Anderlecht deze speler geen kans geven, hij is nog maar 32 er zijn spelers die tot hun 49 ste nog voetballen

 • Guido Boonen

  Anderlecht had niet te kiezen.