De T1 die de orders van Kompany zal uitvoeren

Man City via Getty Images
Het contract is nog niet getekend, maar behoudens een ommekeer wordt Welshman Simon Davies (45), momenteel trainersbaas in de academie van Man City, de nieuwe T1 onder Vincent Kompany.

Op het internet staat een ploegfoto van Manchester Uniteds befaamde klas van 1992. Ryan Giggs ontbreekt, maar op de voorste rij staan een aantal bekende koppen: voormalig Welsh international Robbie Savage, David Beckham en Paul Scholes. Achteraan: Nicky Butt, Gary Neville en rechts naast de voormalig aanvoerder van Man United prijkt ene Simon Davies. Vanaf volgende maand de man die bij Anderlecht uitvoert in dienst van Kompany. Alle partijen verwachten dat het snel tot een deal komt.

In de autobiografie van Sir Alex Ferguson is Davies een lijn waard. Om maar te zeggen dat hij niet de florissante voetbalcarrière maakte zoals zijn leeftijdgenoten bij United, met wie hij in 1992 de FA Youth Cup won. De winger maakte vijf jaar deel uit van de A-kern, speelde in die periode twintig keer in de eerste ploeg en staat in de boekjes als maker van het openingsdoelpunt in een 4-0-zege tegen Galatasaray in de Champions League van 1994. Nadat zijn doorbraak uitbleef, begon hij aan een zwerftocht door de lagere afdelingen en eindigde hij in de Welshe topklasse.

Amper 13%

Op dat moment focuste hij zich al op een trainersjob. Bij vierdeklasser Chester was hij actief als jeugdtrainer. Hij nam voor een korte periode de honneurs waar bij de eerste ploeg en in 2008 werd hij vanuit de jeugd gepromoveerd tot hoofdcoach. Geen succesverhaal. Na vier maanden stuurde zijn bestuur hem terug naar af wegens teleurstellende resultaten - zijn winstpercentage bedroeg amper 13 procent.

Na de overname van Man City door sjeiks uit Abu Dhabi en de uitbouw van de jeugdacademie kwamen zij Davies op het spoor. Alvorens hij in 2013 assistent-coach werd van Patrick Vieira bij de U23 werkte hij aan een uitwisselingsproject met jonge spelers. Als rechterhand maakte hij indruk op technisch directeur Txiki Begiristain. Toen Vieira in 2015 naar New York verkaste, promoveerde Davies. Hij had onder anderen Jason Denayer en Mathias Bossaerts onder zijn hoede.

In zijn functie bij de U23 leerde hij ook Kompany kennen. In 2018 liet hij het veldwerk achter zich. City promoveerde hem tot de verantwoordelijke voor de jeugdcoaching van de U13 tot de U23. Als hoofdtrainer heeft hij amper ervaring, maar bij City waarderen ze zijn voetbalideeën. (KTH/PJC)
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Andre Verhoeven

  Als je cursus volgt kan je al functioneren als trainer. En het zou mij verwonderen moest de verantwoordelijke van de opleiding in Wales geen trainersdiploma hebben. Ik zou Coucke ook liever terug in zijn weireldploegkse zien maar wel een beetje serieus blijven hé

 • Peter Thys

  ik hoop dat het verhaal Kompany lukt, valt het tegen dan zitten ze daar nog in viezere papieren dan nu en misschien ook nog zonder geld ?En wat dan met het Anderlecht DNA?

 • rik cappelle

  Ik ken veel trainers die allerhande diploma's hebben maar nog niet het voetbalverstand hebben die in Kompany zijne kleine teen zit. En dit zeg ik als Club-fan. Een diploma voor Kompany…..kom zeg. Misschien ook een papierke eisen van Timmy Simons ook en binnen enkele jaren van Courtois ook als hij de doelmannen wil trainen.

 • Lodewijk Verborgt

  Hier denken velen onterecht dat ik een Brugge-fan ben. Helemaal niet, dan nog eerder Anderlecht. Waar het mij om gaat is dat het in voetbal niet meer om het spel gaat maar om het kapitaal dat erachter zit. De enige en beste oplossing is voetbal afschaffen als sport.

 • René Schoeters

  Wanneer ik her en der de reacties lees over Club Brugge dan hebben ze toch een serieus imago probleem! Voor de rest zou iedereen beter geen commentaar geven op een andere ploeg als het toch maar alleen om te lachen of af te breken is.