De club waar het nooit stil is: Zetterberg volgende in (lange) rij namen die opzij werden geschoven bij Anderlecht

Zetterberg, geflankeerd door Frank Vercauteren.
Photo News Zetterberg, geflankeerd door Frank Vercauteren.
Alweer een ontslag op Anderlecht. Clubicoon Pär Zetterberg, die enkel nog fungeerde als assistent in de trainersstaf, werd bedankt voor bewezen diensten. Sinds de komst van Marc Coucke in 2017 blijven de wissels in het paars-witte organigram zich maar opstapelen. Een chronologisch overzicht.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De eerste echte klinkende naam die in het Coucke-tijdperk bedankt werd voor bewezen diensten, was Herman Van Holsbeeck. De sportief manager, die vijftien jaar in dienst was, was nog een overblijver van het vorige bewind. In april 2018 kreeg hij zijn C4. En daarna volgde dus nog een waslijst aan ontslagen. Er werd – naar het beeld van het ontslag van Van Holsbeeck – vooral komaf gemaakt met het oude regime. Zo werd ook de samenwerking met directiesecretaresse Katharine Viaene na 21 jaar stopgezet. Jochen De Coene, hoofd van de medische staf, werd na bijna een decennium naar de uitgang geleid, net als Dimitri Mbuyu – op dat moment al jaren hoofdscout van Anderlecht. Ook aan de samenwerking met verschillende andere scouts, teammanager Gunter Van Handenhoven en trouwe oudgediende Robert Steeman (Hoofdscouting, Hoofd Sociale cel als Hoofd Damesvoetbal) werd geen vervolg gebreid.

Van l naar r: Arnesen, Vanhaezebrouck, Devroe, Van Holsbeeck
PN, Belga Van l naar r: Arnesen, Vanhaezebrouck, Devroe, Van Holsbeeck

Het nieuwe bewind bracht ‘eigen’ mensen binnen, maar ook daarvan zijn er inmiddels al heel wat opnieuw moeten vertrekken. Coucke bracht manager Luc Devroe zelf mee, maar die kreeg de rekening gepresenteerd voor zijn zwak transferbeleid. In december 2018 werd ook Hein Vanhaezebrouck ontslagen. Die werd ook nog als coach aangesteld door het vorige bestuur. “De ploeg haalt te weinig punten en is te snel uitgeschakeld in de beker en de Europa League”, was toen de uitleg van Michael Verschueren. Ook voor assistenten Gino Caen en Arno van Zwam, dokter Chris Goossens en perschef Marie Verbeke kwam er een einde aan hun verhaal bij de Belgische recordkampioen.

Fred Rutten en Vincent Kompany.
Photo News Fred Rutten en Vincent Kompany.

Na een interimperiode met Karim Belhocine aan het roer, werd de Nederlander Fred Rutten de nieuwe coach. Maar ook de ex-coach van onder meer PSV kreeg de trein niet op de rails. Na amper drie maanden communiceerde Anderlecht alweer dat de samenwerking werd stopgezet. Belhocine mocht opnieuw depanneren en na de komst van Kompany werd Simon Davies de nieuwe T1. De Welshman werd inmiddels ook al opzijgeschoven, al staat hij echter wel nog op de paars-witte loonlijst. ‘Man van het huis’ Frank Vercauteren volgde hem op als hoofdcoach en zit nog steeds in het zadel.

Aardverschuivingen

Niet enkel in de dugout bleef het onrustig, ook in de bestuurskamer werden nog wissels doorgevoerd. De dag van de aanstelling van Vercauteren raakte ook bekend dat technisch directeur Frank Arnesen aan de deur wordt gezet. De Deen was eind december 2018 in functie getreden, maar begin oktober 2019 kon zijn contract al in de prullenbak. Het lijvige contactenboekje van Arnesen werd (te) weinig gebruikt. 

Midden januari waren er dan de veelbesproken aardverschuivingen in de bestuurskamer. Jo Van Biesbroeck werd als CEO van de Brusselaars opgevolgd door voormalig Febelfin-topman Karel Van Eetvelt. Wouter Vandenhaute werd daarnaast opgetrommeld als extern adviseur en Patrick Lefevere en Brussels burgemeester Philippe Close traden toe tot de Raad van Bestuur van paars-wit. 

Van l naar r: Van Biesbroeck, Verschueren en Coucke.
Photo News Van l naar r: Van Biesbroeck, Verschueren en Coucke.

Eerder deze maand bekrachtigde Van Eetvelt het hertekende sportieve organigram van Anderlecht. Peter Verbeke, die in februari de overstap maakte van AA Gent, is daarin de nieuwe ‘Head of Sports’ van paars-wit. Hij zal samen met Vincent Kompany het sportieve beleid bepalen. Michael Verschueren, de huidige sportief directeur, mag zich volgens het nieuwe organigram dan weer de ‘CFO Sports’ noemen. Verschueren moet het financiële kader van de sportieve activiteiten bewaken en zal mee de onderhandelingen voeren. 

Maar daar bleef het dus niet bij voor deze maand. Anderlecht besliste ook nog om afscheid te nemen van Pär Zetterberg. Het paars-witte clubicoon was zeker sinds de komst van Kompany minder belangrijk geworden. Zo zat hij niet meer in het transfercomité en was hij een simpele assistent geworden. Lees er HIER meer over!

Lees ook: Onze Anderlecht-watcher vindt dat Coucke te veel aan zichzelf dacht: “Hij haalde ‘Zet’ uit eigenbelang”

Pär Zetterberg.
Photo News Pär Zetterberg.