Coucke: "Liever eigen jeugd dan spelers van tien miljoen"

Iedereen klampte Anderlecht-preses Marc Coucke aan op de fandag. Ook wij: niet voor een selfie of een foto, wel voor een interview. Zijn betoog in vijf thema's.

Over de fandag: "Goede sfeer is logisch"

De 15.000 supporters kirden van plezier. Zeker toen Marc Coucke balletjes begon te signeren en die in het publiek trapte. En ook omdat hij voor elke fan tijd maakte voor een foto of een kort gesprek. "Een mooie dag", aldus Coucke. "Voor mij is het de eerste. En ik moet de organisatie feliciteren: het is supergoed gedaan. (lacht) Al zal ik volgend jaar toch een paar dingetjes veranderen. De sfeer is alvast top, maar dat is logisch, na de 1-4 op Kortrijk, met goed voetbal. Bij 4-1 zou het anders geweest zijn."

Over de openingsspeeldag: "Doet verdomd veel deugd"

Acht nieuwe gezichten in vergelijking met vorig seizoen, maar toch startte Anderlecht swingend in het Guldensporenstadion. Coucke: "Het is pas de eerste match, je moet dat relativeren, maar het doet toch verdomd veel deugd. Neem nu die 0-2: een fenomenale pass van Bornauw naar Saelemaekers, die de perfecte assist leverde voor Dimata - weinig spitsen zouden die goal maken. En dat derde doelpunt van Santini mocht er ook zijn. Het is leuk om zo aan het seizoen te beginnen."

HLN

Over de jongeren: "Bewuste keuze"

De jonkies zijn in de meerderheid op RSCA. "Ik ben een ancien", moest ook de 29-jarige Santini erom lachen. "Die verjonging is een bewuste keuze", sprak Coucke. "We worden liever derde met onze waarden dan tweede door onszelf te verloochenen. We hebben talent, dan moeten we dat gebruiken - liever eigen jeugd dan spelers van tien miljoen -, al betekent dat wellicht ook dat we wel eens een match zullen verliezen. (snel) Maar we willen ook de titel, hé. Dat is de uitdaging."

Over de inkomende transfers: "Zeker nog één verdediger"

Dertien nieuwkomers haalde Anderlecht deze zomer al. En er volgen er nog. "We zijn voor 95 procent klaar", maakte Coucke de balans op. "Als de jeugd zo blijft spelen als op KV Kortrijk, dan kunnen we die laatste vijf procent misschien zelf creëren en moeten we het niet elders zoeken. Toch willen we nog één à twee verdedigers - daar is het krap. Met die nuance dat het niet de bedoeling is om jongens als Bornauw te blokkeren, we moeten gewoon aan het evenwicht van de kern denken."

Over de vertrekkers: "Zonder Teo speelden we nu tegen Fola Esch, maar..."

De spelers bléven maar uit de tunnel komen voor de presentatie op de fandag: zó veel voetballers heeft Anderlecht. "37 man is te veel", telde Coucke. "En ik voel aan dat iedereen vanaf nul wil beginnen. Dan is het beter om van sommigen afscheid te nemen - dat is het beste voor iedereen. Neem nu Teodorczyk: een hele goeie speler, zonder hem speelden we Europese voorrondes tegen Fola Esch, maar het is toch geen goed idee hem te vragen om te blijven als vierde spits? Uit respect zeg je hem dan beter dat hij een andere club mag zoeken. En ook Dendoncker zal weg zijn. Ik heb hem dat beloofd en ik hoor van Luc Devroe dat er veel belangstelling is."

Sebastiaan Bornauw maakte een geslaagd debuut.
Photo News Sebastiaan Bornauw maakte een geslaagd debuut.

About last night...

Een foto die is geplaatst door null (@) op

Ook ik liep sneller dan de stewards 🤣🤣🤣 Les stewards, j’étais plus vite sur le terrain

Een foto die is geplaatst door null (@<a href="https://www.instagram.com/marcskecoucke/" style=" color:#c9c8cd; font-family:Arial,sans-serif; font-size:14px; font-style:normal; font-weight:normal; line-height:17px;" target="_blank"> marcskecoucke</a>) op
24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dirk Van der Weeën

  Ronny Popelier,het is niet hij maar wel Lefevere die Quickstep daar gebracht heeft waar ze nu staan.Maar laat hem maar doen inderdaad,hij is nu bezig dat ploegje volledig naar de verdommenis aan het brengen.

 • Mohamed Halmaoud

  als straks die rechtszaak in amerika afloopt, dan zal hij failliet zijn en geen geld meer hebben om anderlecht te voorzien van spelers, behalve eigen gratise jeugd

 • Ronny Popelier

  Laat onze nieuwe Voorzitter maar zijn ding doen, weet vooral waar hij mee bezig is, en wat hij wil en zal bereiken mét RSCA . Kampioen maken én Europees terug meedraaien. Kijk wat dhr Coucke deed er Quick-Step, !!! Wel nu is het Anderlecht terug brengen waar de ze horen te staan. Doe zo voort én zie niet om Voorzitter.

 • marc ledure

  Kan da geloven dan ze moeten met de jeugdspelers moeten voordoen, Met welk geld gaan ze spelers kopen het geld is op . De bewijzen zijn er toch , Waarom heeft hij den Anderlecht moeten verkopen.

 • Joachim Albert

  Gustaaf : De Bruyne kwam Van Gent niet van Genk En Anderlecht had de middelen niet om spelers te kopen, Coucke steekt geen rotte frank in Anderlecht, moeten break-even doen en gelijk heeft hij Iedereen dacht dat hij miljoenen van zijn geld erin ging steken maar hij is business man en geen dommerik Hij zal zijn geld recupereren zoals bij Oostende Soit liever Coucke dan rijke Rus of Egyptenaar ofzo En ben geen supporter van Anderlecht. .