Cijfers bewijzen: minder gebrei onder Fred Rutten

Hein Vanhaezebrouck en Fred Rutten
BELGA Hein Vanhaezebrouck en Fred Rutten

‘t Is... anders. Statistieken tonen aan dat de accenten onder Fred Rutten in zijn eerste drie wedstrijden verschillend zijn in vergelijking met de laatste drie matchen onder Hein Vanhaezebrouck. Zo heeft Anderlecht nu gemiddeld vijf procent meer balbezit. Dit omdat paars-wit op de eigen helft minder risico neemt - liever de bal in de ploeg houden dan de opening forceren -, wat automatisch leidt tot meer passes en controle. Dat juicht Rutten toe: als je de bal hebt, kun je geen tegendoelpunt incasseren, redeneert hij.

Desondanks blijft RSCA defensief kwetsbaar - over drie duels vijftien doelpogingen tegen, op dat gebied is er geen vooruitgang merkbaar -, maar dat is in eerste instantie te wijten aan individuele fouten, waar ook Vanhaezebrouck mee te maken had. Eenmaal rond de zestien van de tegenstander is paars-wit dezer dagen directer: met Rutten liggen de doelpogingen dubbel zo hoog. Geen eindeloos gebrei meer dus, maar wel trappen zodra dat kan - iets waar Rutten op training fel op hamert.

Qua voorzetten genoten de supporters meer met Hein, die telkens voor een formatie met breed blijvende flanken koos, terwijl Rutten opteert voor vleugelaanvallers die regelmatig naar binnen snijden. Voorin genieten de creatieve pionnen overigens meer vrijheid, met meer dribbels tot gevolg. Vanhaezebrouck verkoos gevaar te creëren via ‘het systeem’. 

Laatste 3 matchen onder Vanhaezebrouck - Eerste 3 matchen onder Rutten

Doelpogingen: 11,3 - 14,7
Doelpogingen vanuit de zestien: 5,3 - 10,4
Schoten op doel tegen: 5 - 5
Balcontacten in de zestien tegenstander: 20,7 - 21 
Voorzetten: 12,3 - 11,7 
Voorzetten aangekomen: 4 - 1,7 
Dribbels: 13,7 - 15,7 
Succesvolle dribbels : 6 - 8 
Duels gewonnen: 56,3 - 56 
Hoekschoppen: 3,6 - 4 
Vrije trappen: 20,6 - 17,6

Fred Rutten legt het uit aan Sven Kums en James Lawrence.
Photo News Fred Rutten legt het uit aan Sven Kums en James Lawrence.6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Carlos Simonis

  Dit Anderlecht komt gewoon kwaliteit tekort, maakt totaal niks uit welke trainer voor de groep staat. Spelers maken of breken een trainer, is altijd zo geweest. Zet de koffiejuffrouw voor bv Real Madrid voor de groep, en ze halen net zoveel punten als nu.

 • Frank Vandenbussche

  Belachelijke, nietszeggende statistieken. Werd er een factor ‘kwaliteiten tegenstander’ in verwerkt?

 • Roger Deprez

  Dat bewijs nog niets natuurlijk als men Genk ziet spelen zoeken ze ook van achteruit naar de goede oplossing en daar is niets mis mee als de bal daar te lang vertoeft. Het komt er op aan dat de trainer met de spelers die hij ter beschikking heeft het juiste systeem toepast, meer aanvallend of iets meer verdedigend. De Kwaliteit van de spelers bepalen het systeem en niet de trainer, althans als men een bekwame trainer heeft.

 • Freddy Van Yperzele

  Met Rutten heeft Anderlecht nog geen match gewonnen en spreek niet over Eupen daar heeft Anderlecht 2 dikke punten cadeau gekregen van de var om zo in de poules te belanden, hopelijk halen ze het niet.

 • Luke Vincke

  Hoezo? Ik zie enkel in de cijfers dat alles zowat gelijk is gebleven.