Anderlecht verkoopt Hanni met 400% meerwaarde, slechts één speler deed ooit beter

Hanni viert zijn derde doelpunt tegen Standard. Zijn laatste voor paars-wit.
Photo News Hanni viert zijn derde doelpunt tegen Standard. Zijn laatste voor paars-wit.
Sofiane Hanni tekent normaal gezien voor het einde van de wintermercato bij Spartak Moskou, wat Anderlecht zo'n 7,5 miljoen euro oplevert. Zeker niet het hoogste bedrag dat paars-wit ooit ontving, maar de meerwaarde op anderhalf jaar tijd is wel enorm.

De Algerijn kwam in de zomer van 2016 over van KV Mechelen voor goed 1,5 miljoen euro. Nu vertrekt hij voor zo'n 7,5 miljoen, 6 miljoen meer dus (oftewel 400% van de aankoopprijs). Daarmee doet Hanni beter dan de duurste uitgaande transfers bij Anderlecht.

Aleksandar Mitrovic (Newcastle) 

Helemaal op het einde van de transferzomer in 2013 kwam het toen 19-jarig Servisch toptalent Aleksandar Mitrovic naar het Astridpark voor 5 miljoen euro. Twee jaar lang maakte 'Mitrogol' het mooie weer bij Anderlecht, met 44 goals in 90 wedstrijden (bijna 1 goal per 2 matchen dus) en dat leverde hem in 2015 een mooie transfer naar het Engelse Newcastle op. De Magpies betaalden 18,6 miljoen voor Mitrovic. Bijna vier keer meer dan wat Anderlecht voor hem betaalde. Intussen lijkt Mitrovic, die nog maar weinig aan spelen toekomt bij Newcastle, op weg terug naar Anderlecht. 

Mitrovic speelde in twee seizoenen een aardige reputatie bij elkaar met zijn goals en de niet altijd even zedige vreugdegebaren.
Photo News Mitrovic speelde in twee seizoenen een aardige reputatie bij elkaar met zijn goals en de niet altijd even zedige vreugdegebaren.

Jan Koller (Dortmund)

Anderlecht kocht de Tsjechische reus in 1999 weg bij Lokeren voor toen 120 miljoen Belgische frank (zo'n 3 miljoen euro). Na twee landstitels en een succesvolle Champions League-campagne kocht het Duitse Borussia Dortmund hem weg voor 12,75 miljoen euro. Vier keer meer dan wat Anderlecht voor Koller betaald had. De Gouden Schoen-winnaar van 2000 maakte voor Anderlecht 48 goals in 86 officiële wedstrijden. 

Jan Koller met zijn Gouden Schoen.
WIM VAN GOETHEM Jan Koller met zijn Gouden Schoen.

Dieumerci Mbokani (Dynamo Kiev)

In 2011 haalde Anderlecht Mbokani voor een tweede keer naar het Astridpark. Daarvoor betaalde het 3 miljoen aan Monaco. Twee landstitels later had het Oekraïense Dynamo Kiev 11 miljoen over voor de Congolese spits. Bijna vier keer zoveel dus.

 Mbokani in actie tegen zijn ex-club Standard.
Photonews Mbokani in actie tegen zijn ex-club Standard.

Mbark Boussoufa (Anzji Machatsjkala)

Anderlecht kocht Mbark Boussoufa in de zomer van 2006 weg bij AA Gent voor 4 miljoen euro. De kleine dribbelaar bleef bijna 5 jaar bij Anderlecht, waarna Anzji Machatsjkala hem voor het dubbele (8 miljoen euro) naar Rusland haalde. 'Bous' speelde iets meer dan 200 matchen voor Anderlecht. Daarin maakte hij 58 goals en zorgde voor 86 assists.

Boussoufa met zijn Gouden Schoen in 2010.
Photo News Boussoufa met zijn Gouden Schoen in 2010.

Cheikhou Kouyaté (West Ham United)

In 2008 slaagde Anderlecht erin om de polyvalente Senegalese middenvelder na 10 wedstrijden in eerste klasse gratis weg te halen bij het kleine FC Brussels. In de zomer van 2014 vertrok Kouyaté, met vier landstitels achter zijn naam, naar het Engelse West Ham voor goed 8 miljoen euro. Van meerwaarde gesproken.

Kouyaté viert zijn vierde landstitel met Anderlecht, waarna hij voor 8 miljoen naar West Ham trekt.
belga Kouyaté viert zijn vierde landstitel met Anderlecht, waarna hij voor 8 miljoen naar West Ham trekt.

Eigen jeugd 

Anderlecht verkocht ook heel wat spelers die uit de eigen jeugd kwamen. Hun meerwaarde leverde Anderlecht misschien nog wel de grootste meerwaarde op.

Tielemans 25 miljoen (Monaco)
Photo News Tielemans 25 miljoen (Monaco)
Lukaku 12 miljoen (Chelsea)
Photo News Lukaku 12 miljoen (Chelsea)
Mbemba 12 miljoen (Newcastle)
Photo News Mbemba 12 miljoen (Newcastle)
Dennis Praet 10 miljoen (Sampdoria)
Photo News Dennis Praet 10 miljoen (Sampdoria)
Kompany 8 miljoen (Hamburg)
photo_news Kompany 8 miljoen (Hamburg)
Massimo Bruno 5 miljoen (RB Leipzig)
Photo News Massimo Bruno 5 miljoen (RB Leipzig)15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Frans Van der Borght

  Het gaat mij niks aan of ze goede "zaken" doen? Waar is het Spelniveau en waar de resultaten? Het bestuur en spelers nemen de voetballiefhebbers voor een stel idioten. Voetbal was een spel een sport voor wie dat vergeten is!

 • Patrick Herie

  Neen inderdaad eric.hanni is geen groot verlies... Er loopt beter rond bij paars wit....laat me niet lachen aub..

 • Hendrik Vandaele

  Wat een platte commerciële bedoening is dat voetbal toch geworden,ik krijg er zo langzaam een degoutante smaak in de mond van.

 • eric debanne

  Hannie geen groot verlies voor paars-wit !

 • Philippe Vander Haeghen

  Ik ben zeer benieuwd wat die Coucke eigenlijk uit zijn mouw gaat schudden.